Dreptate pentru avocatul Robert Roșu care a fost achitat marți și pus în libertate de Înalta Curte de Casație și Justiție după admiterea recursului în casație declarat în dosarul Ferma Băneasa.
Statul român e bun de plată pentru cele 11 luni petrecute în spatele gratiilor de avocat.
Condamnarea avocatului Roșu a indignat și uimit chiar și asociațiile internaționale de avocați.
„ Victorie a corpului avocaților din România în fața nedreptatii comise de Completul Negru de la Înalta Curte, condus de Ionuț Matei, care a condamnat un avocat pentru că și-a apărat clientul.”, scriu jurnaliștii de la luju.ro.
Totodată, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins, marţi, ca nefondate, recursurile în casaţie depuse de majoritatea inculpaţilor din Dosarul Ferma Băneasa. A fost admis recursul formulat de Mihăiţă Robert Roşu, acesta fiind achitat sub acuzaţia de constituire a unui grup infracţional organizat şi complicitate la abuz. Decizia instanţei este definitivă, conform News.ro. Aceasta a fost pusă în executare și Robert Roșu a fost eliberat de îndată.
”Respinge, ca nefondate, recursurile în casaţie declarate de inculpaţii Truică Remus, Delcea Valentin, Gheorghiţă Dragomira, Popa Caterina, Dicu Corina Teodora, Marcovici Marius Andrei, Andronic Dan Cătălin, Ignatenko (fostă Păvăloiu) Nela, Olteanu Gheorghe, Mateescu Lucian Claudiu, Jecu Nicolae, Muşat Apostol şi Dima Niculae împotriva deciziei penale nr.382/A din data de 17 decembrie 2020, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Penală în dosarul nr.345/64/2016”, este decizia instanţei de marţi, conform minutei nr. 1804/2021.
Avocații au cerut dreptate și pentru ceilalți inculpați, dar doar Robert Roșu a fost achitat
Magistraţii au admis însă numai recursul în casaţie declarat de avocații inculpatului Roşu Robert Mihăiţă împotriva aceleiaşi decizii.
” Desfiinţează, în parte, decizia atacată, numai în ceea ce îl priveşte pe inculpatul Roşu Robert Mihăiţă şi, în rejudecare: (…) achită pe inculpatul Roşu Robert Mihăiţă pentru săvârşirea infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat (…) respectiv, a infracţiunii de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu (…) Anulează formele de executare emise în baza deciziei penale nr.382/A din data de 17 decembrie 2020, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Penală în dosarul nr.345/64/2016 şi dispune punerea de îndată în libertate a inculpatului Roşu Robert Mihăiţă, dacă nu este arestat în altă cauză”, se mai arată în decizia instanţei.
De asemenea, instanţa a respins cererile formulate de intimaţii inculpaţi Tal Silberstein şi Benyamin Steinmetz privind extinderea efectelor recursului în casaţie.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat în decembrie 2020 verdictul final în dosarul Ferma Băneasa: omul de afaceri Remus Truică a fost condamnat la şapte ani de închisoare, israelienii Benyamin Steinmetz şi Tal Silberstein au primit câte cinci ani de închisoare, Prinţul Paul – trei ani şi patru luni, iar avocatul Robert Mihăiţă Roşu – cinci ani. Și jurnalistul Dan Andronic a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare.
ÎCCJ i-a obligat pe cei condamnaţi la plata mai multor sume de bani, iar terenurile revin statului român.
O decizie care a anticipat hotărârea de azi a ÎCCJ a fost dată în 16 septembrie 2021.
Atunci se confirmase că DNA a încălcat legea în dosarul avocatului Robert Roșu.
Astfel, Înalta Curte de Casație și Justiție a menținut daunele de 25.000 lei la plata cărora DNA fusese obligată de către Curtea de Apel București: „A fost încălcată specificitatea urmăririi penale, ce intra-n atributul exclusiv al procurorului și al organului de cercetare penală”. În acest caz celebru, rechizitoriul procurorilor Cornel David-Deca și Monica Munteanu a fost confirmat de Laura Kovesi.
Din decizia din 16 septembrie a Î.C.C.J rezultă că DNA trebuie să-i plătească avocatului Robert Roșu daune morale în valoare de 25.000 de lei, echivalentul a 5.000 de euro. Daunele au fost cerute pentru modul în care DNA a procedat când i-a murdărit lui Robert Roșu imaginea, prin „sifonarea” în presa apropiată acesteia de informații nepublice din faza de urmărire penală a dosarului Ferma Băneasa.
Motivul real al condamnării a fost rănirea orgoliului DNA. DNA pierduse pe latura civilă a procesului, înainte de condamnarea definitivă de anul trecut, din decembrie.
„Cele mai multe orgolii există în profesiile de medic și cele din domeniul justiției. Probabil că devoalarea încălcărilor DNA-ului și sancționarea lor în fața instanței civile prin acordarea de despăgubiri avocatului Robert Roșu a rănit orgoliul profesional. Acest lucru se poate vedea și din modul de redactare al concluziilor scrise sau al apelului în dosarul penal al acestuia.”, argumenta avocatul Silvia Uscov pentru RL.
După 11 luni de detenție nevinovată, justiția prin ÎCCJ i-a făcut dreptate lui Robert Roșu care a fost achitat, urmând să se stabilească cine va plăti pentru această gravă eroare judiciară.