Concluzia Agenţiei Naţionale a Dispozitivelor Medicale, după ce a testat aparatele care au electrocutat medici și pacienți, este că aparatele suspecte funcţionează perfect, informează luni TVR.
Responsabilitatea accidentelor revine astfel medicilor de la Spitalul Colţea, care n-ar fi ştiut să folosească bisturiul electric, precum şi managerului de la Spitalul Municipal, întrucât n-a încheiat contract de mentenanţă pentru aparatul de anestezie.
În urmă cu o lună, un medic de la Spitalul Colţea s-a electrocutat în timpul unei operaţii cu un bisturiu electric. Era la al doilea accident. În luna mai el se mai electrocutase cu un instrument de acelaşi tip.
Imediat, Agenţia Naţională a Dispozitivelor Medicale s-a autosesizat şi a dispus verificarea electrocauterului. Rezultatele testelor au arătat că aparatul funcţionează fără probleme, deşi cablul de legătură dintre portelectrod şi echipamentul de chirurgie era secţionat.
Două săptămâni mai târziu, o asistentă de la Spitalul Universitar s-a electrocutat în timp ce încerca să trezească o pacientă din anestezie. Când a apăsat butonul de oxigen de pe aparatul de anestezie, s-a format un arc electric care a zguduit-o. Nici în acest caz, echipa de control a Agenţiei Naţionale a Dispozitivelor Medicale nu a găsit vreo problemă.
Agenţia Naţională a Dispozitivelor Medicale a amendat Spitalul Universitar de Urgenţă cu 5 mii de lei pentru că nu a încheiat contract de mentenanţă pentru aparatul de anestezie. Specialiştii n-au găsit nicio defecţiune, aşa că aparatul este folosit în continuare.
Între timp, procurorii au deschis un dosar penal in rem în cazul medicului electrocutat de la Spitalul Colţea pentru săvârşirea infracţiunilor de nerespectare a măsurilor de siguranţă şi sănătate în muncă.