Unul dintre cei mai radicali regizori din lume, Rodrigo García, va concepe un performance la Teatrul National "Mihai Eminescu" din Timisoara.
Teatrul lui García chestioneaza corporal obsesii contemporane acute, infiltrate in porii unei societati care traieste in nevroza informatiilor nedigerate, in ecranele invadate de liposuctii si vieti perfecte.
García face un teatru murdar, un teatru imbibat in ketchup si stropit cu litri de coca-cola.
Performance-urile sale sunt bombe anticonsumiste, proteste viscerale la adresa dependentelor transformate in ideologie existentiala. García isi scrie textele impreuna cu actorii cu care lucreaza, le regizeaza si creeaza o scenografie proprie unor spatii alienante, dezintegrate.
Nascut in 1964 la Buenos Aires, fiu de macelar, Rodrigo García – creatorul unui teatru care hacuieste corpurile, le tavaleste in lapte si le sublimeaza contorsionarile violente – si-a format propria companie, La Carnicería Teatro, in 1989. De atunci, performance-urile sale, prezente in cele mai importante festivaluri din lume, au detonat scriitura clasica si au inventat o dramaturgie a senzorialului brutal.
Pentru García, cel mai important este sa lucreze cu actori – de foarte multe ori amatori – care gandesc la fel ca el, care performeaza pentru ca au ceva de spus. Actorul este, in viziunea sa, o constiinta civica, un ins care actioneaza din nevoia de a se delimita fata de societatea care il formateaza ipocrit si cinic. Textele lui García sunt poeme brut-onirice, secunde de supravietuire in Ikea si clipe de zbor in spatiu.
In 2007, la Avignon, García i-a adus pe scena, intr-un spectacol exploziv – "Cruda.
Yueltay vuelta. Al punto. Chamuscada" –, deopotriva huiduit si elogiat, pe cei care locuiesc in suburbiile Buenos-Aires-ului si care organizeaza in fiecare an un carnaval al saracilor. Comunitatea supravietuitorilor cu pistolul saraciei terifiante la tampla si-a spus povestile, s-a batut cu spuma de ras, a dansat in jurul unui foc si-a disparut la miezul noptii.
Cel mai recent spectacol al sau, "Versus" (flash apocaliptic cu formatie rock, cutii de pizza si oameni dureros de singuri care se cauta buimac), a fost prezentat la sfarsitul lunii noiembrie la Théatre du Rond Point din Paris. In 2009, García a obtinut Premiul Europa.
Noi realitati teatrale
Repetitiile la Teatrul National din Timisoara vor incepe pe 23 august, iar premiera este stabilita pe data de 9 octombrie. Invitarea lui Rodrigo García in Romania (regizorul a mai fost prezent la Gala Premiilor UNITER in 2007, cand a acordat premiul pentru Cel mai bun regizor al anului 2006 lui Radu Afrim) pentru a crea un performance reprezinta o conectare substantiala la teatrul contemporan.