-2 C
București
marți, 19 noiembrie 2024
AcasăSpecialRNT, sistem integrat de telemedicina

RNT, sistem integrat de telemedicina

Reteaua Nationala de Traumatologie (RNT) este considerata produsul emblematic al acestui an pentru cooperarea economica, sociala, culturala si politica dintre Romania si Franta, s-a apreciat in cadrul evenimentul Journee France, organizata in aceste zile la Bucuresti.

In cadrul acestui proiect, Alcatel Romania are rolul de a integra echipamente hardware, solutii software, aplicatii medicale si de gestiune si de a realiza o solutie informatica integrata pentru serviciile de sanatate din Romania. Partenerii sai sunt Orange, Microsoft, Hewlett Packard. Partenerul local este firma specializata in informatica medicala InfoWorld.
Proiectul va face posibila comunicarea in timp real de date, voce si imagini intre diferitele entitati medicale implicate in actul medical in domeniul traumatologiei. Pe baza acestor comunicatii se pot lua decizii rapide, corecte si de calitate, cu economie de costuri. Pana in prezent, in cadrul acestui proiect-pilot au fost cuplate Spitalul de Urgenta Floreasca si Spitalul Privat Euroclinic din Bucuresti, Spitalul Judetean, Spitalul Casa Austria si Spitalul de Ortopedie din Timisoara, precum si Spitalul Judetean si Serviciul Mobil de Urgenta si Descarcerare din Targu Mures.
Multumita acestui sistem, informatiile de la locul accidentului sunt transmise rapid, ambulanta putand fi astfel dirijata catre unitatea sanitara cea mai potrivita, parametrii vitali ai pacientului fiind colectati si transmisi pe parcursul drumului in timp real. Pacientul beneficiaza astfel de proceduri de prim-ajutor coordonate de personalul unitatii sanitare care urmeaza sa-l primesca.
Portalul RNT are si o zona de "e-learning” unde vor exista cursuri acreditate si teste, medicii avand posibilitatea de a studia fara sa se mai deplaseze in alte localitati. Pot fi acceptate in retea transmisii de e-learning prin satelit sau accesul la diferite conferinte internationale. Deja in reteaua creata au fost receptionate cu ajutorul Agentiei Spatiale Europene cursurile emise de Universitatea din Padova.
Urmeaza ca pana la sfarsitul acestei veri sa fie introduse transmisiile pe satelit din zonele defavorizate, dispensarul din Chilia fiind primul care va intra in proiect. "Locuitorii de aici se vor bucura de un act medical de aceeasi calitate ca si un cetatean din Bucuresti, a afirmat Dorin Aldescu, director departamentului Calitate al Alcatel Romania. Acest dispensar va avea acces la reteaua RNT si de aici la dosarul electronic al pacientilor, la baza de date, la opinia oricarui cadru medical din retea. In prima faza reala a sistemului vor fi conectate cele opt centre universitare din tara, apoi se va ajunge la nivel judetean, dar respectand ca prioritate culoarele de transport. Aprecierile specialistilor arata ca in momentul de fata tehnologiile permit ca in intreaga Romanie sa existe un dosar electronic al pacientului. Ele trebuie doar asamblate, fiind necesara insa finantarea pentru transpunerea lor in realitate, nu numai intr-un pilot experimental.

Daniel Popa
Daniel Popa
Daniel Popa, sef departament Corespondenti
Cele mai citite

România-Cipru 4-1. Naționala va fi în urna a doua valorică pentru preliminariile Campionatului Mondial din 2026

România a încheiat cu o victorie campania excelentă din Nations League. Tricolorii s-au impus cu scorul de 4-1 împotriva reprezentativei din Cipru, pe Arena...
Ultima oră
Pe aceeași temă