12.5 C
București
marți, 1 octombrie 2024
AcasăSpecialRisc de epidemie de ciumă bubonică şi pneumonică în Magadascar

Risc de epidemie de ciumă bubonică şi pneumonică în Magadascar

Două cazuri de ciumă pneumonică, bolă mai gravă decât ciuma bubonică, au fost confirmate de către reprezentanţii Ministerului Sănătăţii din Madagascar, anunţă BBC. Această formă se transmite pe calea aerului, între persoane, fără să mai implice animale sau purici.

Statul insular situat pe coasta estică a Africii, se confruntă cu mai multe cazuri de ciumă bubonică şi ciumă pneumonică, boli care au potenţialul de a ucide o persoană în 24 de ore.

Crucea Roşie şi Institutul Pasteur din Madagascar au avertizat asupra posibilităţii declanşării unei epidemii de ciumă bubonică, în octombrie.

Ciuma bubonică a atins săptămâna trecută un sat din apropierea oraşului Mandritsara, în nord-vestul ţării, provocând moartea a cel puţin 20 de persoane.

Citeşte şi: Epidemie de ciumă bubonică în Peru: Un mort şi zeci de infectaţi

Ciuma pneumonică este cauzată de aceeaşi bacterie care provoacă şi ciuma bubonică. Ceea ce le diferenţiază însă, este că, în timp ce varianta bubonică se transmite prin purici şi poate fi tratată cu antibiotice, ciuma pneumonică este mult mai uşor de contractat şi are o rată de mortalitate mult mai mare.

„Moartea neagră” a fost una dintre cele mai devastatoare pandemii din istoria omenirii. În secolul al XIV-lea, se estimează că aceasta a ucis între 75 şi 200 de milioane de oameni şi cel puţin o treime din populaţia Europei.

Boala a apărut prima oară în Asia, de unde bacteria responsabilă pentru îmbolnăviri, yersinia pestis, a avansat pe Drumul Mătăsii, până în Crimeea şi, de acolo, purtată de şobolanii care populau vasele comerciale, s-a răspândit în toată zona mediteraneeană şi în principalele porturi europene.

Cele mai citite

Opt copii din Fâșia Gaza vor fi tratați în România

Opt copii din Fâşia Gaza, împreună cu familiile lor, au ajuns în România, şi vor fi trataţi în unităţi medicale de specialitate, iar familiile...

Nicușor Dan susține că oamenii nu sunt în pericol, dacă trec prin Piața Unirii

Primarul general afirmă că nu există un expert care să confirme urgența lucrărilor de reabilitare Primarul Capitalei nu crede că graba cu care primarul sectorului...

Marcel Ciolacu: Din ianuarie, românii nu vor mai avea nevoie de vize pentru a călători în Statele Unite

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat că anunțul oficial va veni în jurul datei de 15 octombrie. Ciolacu a declarat că Statele Unite sunt partenerul strategic...
Ultima oră
Pe aceeași temă