25.7 C
București
joi, 10 octombrie 2024
AcasăSpecialREVISTA PRESEI: Mărturiile unui medic legist despre Mineriadă și despre cazurile Crăiniceanu...

REVISTA PRESEI: Mărturiile unui medic legist despre Mineriadă și despre cazurile Crăiniceanu și Frumușanu

În ziarele de luni, aflăm că județul Constanța a devenit, pentru câteva zile, cea mai sigură zonă din țară, aflăm mărturiile medicului legist Georges Iscur cu privire la Mineriada din 13-15 iunie 1990, despre campania DGAF cu privire la depistarea firmelor care fraudează TVA-ul, dar și despre faptul că numărul persoanelor care se sinucid primăvara a crescut cu 20%, față de perioada iernii.

În Adevărul.ro, luni, aflăm că judeţul Constanţa a devenit pentru câteva zile cea mai sigură zonă din ţară. În port nimeni nu intră şi nu iese fără să apară pe radarele navelor NATO. Calea ferată a fost şi ea folosită pentru a aduce la baza din Mihail Kogălniceanu mai multe garnituri cu tehnică de război americană. Oficialii români spun că este vorba despre exerciţii planificate anterior. Portul Constanţa a mai fost vizitat şi în trecut de nave aparţinând statelor membre ale Alianţei Nord Atlantice, dar vineri dimineaţă zona arăta ca o fortăreaţă. Terminalul de pasageri nu mai era încărcat cu turişti în căutare de suveniruri, ci doar cu militari îmbrăcaţi în uniforme sau civili care discutau cu cei de acasă, pe Internet. 

Evenimentul Zilei ne prezintă mărturiile medicului legist Georges Iscru cu privire la Mineriada din 13-15 iunie 1990. Doctorul Georges Iscru provine dintr-o familie de ”veșnici răsculați împotriva regimului politic”. Tatăl său, preot în Dobrotești – Teleorman, și fratele său au făcut pușcărie pentru că nu au fost de acord cu regimul comunist. El a participat la Revoluție, apoi a fost alături de tinerii care demonstrau în Piața Universității, în 1990. În 1991, la „Mineriada” din septembrie, a avut nefericitul prilej de a participa la autopsia Auricăi Crăiniceanu și a lui Andrei Frumușanu. „Veneam în fiecare după-amiază, vizitam Piața Universității, unde erau demonstranții în greva foamei. Erau vreo sută de corturi în fața hotelului. În fiecare zi, cei din piață erau amenințați cu evacuarea. În aceste corturi erau oameni de calitate: ingineri, medici, oameni cu pregătire”, mărturisește Georges Iscru.

Capital.ro ne explică că în lupta cu marea evaziune, Direcția Generală de Antifraudă Fiscală (DGAF) loveşte, paradoxal, în companiile oneste. Pentru că nu îi depistează pe fraudatori, cere banii de la firmele care au făcut, fără vreo vină dovedită, tranzacţii cu ei. Mii de societăţi au fost verificate având activitatea şi accesul la justiţie blocate, în timp ce falimentul le bate la uşă. Astfel, adevărată campanie de descoperire a firmelor care fraudează TVA a luat amploare în ultima vreme. DGAF investighează marile lanţuri de evaziune, o acţiune legitimă şi necesară. Din păcate, metoda de recuperare a taxei este foarte controversată. Practic, este verificat lanţul de tranzacţii, iar, dacă unul dintre furnizori a devenit, între timp, inactiv sau şi-a pierdut codul de TVA, consideră că celelalte firme „ştiau sau ar fi trebuit să ştie că, prin achiziţia lor, participă la o operaţiune implicată într-o fraudă privind TVA“, potrivit justificării din procesele verbale. Consecinţa este că inspectorii decid că societatea nu mai poate beneficia de dreptul de deducere a taxei şi blochează conturile, bunurile şi stocurile.

Din Gândul.info aflăm că primăvara numărul persoanelor care se sinucid este cu 20% mai mare faţă de cel înregistrat în lunile de iarnă. Psihologii afirmă că trecerea de la un anotimp la altul exercită o influenţă asupra metabolismului şi chimiei creierului, iar în acest context şi psihicul este influenţat. Psihologii avertizează că odată cu venirea primăverii numărul persoanelor care se sinucid creşte faţă de sezonul rece. Acest lucru este confirmat inclusiv de datele Institutului Naţional de Statistică, obţinute de gândul. Astfel, în lunile de iarnă, respectiv în decembrie, ianuarie şi februarie, în 2013, s-au înregistrat 510 de cazuri de sinucideri, în timp ce în lunile de primăvară ale aceluiaşi an, respectiv în martie, aprilie şi mai, s-au înregistrat 629 de cazuri de sinucideri. Asta înseamnă că din punct de vedere procentual, numărul sinuciderilor înregistrate primăvara este cu 20% mai mare, faţă de cel înregistrat iarna. Mai mult, datele publicate de Monitorul de Cluj, arată că în acest judeţ de la începutul anului s-au înregistrat şase sinucideri.

Din Hotnews aflăm că au început să iasă la iveală noi întreruperi de plăți de la Comisia Europeană și suspiciuni de fraudă în proiectele europene derulate de România. În POSDRU, Comisia Europeană a refuzat momentan să plătească României 460 de milioane de euro, cerând Ministerului Fondurilor Europene să reverifice cheltuielile certificate în proiectele europene și să elimine potențialele erori. În Programul de Competitivitate economică, Comisia a întrerupt plățile pe axă care finanțează proiectele de IT și comunicații, după ce a găsit indicatori de fraudă la unele achiziții publice. Astfel, HotNews prezintă un document confidențial al Comisiei Europene care descrie modul în care unele firme fac înțelegeri ascunse pe banii europeni destinați României, „la umbră” incapacității de control a unor autorități publice românești.  

Din Prosport aflăm că Gigi Becali vrea să-l concedieze pe Gâlcă, intrucât, deși are un avans de 7 puncte, formaţia din Ghencea nu a reuşit să facă vreun joc bun în returul campionatului. Chiar dacă echipa ia titlul, Becali nu vrea să-şi lase echipa pe mâna lui Costel Gâlcă pentru preliminariile Ligii Campionilor.Din informaţiile ProSport, Laurenţiu Reghecampf negociază deja cu Gigi Becali revenirea la formaţia cu care a cucerit două titluri la rând. Numirea lui se va produce la finalul actualei ediţii de campionat, iar Gâlcă va fi lăsat să-şi ducă mandatul la final atâta vreme cât păstrează şanse matematice pentru titlu. Patronul nici nu ia în calcul să piardă campionatul. Din acest motiv le-a şi dat drumul în iarnă celor mai buni jucători ai săi, Sănmărtean, Szukala şi Keşeru. 

 

 

Cele mai citite

David Popovici a strâns 160.000 de euro în 10 zile pentru copii cu nevoi speciale!

David Popovici, dublu campion mondial și campion olimpic la înot, a strâns în doar 10 zile peste 160.000 de euro pentru a susține construirea...

Ghidul jocului responsabil: Cum să te distrezi fără riscuri

Jocurile de noroc reprezintă o formă populară de divertisment pentru milioane de oameni din întreaga lume. Cu toate acestea, pentru a te bucura de...

Magazinele, obligate acum să informeze consumatorii despre modificările cantităților produselor

Începând de joi, comercianții trebuie să informeze clar consumatorii despre orice reducere a cantității de produse vândute, chiar dacă ambalajul, forma și prețul rămân...
Ultima oră
Pe aceeași temă