15.2 C
București
miercuri, 20 noiembrie 2024
AcasăSpecialREVISTA PRESEI. Pacienții nu au acces la noile medicamente vitale

REVISTA PRESEI. Pacienții nu au acces la noile medicamente vitale

În ziarele de vineri, citim despre problemele în privința accesului la medicamente vitale, dar și despre băncile care şi-au majorat cota de piaţă anul trecut.

În Evenimentul zilei, citim despre campania ”Medicul de gardă”. Hotărârea de Guvern prin care s-au introdus pe lista de compensate medicamentele inovative a fost publicată în noiembrie 2014 și, conform actelor normative în vigoare, protocoalele terapeutice ar fi trebuit să fie aprobate în termen de 30 de zile de la apariția HG, astfel încât pacienții să beneficieze cât mai rapid de medicamentele care le-ar putea îmbunătăți și salva viața. Cu toate acestea au trecut deja 7 luni de zile și pacienții bolnavi psihiatric, de SIDA și de poliartrită reumatoidă nu au acces la medicamentele de ultimă generație. Mai întâi, li s-a interzis medicilor care erau sponsorizați de companii farmaceutice să mai facă parte din comisiile de specialitate din Ministerul Sănătății, care întocmesc protocoalele terapeutice. Apoi, după ce alți medici au intrat în componența comisiilor, aceștia nu cad de acord cum să facă protocoalele și, când totuși o fac, este posibilă și respingerea lor de către cei care de fapt le aprobă. Ministerul Sănătății nu comentează.

Ziarul Financiar prezintă un top al băncilor, după datele din raportul anual al BNR. Aproximativ 40% din băncile locale şi-au majorat cota de piaţă anul trecut şi au reuşit să urce una, două sau chiar cinci poziţii în clasament, dar numai trei jucători – Banca Transilvania, Raiffeisen şi Citi – au ieşit în evidenţă şi au reuşit să câştige o cotă de piaţă mai mare de o jumătate de punct procentual. Clasamentul primelor zece bănci locale, care deţin aproa­pe 80% din activele totale, nu a consemnat intrări sau ieşiri, singurele mişcări semnificative din zona jucătorilor de talie mare fiind avansul Raiffeisen de pe locul şase pe patru şi creşterea cotei de piaţă a Băncii Transilvania cu aproape un punct procentual. Cota de piaţă a Raiffeisen a crescut cu 0,6%, un avans similar fiind înregistrat şi de sucursala locală a americanilor de la Cit. Dintre băncile mari, au pierdut cotă de piaţă anul trecut BCR, BRD, Volksbank şi Bancpost, dar toate şi-au păstrat locurile în clasament. UniCredit şi CEC şi-au majorat uşor cota de piaţă, dar au pierdut câte o poziţie în clasament. ING Bank şi Alpha şi-au majorat cota de piaţă, dar au rămas pe aceleaşi poziţii, respectiv şapte şi opt.

În Adevărul, citim despre opiniile liderii locali ai PNL și PSD în privința numirii lui Mihai Răzvan Ungureanu la şefia SIE, decizie pe care președintele Iohannis ar fi luat-o fără să se consulte cu premierul Victor Ponta. Dacă liderii locali ai PNL au aprobat în unanimitate desemnarea, liderii PSD s-au pronunţat majoritar împotrivă, dar au fost şi unii care au manifestat prudenţă sau au avut atitudini nuanţate. „Este atribuţia preşedintelui de a nominaliza, dar cred că ar fi trebuit făcute acele consultări cu toţi factorii decizionali şi în primul rând cu reprezentanţii Guvernului. Oricum este posibil să fie un plen comun şi se va supune la vot această nominalizare. Vom stabili dacă vom fi de acord sau nu cu această nominalizare“, a precizat senatorul Doina Federovici, vicepreşedinte PSD Botoşani. „Consider că ar fi fost normal ca nominalizarea directorului SIE să se facă după o consultare a Preşedintelui cu partidele. A promis că va fi un altfel de preşedinte, iar pentru asta aştepam, cu toţii, mai multă deschidere la dialog. Este o chestiune de bun-simţ să discuţi cu toţi factorii politici înainte de a lua o decizie atât de importantă cum este nominalizarea unui şef al serviciilor secrete”, spune vicepreşedintele PSD Galaţi, senatorul Gheorghe Saghian.

