19.1 C
București
miercuri, 9 octombrie 2024
AcasăSpecialREVISTA PRESEI: SUA se miră de ce nu apără românii Justiţia în...

REVISTA PRESEI: SUA se miră de ce nu apără românii Justiţia în stradă

Adevărul scrie despre ”Mercurialul cadourilor în şcolile din România”. Cazul învăţătoarei Dana Blându, concediată vineri, nu este singular, părinţi din toată ţara reclamând o practică perpetuată de fiecare generaţie. Scandalul ar putea genera eliminarea din sistem a dascălilor corupţi.

Tot în Adevărul citim despre Tradiţiile satului românesc, văzute de un străin: „Sunt preluate, abuzate şi lăsate de izbelişte după ce discursurile se termină“. În cartea „Drumul crucilor“, lansată la sfârşitul anului trecut, Peter Hurley, irlandezul îndrăgostit de ţara noastră, vorbeşte despre acea Românie rurală pe care o vezi rar la televizor şi despre tradiţiile româneşti care trebuie sprijinite cu adevărat, nu doar la nivel declarativ.

Ziariştii de la Adevărul mai scriu şi despre vizita Victoriei Nuland în România. ”Emisarul SUA: Mesaj ferm, în mănuşă de catifea”. Victoria Nuland, asistentul pentru Afaceri Europene şi Eurasiatice din cadrul Departamentului de Stat american, a vizitat România cu un scop precis: întărirea statului de drept. Victoria Nuland nu a fost atât de radicală în discurs ca predecesorul său, Philip Gordon, care ne-a vizitat inopinat în vara tumultuoasă a anului 2012, dar şi de această dată, mesajul SUA pentru România a fost limpede de înţeles: independenţa justiţiei.

Evenimentul Zilei scrie despre Judeţele din România care trăiesc din Bazarul de la Cernăuţi. Peste 1.500 de români din Botoşani, Suceava, Maramureş şi Satu Mare trec, zilnic, graniţa cu Ucraina. Cei mai mulţi fac cumpărături din ţara vecină.

Tot EVZ scrie cum Guvernanţii ne ademenesc cu mâncare ieftină în hoteluri. Reducerea la 9% a Taxei pe Valoarea Adăugată (TVA) în restaurantele hotelurilor este o promisiune uşor de făcut, dar greu de onorat.

Tot EVZ scrie că SUA se miră de ce nu apără românii Justiţia în stradă. Emisarul trimis de America la Bucureşti, Victoria Nuland, a transmis mai multe mesaje, însă cel mai important este că românii înşişi sunt cei care trebuie să apere statul de drept.

România TV scrie despre un ”DOCUMENT-BOMBĂ în cazul ELODIA. Cursul anchetei poate fi schimbat”. Un document-bombă a fost descoperit în cazul Elodia. Potrivit România TV, acesta poate schimba cursul anchetei! În maşina lui Cristian Cioacă au fost găsite urme din sângele lui, nu doar din al Elodiei, cum a apărut până acum în presă.

Revista Capital publică un material despre sistemul de plată a serviciilor medicale. ”Noua lege: cine nu plăteşte, nu primeşte”. Pachetul de bază de servicii medicale a ajuns la cea mai bună formă de până acum. Însă, într-un sistem sanitar sărăcit de corupţie, o schimbare pozitivă este greu de obţinut şi, mai ales, de păstrat. De la o extremă la alta: după ce a anunţat că va deconta serviciile medicale atât pentru cei care plătesc asigurare de sănătate, cât şi pentru cei care nu plătesc, Ministerul Sănătăţii întoarce foaia. Astfel, a alcătuit două pachete de bază de servicii medicale, pentru asiguraţi şi neasiguraţi. În timp ce la prima categorie a adăugat servicii medicale în plus, dar a introdus liste de aşteptare şi limitări, la a doua categorie a tăiat „fără milă“.

Gândul scrie despre Semnalele emisarului SUA la Bucureşti. Cum au jucat americanii în spatele mesajelor diplomatice şi ce strategie a adoptat Guvernul. În mai puţin de 24 de ore, cât a stat la Bucureşti, adjunctul pentru Europa al Secretarului de Stat american, Victoria Nuland, a scanat, în câteva instituţii-cheie, în ce măsură se respectă în România regulile statului de drept, ce îi mobilizează pe politicieni să voteze sau să permită adoptarea unor legi deficitare, dar şi de ce NU ies oamenii în stradă să apere Justiţia. „E îngrijorător că există atacuri la adresa independenţei justiţiei, e o îngrijorare când politicienii decid să provoace sistemul juridic”, a avertizat ea.

Ponta îl apără Năstase, după plecarea Victoriei Nuland: „Băsescu a folosit justiţia împotriva adversarilor politici. Trebuie să tac din gură?”, mai scrie Gândul. Premierul Ponta a declarat la o zi după ce asistentul secretarului american de Stat Victoria Nuland a plecat din România că îşi menţine afirmaţiile potrivit cărora condamnarea lui Adrian Năstase a fost una politică şi că dosarul acestuia a fost făcut pentru “distrugerea omului politic Adrian Năstase”.

În Cotidianul putem citi cum  Proaspăt întors dintr-o „vizită privată” în Italia Ponta: Nuland a venit la Bucureşti pentru un subiect „confidenţial”, a fost discutat în CSAT. Premierul Victor Ponta a declarat duminică seară la Antena 3, răspunzând unei întrebări referitoare la absenţa sa din ţară în timpul vizitei oficialului american, că a fost „trei zile într-o vizită privată în Italia”, împreună cu soţia. Ponta a afirmat că nu s-a întâlnit cu asistentul secretarului american de Stat, Victoria Nuland, deoarece avea programată o vizită privată de trei zile în Italia, spunând în acelaşi timp că tema pentru care oficialul SUA a venit la Bucureşti este confidenţială, iar Corlăţean era îndreptăţit să exprime poziţia.

Oprescu mutilează centrul Capitalei, îngropând Ateneul Român între blocuri de sticlă, scriu jurnaliştii de la Curentul. Încă o barbarie marca Oprescu ne aşteaptă, în curând, după nenumăratele porcării girate de veneticul ajuns primar al unui oraş în care ai săi s-au instalat cu tancu’ – sovietic desigur. Încă o monstruozitate din sticlă de un prost gust fără de margini va distruge principala zonă de interes istorico-arhitectural a centrului Capitalei. O hidoşenie enormă, mai mare decât Ateneul român se va înălţa lângă restaurantul Cina, volumul măgăoaiei depăşind de două ori clădirea întregului Ateneu.

Cele mai citite

Bărbat găsit decedat într-un parc din Craiova. Poliția a deschis o anchetă

Un bărbat a fost găsit decedat, marți după-amiază, în Parcul Mureș din municipiul Craiova. Poliția a fost sesizată și la fața locului s-au deplasat...

Dinamo e gata să dea lovitura! Un fost fundaș de Premier League e aproape să semneze cu „câinii roșii”

Dinamo pregătește două noi transferuri pentru întărirea echipei, unul dintre acestea fiind Filip Benkovic, fundaș croat cu o carieră impresionantă în campionatele de top...

Investiție de peste 800 de milioane de lei în modernizarea rețelelor de gaze

Guvernul a aprobat finanțarea a 18 proiecte în domeniul energiei și extinderea programului Creditul Fermierului Premierul a anunţat, în cadrul şedinţei de Guvern, că vor...
Ultima oră
Pe aceeași temă