Odată cu creșterea de cazuri de obezitate la copii şi creşterea asociată de diabet de tip 2 în rândul copiilor şi adolescenţilor, există un interes din ce în ce mai mare legat de modul în care organismele copiilor procesează alimentele pe care le mănâncă și de motivele pentru care obezitatea şi diabetul încep să se dezvolte la vârste mici. Doua studii prezentate la cea de-a 74 sesiune de comunicări ştiinţifice a Asociaţiei Americane de Diabet pun nişte lumină asupra acestui subiect.
Un studiu făcut de către cercetatorii de la Şcoala de Medicină Yale, a comparat modul în care creierul adolescenţilor şi cel al adulţilor diferă în răspunsul lor la ingestia unei băuturi cu glucoză. Aceştia au constatat că la adolescenți glucoza a crescut fluxul de sânge în regiunile creierului implicate în recompensă-motivație și luarea deciziilor, în timp ce la adulți a scăzut fluxul de sânge în aceste regiuni.
"Deși nu putem specula în mod direct cu privire la modul în care ingestia de glucoză poate influența comportamentul, cu siguranță ne-a arătat că există diferențe în modul în care adulții și adolescenții raspund la glucoză,", a spus cercetătorul principal, Ania Jastreboff, un profesor asistent de Medicină şi Pediatrie la Şcoala de Medicină Yale. "Acest lucru este important deoarece adolescenţii sunt cei mai mari consumatori de zaharuri. Acesta este doar primul pas în a inţelege ce se întâmplă în creierul adolescent ca răspuns la consumul de băuturi dulci. În cele din urmă, va fi important să investigăm dacă o astfel de expunere la zahăr în adolescență are un impact în consumul de mâncare și băutură și dacă are vreo legătură cu dezvoltarea obezităţii. "
Un alt studiu, realizat de cercetători din Germania, de la Spitalul de Copii al Universităţii din Leipzig, a comparat compoziția celulelor de grăsime și biologia copiilor și adolescenților slabi si a celor obezi. Ei au descoperit că atunci când copiii devin obezi, începând chiar de la vârsta de șase ani, a existat o creștere a numărului de celule adipoase și că acestea sunt mai mari ca dimensiune decât celulele găsite în trupurile copiilor slabi. Cercetătorii au descoperit dovezi de disfuncţie a celulelor de grăsime la copiii obezi, inclusiv semne de inflamație, care pot duce la rezistenţa la insulină, diabet şi alte probleme, cum ar fi hipertensiunea arterială.
"Cercetările noastre arată că acești copii obezi încep să aibă mai multe adipocite mai mari (celule de grăsime) la o vârstă foarte fragedă și că acest lucru este asociat cu inflamaţia și poate duce la afectarea funcției metabolice", a declarat cercetătorul principal, Antje Körner, profesor de Pediatrie şi Cercetător Pediatric la Centrul de Cercetare Pediatrică de la Spitalul Universitar de Copii, Leipzig. "Ceea ce ne-a interesat să vedem a fost dacă ceva se întâmplă deja cu țesutul adipos în sine în cazul în care copiii devin obezi la o vârstă fragedă, și se pare că există. Este important, deoarece acest lucru poate contribui la dezvoltarea altor afecţiuni legate de obezitatea la copii, ca diabetul de exemplu."