2.1 C
București
luni, 27 ianuarie 2025
AcasăSpecialRevolutie si fotbal

Revolutie si fotbal

Mai e o saptamana pana cand se vor implini 17 ani de la prima scanteie care a aprins ceea ce avea sa devina apoi valvataia Revolutiei anti-comuniste de la Timisoara, din decembrie 1989. Uitarea se lasa, insa, incet-incet, peste oras, peste oameni, peste cei care ar trebui sa tina nestinsa flacara aducerii aminte a zilelor de martiraj pe care le-am trait atunci.
Sunt si exceptii, dar atat de putine incat, in valtoarea zilelor premergatoare aderarii la UE – posibila si ea tot datorita sacrificiului copiilor Timisoarei Ð acestea par insignifiante. Zilele trecute, Memorialul Revolutiei, o institutie care a folosit drept imagine pentru toti presedintii Romaniei de dupa Revolutie, de la Iliescu la Constantinescu si pana la Basescu, a reusit sa finalizeze un film cu valoare de document istoric.
O reusita trecuta in desuetudine, si asta pentru ca nimeni, dar absolut nimeni, din cei care vremelnic conduc orasul-martir Timisoara si judetul Timis si care ar trebui sa se mandreasca cu faptul ca oamenii locului i-au ales sa-i reprezinte, nu s-a sinchisit sa vina macar sa vada despre ce este vorba. Pai, din moment ce actiunea nu s-a dat pe „sticla” la ora de maxima audienta, cand poate vedea tot poporul lacrimile de crocodil ale unora sau altora, la ce bun sa se mai deranjeze?
Vin ele zilele consacrate pentru astfel de manifestari si atunci sa vezi elocinta in cadrul deja consacratelor simpozioane dedicate aflarii adevarului despre zilele lui decembrie 1989. Pana atunci au altceva mai bun de facut – doar e luna cadourilor si fiecare dintre ei, ca oameni sunt, are de facut cumparaturi, fie prin oras, fie prin cele strainataturi pe unde ii poarta delegatiile, si ele facute tot in numele interesului pentru cetatenii care I-au ales.
In tot acest ocean de ignoranta a rasarit, de unde putini se asteptau, o insula de recunostinta. Galeria lui „Poli” Timisoara – hulita de „miticii presei dambovitene” din cauza ca doi-trei suporteri mai infocati nu au mai suportat injuriile aduse de fanii rivalei de moarte „UTA” si au aruncat cu pietre – da, din nou, o lectie despre ceea ce inseamna, cum ne place noua, banatenilor, sa spunem „Spiritul Timisoarei”. Nu stiu exact cati din cei care umplu Peluza Sud a stadionului „Dan Paltinisanu” la fiecare meci erau la varsta perceptiei in 1989, dar gestul lor de a dona toate incasarile de la meciul de astazi cu FC Arges este sublim.
Spre deosebire de altii, suporterii lui „Poli” n-au uitat ca exista familii care si-au pierdut copiii in acele zile, n-au uitat ca exista oameni schiloditi de gloante ori mame care au ajuns sa traiasca doar din inertie pentru ca aceleasi gloante comuniste le-au ucis pruncii. Spre ei vor merge, intr-un gest crestinesc in pragul Craciunului, banii stransi la meciul de astazi. Spre ei vor merge si gandurile timisorenilor care vor lua loc pe stadion si care vor putea pastra un moment de reculegere in memoria celor datorita carora astazi putem gandi liber.
Pentru toti suporterii lui „Poli” Timisoara, care nu sunt la prima actiune de acest gest – respect. Pentru ceilalti, care uita ca libertatea de astazi o datoram sacrificiului din 1989 – rusine.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă