17.4 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialRistea Priboi a ramas doar cu "Matusa Tamara"

Ristea Priboi a ramas doar cu „Matusa Tamara”

Ristea Priboi, fost colonel de Securitate, fost consilier al lui Adrian Nastase si fost deputat PSD in legislatura 2001-2004, a scapat de dosarul in care era cercetat pentru sprijinirea afacerilor ilegale ale interlopului Genica Boerica.

Procurorii anticoruptie au pus solutia de scoatere de sub urmarirea penala (SUP) in dosarul penal in care Ristea Priboi era acuzat ca l-a sprijinit pe Genica Boerica, lider al lumii interlope craiovene, sa incaseze ilegal TVA in valoare de 300 de miliarde de lei. Denuntul l-a facut insusi Genica Boerica in perioada in care a stat in arestul preventiv, dar procurorii spun ca nu au gasit probe care sa sustina afirmatiile acestuia. In dosarul restituirilor ilegale de TVA au fost trimisi in judecata 30 de functionari de la Finantele Publice Locale Dolj, care au dat aprobari ca Genica Boerica sa incaseze banii. Cei 30 de invinuiti ar fi refuzat sa confirme ca ar fi primit ordinele de restituire a banilor de la, pe atunci, deputatul PSD Ristea Priboi.
Desi Ristea Priboi s-a sustras cercetarii penale, procurorii anticoruptie au considerat ca nu ar fi existat motive temeinice pentru darea sa in urmarire generala si internationala, chiar daca impotriva acestuia era declansata urmarirea penala intr-un alt dosar penal, cunoscut opiniei publice drept scandalul "Matusa Tamara". Este vorba de scandalul in care Priboi era urmarit penal, alaturi de ex-premierul Adrian Nastase si de Ion Melinescu (fostul sef al Oficiului National de Combaterea Spalarii Banilor), pentru sustragerea si distrugerea unui dosar de spalare a 400.000 de dolari prin contul Danei Nastase.

Biografie

Fostul colonel de Securitate Ristea Priboi a participat la torturarea muncitorilor brasoveni care s-au revoltat impotriva lui Ceausescu in 1987. De asemenea, Priboi a fost implicat in atentatul impotriva sectiei romane a postului de radio "Europa Libera". Dupa 1990, Priboi a protejat afaceri suspecte ale apropiatilor FSN-PDSR-PSD. De notorietate publica a fost relatia lui Priboi cu sirianul Omar Hayssam, pe care l-a ajutat sa obtina active ale statului la pret de nimic. Dupa ce sirianul a fost arestat pentru rapirea jurnalistilor romani in Irak, Ristea Priboi a disparut din tara. Priboi a fost suspectat si de faptul ca a participat la devalizarea SC CFR SA, prin fostul director general Mihail Nicolaiciuc, urmarit international cu mandat de arestare.

Noroc
Ristea Priboi a scapat de dosarul penal cu toate ca nu s-a prezentat la audieri si nu a dat nici o declaratie scrisa, desi a fost citat de mai multe ori la DNA. Exista suspiciunea ca a scapat de dosar deoarece ar fi ofiter acoperit activ.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă