Specialistii Ministerului Apararii Nationale au stabilit intr-o expertiza faptul ca, intre anii 2001-2002, Ministerul Justitiei a risipit peste 30 de milioane de euro pe achizitionarea de aparatura medicala ultrasofisticata, din care mare parte zace si acum nefolosita. Licitatiile au fost castigate de anumite firme prin greseli elementare de adunare. Documentul a fost trimis Departamentului National Anticoruptie. Initiatorul „proiectului de investitii” pentru dotarea unitatilor sanitare din sistemul Ministerului Justitiei a fost ministrul Rodica Stanoiu, acum senator PSD.
Spitalele din tara au fost impanzite cu oferte gratuite de aparatura medicala in valoare de milioane de euro, oferte facute de catre Administratia Nationala a Penitenciarelor. Aparatele zac de aproape patru ani prin depozite, desi pe ele au fost cheltuite peste 30 de milioane de euro. Achizitionarea acestora s-a facut printr-un credit extern, garantat in 2001 de Guvernul Adrian Nastase. Initial, Guvernul a alocat doar 20 de milioane de euro, dar pe parcurs, in dulcele stil romanesc, s-au umflat contractele pana la suma de 26 de milioane de euro.
Si, cum n-ar fi fost de ajuns risipa, alte milioane de euro s-au aruncat pe apa sambetei prin pierderea termenelor de garantie, a service-ului sau cu montarea aparatelor si cu specializarea cadrelor medicale pentru folosirea aparatelor.
Surse judiciare evalueaza pierderile totale la peste 50 de milioane de euro, daca se ia in calcul si faptul ca acum aparatele din depozite pot fi cumparate cu jumatate de pret.
Cand trei este mai mic decat doi…
Neregulile au inceput cu eliminarea de la licitatii, pe motive inchipuite, a unor firme celebre, dupa cum se consemneaza in concluziile auditului. Astfel, celebra firma „Philips”, specializata in productie de aparatura tehnica medicala, a fost eliminata pe motivul nereal ca nu ar fi depus garantia ceruta, iar contestatia ei a fost respinsa pe motiv ca nu a fost depusa in termenul legal, o alta inexactitate a comisiei de licitatii. Fara a se respecta normele procedurale legale a fost eliminata si „Siemens”, o alta firma celebra. In cazul firmei „Styker”, motivele eliminarii din competitie sunt comice: membrii comisiei de licitatii au considerat ca perioada garantiei bancare de trei luni este mai mica decat cea de doua luni.
Dupa ce au ramas in concurs trei firme mai putin celebre pe piata comercializarii aparatelor medicale, din nou au aparut eliminari pe criterii hilare. Astfel, potrivit calculelor matematice elementare (adunarea punctelor obtinute la criteriile impuse de licitatie), in mod normal ar fi trebuit sa castige firma „HTTP International”, care a obtinut 47,52 puncte, si nu firma „Medcare”, care a acumulat doar 46,09 puncte. Specialistii mai consemneaza si faptul ca aceasta licitatie a fost castigata de firma „Medcare”, care a cerut mai mult cu 612.015 euro decat firma real castigatoare (dintre cele ramase in concurs). Presedintele comisiei de licitatii a fost doctorul Serban Bradisteanu, pus sub acuzare de catre procurorii anticoruptie.
Documentul aflat in posesia procurorilor DNA abunda de neregulile comise si pe parcursul derularii contractelor. Mare parte din produse au fost livrate dupa termenele prevazute in contracte, fara ca Ministerul Justitiei sa ceara sanctiuni. De asemenea, exista aparate de peste 15 milioane de euro, care nu au fost folosite deloc.
De multe aparate extrem de scumpe sistemul medical penitenciar nici nu are nevoie, cum ar fi dializoarele pentru afectiunile acute, deoarece in ultimii 10 ani au existat doar doi pacienti, care au fost tratati in sistemul medical civil.
Stanoiu s-a ferit sa semneze
La capitolul „cauze”, in audit se precizeaza ca Ministerul Justitiei nu a consultat cadrele medicale din sistem pentru a face listele de aparate necesare, nu a transmis celor sase spitale din sistemul penitenciar copii dupa contractele de furnizare a aparaturii pentru a se face receptia corecta. Ba, mai grav, medicilor care urmau sa lucreze cu aceste aparate nu li s-au transmis „performantele aparatelor achizitionate, numarul acestora si conditiile de montaj, dare in functiune, pregatire, garantie, intretinere…”. In mod ciudat, ordinul din octombrie 2002, prin care Ministerul Justitiei a transmis aparatura unitatilor beneficiare nu a mai fost semnat de ministrul Rodica Stanoiu, ci de secretarul general al ministerului Corina Dumitrescu. Deasupra numelui acestuia se mentioneaza insa „pentru Rodica Mihaela Stanoiu, ministrul Justitiei semneaza…”