-0.6 C
București
miercuri, 15 ianuarie 2025
AcasăSpecialRevolutie in sistemul de sanatate: spitalele vor trece la primarii

Revolutie in sistemul de sanatate: spitalele vor trece la primarii

» Ministrul Administratiei si Internelor a anuntat ieri ca, in doua saptamani, spitalele vor trece in subordinea autoritatilor locale.

» In schimb, Ministerul Sanatatii sustine ca este posibil ca ministrul Nica sa se fi "grabit" atunci cand a anuntat acest calendar.

» Pericolul acestui proces este ca, in cazul unui management defectuos si al lipsei de pacienti, spitalele ar putea da faliment, sustine sindicalistul Marius Petcu.

Ministrul Administratiei si Internelor, Dan Nica, a anuntat ieri ca spitalele vor trece in subordinea autoritatilor locale in doua saptamani. Ministrul Nica a apreciat ca unul dintre ministerele care au facut progrese in procesul de descentralizare este cel al Sanatatii. Avand toate actele normative pregatite, "in doua saptamani, spitalele din Romania vor trece in subordinea autoritatilor locale asa cum sunt ele finantate, fie de consiliile locale, fie de cele judetene". Cu alte cuvinte, descentralizarea spitalelor inseamna finantarea cu preponderenta de la autoritatile locale, si nu de la Ministerul Sanatatii.
Reprezentantii institutiei conduse de Ion Bazac il contrazic insa pe seful Administratiei si Internelor. Purtatorul de cuvant al Ministerului Sanatatii, Oana Grigore, ne-a spus ca abia "in doua saptamani se finalizeaza strategia de descentralizare" si ca urmeaza ca "in cursul acestui an sa treaca in subordinea administratiei locale", fiind posibil ca ministrul Nica sa se fi "grabit" atunci cand a anuntat acest calendar.

Adrian Moraru, director de programe al Institutului pentru Politici Publice, considera ca pe termen lung exista riscul crearii unor decalaje intre spitale din diverse zone ale tarii. Consecinta ar fi, in opinia lui Adrian Moraru, ca, din momentul in care vor fi descentralizate, in unele spitale sa nu mai poata fi tratati decat bolnavii din judetul respectiv. Astfel, Adrian Moraru ne-a explicat ca "cel mai dotat spital va fi probabil cel de la nivelul municipiului resedinta de judet, iar consiliul judetean in administratia caruia s-ar afla s-ar putea opune venirii bolnavilor din alte judete, motivand ca pe banii sai se trateaza oameni din alte judete".
Marius Petcu, presedintele CNSLR Fratia, care are in subordine Federatia Sanitas, sustine, la randul sau, ca spitalele ce vor fi transferate la consiliile judetene ar trebui sa vina cu banii "mosteniti" de la Ministerul Sanatatii si de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, deoarece fondurile autoritatilor locale sunt de cele mai multe ori insuficiente pentru a asigura functionarea acestor unitati medicale. Presedintele CNSLR Fratia ne-a spus ca sindicatul pe care il conduce a conditionat transferul spitalelor de mentinerea fondurilor aferente, "adica spitalele sa nu piarda nici un leu prin acest transfer, fata de banii pe care ii au acum".

Descentralizarea ar putea duce la falimentarea spitalelor, care se produce atat in cazul in care unitatea nu mai are pacienti (si, drept urmare, fondurile i se reduc drastic), cat si in cazul managementului defectuos, spune sindicalistul Marius Petcu. "Daca spitalul nu mai este atractiv pentru pacienti sau daca el este prost condus, poate intra in faliment. In acest caz, noi pledam pentru transformarea lui intr-o unitate medico-sociala", ne-a explicat Petcu. stirile din tara despre moartea unor spitale mici s-au inmultit. In 2008 s-a aflat intr-o asemenea ipostaza spitalul din Lugoj (judetul Timis), parasit de pacienti in favoarea celui din Timisoara. Oficialii Casei Judetene de Asigurari de Sanatate au considerat ca de vina ar fi angajatii unitatii, care trateaza oamenii cu indiferenta, insa angajatii au aratat ca problemele sunt multe si vechi, incepand cu nesterilizarea instrumentarului folosit in operatii, imediat dupa ’89, si continuand cu igiena precara, din lipsa de fonduri.

 

In 2007, alte spitale mici precum cele din Falticeni (Suceava) si Targu Secuiesc (Covasna) au cerut bani in plus de la Ministerul Sanatatii, pentru a evita falimentul. indicalistii din Sanatate se vor intalni pe 24 martie pentru a discuta despre situatia personalului din unitatile medicale dupa descentralizare. Adrian Moraru anticipeaza in acest sens posibile demisii ale medicilor din unitatile subordonate primariei, fie din motive politice, fie pentru ca, in comunitatile mici, de multe ori exista conflicte intre medici si primari. Liderul sindical afirma ca ar fi de acord si cu o finantare mixta, adica din trei surse – consiliul judetean, ministerul de resort si casa de asigurari –, pentru a-i cointeresa astfel si pe viitorii administratori ai spitalelor, autoritatile locale.

» MAI MULT INTERES PENTRU DOTAREA SPITALELOR
Efectul benefic al descentralizarii ar fi, in opinia purtatorului de cuvant al Ministerului Sanatatii, faptul ca "autoritatile locale vor avea tot interesul sa aduca medici si sa doteze spitalele pentru ca pacientii sunt si ei alegatori". De aceeasi parere este si Adrian Moraru, care sustine ca, "in masura in care oamenii vor intelege ca responsabile de starea spitalelor vor fi autoritatile locale, daca nu se vor face imbunatatiri, toate se vor deconta la primar". Directorul IPP argumenteaza ca atragerea de personal medical se loveste insa de problema salariului, care "este stabilit de la Bucuresti, iar comunitatea locala nu are posibilitatea de a rezolva mare lucru". De aceea, dupa parerea sa, este important ca procesul de descentralizare sa inceapa corect, pentru ca altfel "exista riscul de a transforma un lucru bun intr-un dezastru".

Cele mai citite

Comisia de Disciplină din cadrul FRF a decis sancționarea echipelor Dinamo, Rapid și Poli Iași

Comisia de Disciplină din cadrul FRF a decis sancționarea echipelor Dinamo, Rapid și Poli Iași pentru incidentele produse la meciurile lor din Superliga. Dinamo,...

Joao Fonseca rescrie istoria la Australian Open! Performanță extraordinară la debutul în Grand Slam

Joao Fonseca, tânărul brazilian de 18 ani, a reușit o victorie spectaculoasă la Australian Open, eliminându-l pe favoritul numărul 9, Andrey Rublev, în minimum...

Ucraina a trecut la întreruperi de urgență a energiei electrice în șase regiuni, în urma unui atac masiv cu rachete

Forțele aeriene ucrainene au emis avertismente legate de mai multe grupuri de rachete lansate de Rusia, însoțite de o alertă de raid aerian Operatorul rețelei...
Ultima oră
Pe aceeași temă