Adevărul vorbeşte despre interesul celor de la Gazprom pentru resursele energetice româneşti.
Publicaţia explică cum va intra compania pe piaţa din România : „ruşii de la Gazprom fac încă un pas oficial, mic, dar important, pentru intrarea pe piaţa românească. NIS, divizia din Serbia a Gazprom, este la un pas de a cumpăra 60 de benzinării de la OMV Petrom. În prezent, ruşii au deschis la Bucureşti un birou pentru comerţ de produse energetice, însă la scară mica”.
Evenimentul Zilei ia în discuţie decizia Guvernului de a returna, cu doar câteva zile înainte de alegerile parlamentare, idemnizaţiile revoluţionarilor.
„În timp ce profesorii abia supravieţuiesc cu salarii minime pe economie, Guvernul a decis să returneze revoluţionarilor indemnizaţiile restante tăiate de Guvernul Boc. Măsura vine chiar în pragul alegerilor de duminică, fiind menită să asigure Puterii o susţinere şi mai mare la scrutinul electoral”, scrie EVZ.
Gândul titrează: „De ce plimba Nelu Iordache banii europeni pentru construcţia autostrăzii Nădlac-Arad printr-un cont al trezorierului PNL Giurgiu”.
„Un raport al Departamentului pentru Lupta Antifraudă arată că Nelu Iordache şi compania Romstrade au deturnat 6 milioane de euro, iar o parte din aceşti bani au ajuns şi în conturile unor companii cu legături în lumea politic”, potrivit Gândul.
„Peste 1 milion de euro din aceşti bani au circulat prin conturile Construct Plus, o firmă deţinută de Vasile Stan, trezorier al PNL Giurgiu. Nelu Iordache a prezentat şi o tranzacţie din 2011 de 10.000 euro între Romstrade şi KVB Economic, companie înfiinţată de Sulfina Barbu şi Silvian Ionescu de la PDL. Despre acestă factură, DLAF spune că ar fi un fals, dar că o relaţie contractuală între firmele lui Iordache şi KVB Economic există”, continuă publicaţia.
Din Cotidianul aflăm „Pentru câţi arginţi s-a vândut Biserica Ortodoxă lui Eugen Tomac?”, consilierul prezidenţial de origine ucraineana.
„În urma controlului efectuat la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, pe care l-a condus Eugen Tomac, s-a constatat că „in perioadă 2009-2010, acesta a dispus angajarea şi plată nelegala a unor cheltuieli în suma de 710.400 lei, reprezentând onorarii acordate unor preoţi slujitori din cadrul Mitropoliei Basarabiei”, lucru care este contrar Legii nr.299/2007, potrivit căreia „sprijinul acordat financiar sau material se poate acorda de statul român pentru construcţia sau reonovarea lăcaşelor de cult în statul de cetăţenie/reşedinta” dar şi nerespectarea condiţiilor Legii nr.321/2006″, scrie Cotidianul.
Ziarul Financiar face bilanţul politic al ultimilor patru ani.
„România încheie prin alegerile de duminică cea mai agitată perioadă de guvernare: patru guverne, trei premieri şi 79 de miniştri cu potofoliu s-au perindat pe la conducerea Executivului în ultimii patru ani. Cu ce ne-am ales? Cu 250 de kilometri de autostradă la un buget total al Ministerului Transporturilor de 12 miliarde de euro, o creştere a datoriei publice de la 25 mld. euro la 50 mld. euro, TVA majorată de la 19% la 25% şi doar 1,9 miliarde de euro bani luaţi de la UE în contul fondurilor nerambursabile”, scrie publicaţia.