ProSport prezintă un interviu cu gimnastul Marius Berbecar, care a câștigat medalia de bronz la în finala de la paralele din cadrul concursului de gimnastică artistică al Jocurilor Europene de la Baku. Bistriţeanul a fost și viceampion continental  la paralele la Campionatul European de la Montpellier. ”Mă bucur că a venit şi medalia de la Baku pentru că vine să confirme rezultatul de la Europene şi faptul că nu a fost o întâmplare că am câştigat acolo. Eu sunt mulţumit că la Baku am făcut un concurs bun la paralele, în ambele zile, păcat doar de medalie că nu a fost altă culoare, însă dacă aşa au decis arbitrii, asta e. Mă bucur că am reuşit să fiu constant şi să termin ambele concursuri pe podium”, a spus Berbecar. La vârsta de 18 ani, sportivul își dorea să îl învingă pe Marius Urzică la paralele. ”M-a ajutat enorm în pregătire acest gând. Toate acestea te făceau să progresezi, să evoluezi, să ajungi să îţi îndeplineşti obiectivul pe care ţi l-ai propus”, a mai spus bistrițeanul. 

În Cotidianul citim reacții ale românilor la colapsul gazoductului Nabucco, care a obligat autorităţile de la Bucureşti să se concentreze pe alte proiecte gigantice care pot întări securitatea energetică a ţării. Proiectul pentru un sistem de conducte şi terminale de lichefiere, respectiv regazeificare, care să conecteze portul Constanţa de sursa gazelor azere, pe ruta Georgia-Marea Neagră, costă 4,5 miliarde de euro. În compania de proiect se află ca acţionari patru societăţi: SOCAR (Azerbaidjan), GOGC (Georgia), Romgaz (România) şi MVM (Ungaria). ”Gazul lichefiat este concuret cu gazul pe conducte daca distanta intre productie si consum este mai mare de 2000 km!Gazul rusesc vine din peninsula Yamal unde au rusii si marea Neagra e minim (linie dreapta 3000 km) in Yamal cu tot efortul Gazprom productia scade anaul cu 3-4%!Solutia pentru Romania e gazul lichefiat care are minim 15 surse concurentiale pentru import,nu ca in cazul gazului rusesc la fiecare 1mc cca 2 mc de politica!! Romania ar fi foarte desteapta daca s-ar descurca cu gazul lichefiat ,in care prin transformare se pierde 30% putere calorica(deci randament 70%) fata de randamentul gazului rusesc,sub 50% ,pierderile prin conducte fiind deosebit de mari calculand tot consumul statiilor de ridicare apresiunii de pe traseu!”, a scris unul dintre români. 

 

Cele mai citite

Ministrul Economiei: Brandurile românești trebuie aduse din nou în actualitate

Demnitarul a vizitat standurile celor peste 90 de expozanți, aflați la Târgul IMM de la Sinaia Ministrul Economiei a participat la deschiderea oficială a Târgului...

Îți place fotbalul? Pariază online pe sportul preferat!

Sportul-rege este pe primul loc în topul preferințelor tale? Descoperă noi modalități de a te bucura de fotbal, în orice anotimp! Iată câteva sugestii...

Dr. Oz va lucra cu Robert F. Kennedy Jr. la reforma asistenței medicale

Trump a ales personalitatea de televiziune și chirurgul dr. Mehmet Oz, ca administrator al unei agenții de anvergură cu cheltuieli anuale de 2,6 trilioane...
Ultima oră
Pe aceeași temă