Parchetele au inchis toate dosarele penale deschise pe numele protectorilor omului de afaceri siriano-roman Hayssam Omar. Intre cei suspectati au figurat Ristea Priboi, fost ofiter de Securitate, fost angajat al lui Omar si fost senator PSD, precum si senatorul Ioan Talpes, fost sef al SIE si apoi consilier pe probleme de aparare si siguranta nationala al fostului presedinte Ion Iliescu.
Senatorul Ioan Talpes a recunoscut faptul ca il cunostea pe Omar si ca i-a telefonat pe vremea cand era consilier prezidential, dar a sustinut ca nu l-a protejat pe Omar si nu poate fi facut responsabil de acceptarea lui Omar in suitele presedintelui Iliescu.
Nici Ristea Priboi nu a fost pus sub acuzare pana in prezent. El a fost suspectat ca a protejat afacerile ilegale ale clanului Omar. Priboi a figurat o perioada in consiliul de administratie al unei firme controlate de sirian. Acum despre Priboi se vehiculeaza informatia ca s-ar ascunde la Damasc, desi nu ar exista motive deoarece nici un Parchet nu l-a dat in urmarire generala sau internationala. „La DNA, pe numele lui Ristea Priboi figureaza doar un singur dosar, care vizeaza relatiile acestuia cu inculpatul Genica Boerica. Ristea Priboi nu este dat in urmarire generala sau internationala deoarece nu s-a inceput urmarirea penala impotriva sa”, ne-a declarat purtatorul de cuvant al institutiei, Livia Saplacan.
Nici procurorii de la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie nu i-au pus sub acuzare pe Ristea Priboi si Ioan Talpes, impotriva carora au existat plangeri penale. Sesizarile au fost depuse de omul de afaceri Mihai Istrate, care i-a acuzat pe Priboi si Talpes de trafic de influenta si favorizarea infractorului, infractiuni ce ar fi fost savarsite in perioada 2001-2004, cand PSD se afla la guvernare, iar cei doi aveau inalte functii publice. In rezolutia Parchetului, comunicata la sfarsitul lunii iulie a.c., se mentioneaza ca s-a dispus neinceperea urmaririi penale fata de Ristea Priboi si Ioan Talpes pe motiv ca „inter-ventiile” celor doi nu au blocat trimiterea in judecata a lui Hayssam Omar. Mihai Istrate sustine insa ca „Parchetul il protejeaza in continuare pe Hayssam, asa cum a facut-o si pana in 2004, deoarece procurorii trebuiau sa ancheteze protectia pe care i-au oferit-o lui Hayssam pana in ianuarie 2005, nu dupa aceasta data. Si atunci, si acum Parchetul General este condus de aceiasi procurori”.
Surse judiciare afirma ca Parchetul General s-a pronuntat abuziv in dosarul „Priboi-Omar” deoarece acest caz ar fi fost de competenta DNA. Procurorul general interimar al Romaniei, Marcel Sanpetru, ne-a declarat: „Nu stiu ce solutii s-au pus in dosarul lui Ristea Priboi. Nu-mi amintesc pe ce acte mi-am pus semnatura. Cu siguranta, Ristea Priboi nu a fost dat in urmarire generala sau internationala deoarece nu a fost pus sub acuzare”.