18.9 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialRevolutia prin terorism

Revolutia prin terorism

Vineri a fost 11 septembrie si americanii i-au comemorat pe cei pierduti in atacul scelerat care a dat semnalul unui inceput de alt secol sangeros al omenirii. Ne leganam cu ideea ca era marilor razboaie trecuse. Dar se gaseste mereu un Hitler, chiar daca nu se cheama Adolf, care sa spulbere cu dementa sa aceasta idee. Asa cum s-a gasit de data asta Bin Laden, care a colectat si concentrat dorintele unei parti, nu mici, a lumii arabe, de a vedea din nou lumea intoarsa la era lor, pe care alte civilizatii o considerau depasita. Spun "considerau" pentru ca evenimentele care au urmat atacului miselesc, las, din 11 septembrie 2001 par a indreptati ideea ca, incet-incet, o luam inapoi, cel putin din anumite puncte de vedere.

Prin 1965, m-am suit prima oara intr-un avion. Iti luai biletul de la ghereta aeroportului, caci era o ghereta la Cluj – nu zburam decat pana la Sibiu – si pe urma te duceai singur spre avionul care astepta pe pista, la cateva zeci de metri, urcai treptele, iti gaseai un loc si te asezai. Alta data, pe Aeroportul Baneasa, am trecut pe langa un Bac One Eleven, de la Swiss Air, cu usa deschisa, nepazita de nimeni. Era cursa de Zürich. Cu putin curaj, as fi putut-o zbughi si sa ma urc in el, numai ca, stiam, avionul n-ar mai fi decolat pana cand nu eram repus pe directia "buna". Vreau sa spun ca nici macar teama de fuga cetatenilor sai in directia opusa celei din care venea, chipurile, lumina nu-i facuse inca pe comunisti sa procedeze la masurile care se aplica astazi la decolarea de pe cele mai civilizate aeroporturi din lume. si asta n-ar fi totul, caci nu toata lumea calatoreste cu avionul. Politia si armata patruleaza prin orase unde altadata erau invizibile, serviciile secrete isi fac de cap…

Cei din lumea civilizata, aceea care observa cu mare strictete corectitudinea politica, sunt atenti sa nu para rasisti, sa nu para ca, din cauza atacurilor teroriste ale "unora", mereu "unora", le poarta sambetele tuturor arabilor, lucru cu care sunt intru totul de acord, caci altfel ar trebui sa ma simt rusinat de faptele conationalilor nostri prin tarile Europei de Vest, cica membre ale aceleiasi uniuni cu noi. Or, nu ma simt, considerandu-ma responsabil numai si numai de propriile-mi fapte si convingeri. Dar, cand imi amintesc de bucuria frenetica, de masa, care s-a manifestat prin mari orase ale arabitatii in seara de 11 septembrie 2009, nu pot sa ma abtin de a ma intreba daca nu cumva asta, seful Al Qaeda, este un exponent al acestor mase, nu doar un nebun gen cel care tot vrea sa distruga globul pamantesc si nu reuseste din cauza agentului 007, in filmele de profil.

 

Cand ma gandesc la geamiile care rasar ca ciupercile, deocamdata independente de ploaie, dar lasa ca si ploaia va veni in curand, prin marile capitale europene si la numarul de biserici crestine care sunt autorizate in lumea araba, atunci ma intreb cine e corect politic si la ce-i foloseste si cine nu e si la ce-i foloseste. stiu, s-ar putea sa par rasist sau macar incorect politic, dar de cate ori sa repet ca luptatorul cu floreta nu are nici o sansa impotriva celui care trage cu mitraliera. Iar aici e vorba de arme mult, mult mai distrugatoare decat o "biata" mitraliera. Lumea araba le pare multora, prin relatiile din societate, ancorata inca in feudalism. Da, poate, dar e un feudalism cu tehnologia celui mai avansat globalism.

Nu sunt primul care a observat ca europeanul se autocondamna pentru tot ce a facut si tot ce face, inchizand ochii la aceleasi fapte savarsite de oameni de pe alte continente, intre ei, nu neaparat impotriva noastra. Nazismul a fost o plaga de nesters, dar stim cu totii ca exista si azi Hitleri mai mici sau mai mari, pe alte continente, cu aceleasi "principii" si procedee si nimeni nu se sinchiseste, ba mai tin si discursuri la ONU.

Pe de alta parte, e greu de crezut ca un om, civilizat dupa criteriile europene, s-ar putea preta la ceea ce se preteaza, de pilda, niste arabi saraci si arsi de dorul vietii din Europa sau America, tocmai de aceea urandu-le. Adica sa se bucure frenetic de moartea catorva mii de semeni ai lor, e drept, din tara unde multi viseaza sa ajunga si de aceea o urasc. Nu e cumva aceasta si o ura de clasa? Nu e ea al dracului de simetrica celei a clasei oprimate impotriva oprimatorilor? Ba e destul de aproape. si se repeta mereu. si nu tine terorismul arab locul "Marii Revolutii Socialiste din Octombrie", al carei termen de garantie a expirat intre timp?

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă