13 C
București
marți, 1 octombrie 2024
AcasăSpecialRezultatele de la bacalaureat, rezultatul politicii duse de Ministerul Educaţiei

Rezultatele de la bacalaureat, rezultatul politicii duse de Ministerul Educaţiei

Rezultatele slabe de la bacalaureat au fost cauzate de atitudinea autorităţilor de discreditare a cadrelor didactice şi a elevilor, dar şi de lipsa măsurilor coerente şi eficiente care să conducă la îmbunătăţirea reală a procesului instructiv-educativ, consideră Federaţia Asociaţiei de Părinţi, potrivit Mediafax.

Copiii sunt produsul acestui sistem de educaţie, hulit de însuşi ministrul Educaţiei!”, precizează Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi-Învăţământ Preuniversitar (FNAP-IP).

Ministerul Educaţiei s-a mulţumit să instaureze măsuri pentru eliminarea posibilităţilor de fraudă din sălile de examene, lucru lăudabil, dar nu a asigurat un climat unitar la nivel naţional, se mai arată în comunicat.

Părinţii cred că acest lucru trebuia făcut discret, fără să instaureze stresul asupra copiilor şi fără ca ei să fie trataţi din start ca infractori.

„Din păcate, în acest mod s-a procedat şi cu unele cadre didactice care au asigurat desfăşurarea examenului: fie au fost tratate ca şi elevii, infractori, fie gardieni. Am atras atenţia în nenumărate rânduri reprezentanţilor MECTS asupra necesităţii unei reforme reale, coerente, planificate, ancorate în realitatea societăţii care să conducă la îmbunătăţirea efectivă a sistemului şi care să nu înceapă cu finalul-evaluarea elevilor, dar care să aibă în vedere finalitatea”, mai spune sursa citată.

De asemenea, părinţii consideră că ar fi necesară reconsiderarea atitudinii faţă de cadrele didactice şi motivarea reală a acestora.

În plus, FNAP-IP crede că este oportună diferenţierea programelor de bacalaureat pentru fiecare profil de liceu, în special la Limba şi Literatura Română, dar şi reducerea claselor de matematică-informatică „extinse fără discernamânt” în licee cu profil tehnologic, impunând astfel unui număr mare de elevi susţinerea unor probe cu grad de dificultate crescut.

„Apreciem că rezultatul acestui examen este de fapt rezultatul politicii duse de ministrul Educaţiei care trebuie să-şi asume responsabilitatea eşecului şi să facă singurul lucru onorabil în acest caz: demisia”, se mai arată în comunicat.

Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare a finalizat centralizarea tuturor rezulatatelor examenului naţional de bacalaureat din anul şcolar 2010-2011 (sesiunea iunie-iulie). Promovabilitatea la nivel naţional este de 44,47% înainte de soluţionarea contestaţiilor.

Cele mai citite

Bărbat de 61 de ani, arestat preventiv pentru că și-a agresat sexual nepoata de 9 ani

Un bărbat de 61 de ani, din judeţul Covasna, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, după ce şi-a agresat sexual nepoata în...

Norvegia vrea să construiască un gard la granița cu Rusia

Norvegia ia în considerare construirea unui gard la granița cu Rusia, potrivit ministrului justiției din țară, Emilie Enger Mehl. Într-un interviu acordat NRK, ministrul...

CS Rapid București câștigă în premieră Supercupa României la volei masculin

CS Rapid București a obținut prima Supercupă din istoria voleiului masculin giuleștean, învingând campioana Corona Brașov cu scorul de 3-1 într-o partidă disputată la...
Ultima oră
Pe aceeași temă