15.2 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecialRevolta sustinatorilor lui Hillary

Revolta sustinatorilor lui Hillary

Cuvantul de ordine intre democratii americani reuniti la Denver pentru conventia nationala este unitatea, dar o parte dintre sustinatorii lui Hillary Clinton contrazic imaginea idilica oficiala.

Resentimentele care au aparut in timpul alegerilor primare ale Partidului Democrat inca nu s-au stins, fapt dovedit de decizia unei parti dintre delegati si superdelegati de a vota in plenul Conventiei Democrate pentru Hillary Clinton, desi fosta Prima Doamna si candidata fara succes la nominalizarea in alegerile prezidentiale le-a cerut sustinatorilor sai sa treaca de partea candidatului mai norocos, Barack Obama. Hillary Clinton nu a fost exclusa de la votul in plenul Conventiei pentru ca, oficial, nu s-a retras din cursa electorala dupa infrangerea suferita in alegerile primare, ci a suspendat doar campania, si pentru ca Barack Obama a sustinut ca trebuie sa i se acorde aceasta onoare, ca omagiu pentru faptul ca este prima femeie care a candidat pentru nominalizarea la prezidentiale din istoria SUA si pentru prestatia sa, care a ridicat nivelul competitiei electorale democrate.

 

Rezultatul votului de maine din plenul Conventiei Democrate nu se schimba, Barack Obama fiind sigur de nominalizare. Dar faptul ca 20% dintre delegatii "castigati" de Hillary Clinton in alegerile primare si 8% dintre superdelegati au declarat ca isi mentin optiunea pentru fosta Prima Doamna este un semnal ingrijorator pentru senatorul de Illinois, care confirma rezultatele celor mai recente sondaje. Astfel, un sondaj realizat pentru CNN arata ca numarul alegatorilor democrati inregistrati care au sustinut-o pe Hillary Clinton, iar acum il sustin pe Barack Obama, a scazut de la 75% la sfarsitul lui iunie la 66%, in timp ce numarul democratilor care au trecut din "tabara" lui Hillary in cea a republicanului McCain a crescut cu 11%, ajungand la 27%. Simpatizantii democrati dezamagiti reprezinta categoria de alegatori in care sprijinul fata de republicanul McCain a inregistrat cea mai mare crestere, indica sondajele.

 

Incercand sa castige simpatia muncitorilor, democratii insista, in zilele conventiei, asupra radacinilor umile ale lui Barack Obama, mai degraba decat pe succesul sau. Nu vor lipsi referirile la gafa lui McCain, care nu a putut sa raspunda cate proprietati detine impreuna cu sotia sa, Cindy, mostenitoarea unui multimiliardar. Pentru a atrage simpatia alegatorilor religiosi, cu inclinatii, mai degraba, republicane, democratii si-au prefatat conventia cu o zi de rugaciune ecumenica.

» Cel mai recent sondaj, difuzat de CNN, arata ca Obama si McCain sunt la egalitate (47%) in optiunile de vot.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă