6.3 C
București
sâmbătă, 21 decembrie 2024
AcasăSpecialRevista presei internationale de business

Revista presei internationale de business

Congresul american sare in ajutorul Boeing, Morgan Stanley se confrunta cu "sindromul Kerviel", seful Daimler ne explica de ce Romania a pierdut meciul atractivitatii cu Ungaria, Paulson vrea mai multa autoritate pentru FED, Regele Abdullah inivta duminica la Ryadh lideri din intrega lume pentru a discuta problema petrolului, vice-guvernatorul Bancii Angliei va renunta la functia pe care o detine iar investitorii austrieci au descoperit mirajul Emiratelor Arabe Unite. Acestea sunt cateva din titlurile presei economice internationale de joi, consultata de The Money Channel.

Congresul american sare in ajutorul Boeing, titreaza Financial Times. Congresul american a administrat ieri o lovitura puternica EADS, prin apelul facut catre US Air Force de re-edeschiderea a licitatiei pe care concernul european tocmai a castigat-o. Autoritatea pentru Responsabilitate Guvernamentala, sau GAO, o institutie aflata in subordinea congresului american, a sesizat numeroase erori si vicii de procedura in procesul de selectie, in urma caruia EADS a castigat contractul pentru tancurile petroliere americane. Potrivit unui oficial al GAO, acestea erori ar fi putut influenta rezultatul licitatiei. Printre acestea se numara si anumite proiectii legate de costuri. Verdictul GAO este unul consultativ, insa reprezentantii US Air Force s-au angajat ca vor urma recomandarile.

Morgan Stanley, implicata intr-un scandal cu tranzactii suspecte, scrie tot Financial Times. Divizia londoneza a bancii americane de investitii a anuntat ieri ca a suferit o pierdere de 120 de milioane de dolari, dupa ce un trader pe derivate si-ar fi evaluat incorect pozitiile. Potrivit reprezentantilor Morgan Stanley, eroarea a fost descoperita in luna mai, moment in care a fost anuntata de urgenta Autoritatea pentru Servicii Financiare, FSA. Activitatea traderului respectiv a fost suspendata imediat. Acesta a fost identificat deja de catre alti jucatori din piata, ca fiind un anume Matt Piper. Potrivit unor surse apropiate investigatiei, Piper ar fi crescut in mod artificial performanta portofoliului sau, pentru a creea impresia ca performeaza foarte bine. Nu este insa exclusa posibilitatea unei erori umane.

Comitetul de Politica Monetara al Bancii Angliei a votat cu 8-1 pentru mentinerea actualului nivel al dobanzii cheie, titreaza The Guardian la sectiunea economica. Minutele publicate ieri releva ca anumiti membri ai comitetului au luat in discutie posibilitatea majorarii dobanzii, chiar daca in cele din urma au votat impotriva acestei masuri. Costul la alimente si la combustibil a urcat dramatic in ultimile luni iar cativa dintre cei 9 si-au exprimat ingrijorarea fata de o posibila permanentizare a acestora. Votul impotriva i-a apartinut lui David Benchflower care si-a motivat decizia prin temerile fata de posibilitatea ca economia britanica sa urmeze trendul celei americane. Benchflower s-a referit mai exact la declinul abrupt generat de criza din piata imobiliara.

Din Frankfurter Allgemeine Zeitung aflam care au fost principalele motive care au stat la baza deciziei Daimler de a alege Ungaria. Potrivit sefului Mercedes-Benz, Dieter Zetschke, factorul determinant nu au fost cei 5 euro pe ora, salariul mediu din Kecskemet, ci mai ales nivelul ridicat de calificare al fortei de munca, o retea densa de distribuitori si o logistica foarte buna. Prin noile facilitati de productie, Daimler va creea aproximativ 2500 de noi locuri de munca, in fabrica si la nivel de furnizori.

"Paulson va cere mai multa autoritate pentru FED", titreaza The Wall Street Journal. Intr-un discurs care urmeaza sa fie sustinut astazi, seful trezoreriei americane este asteptat sa faca o pledoarie in favoarea investirii Rezeveri Federale cu puteri sporite. Potrivit surselor citate de cotidianul american, Paulson va face referire la cazulBear Sterns, care, in opinia sa, reprezinta dovada faptului ca actualul sistem de reglementare este unul depasit. Guvernul trebuie sa aiba o posibilitate mai mare de interventie, fara insa a perturba mecanismele de piata. "Trebuie sa pastram echilibrul intre disciplina pietei si supervizarea acesteia. Trebuie de asemenea sa indreptam atentia catre nevoiel fundamentale ale sistemului nostru.", citeaza publicatia americana intr-un draft al discursului lui Paulson.

Tot din The Wall Street Journal aflam ca lideri de pe intreg globul se vor reuni duminica in Arabia Saudita pentru a discuta problema patrolului. Daca pana acum crizele energetice si cu precadere cele ale petrolului erau generate de razboaie, de data aceasta se pare ca motivele sunt cu totul altele. Reuniunea este organizata de Regele Abdullahh, ingrijorat ca actualele cotatii record ar putea afecta ireversibil cererea marilor economii, precum cea a Statelor Unite. Efectele cresterii pretului la barilul de petrol incep sa afecteze toate sectoarele economice si in acelasi timp sa declanseze proteste la nivel global. State mai sarace precum cele din Asia sau America Latina se vad nevoite sa faca apel la ajutoare. La intalnire vor participa atat sefi de state si de guverne cat si reprezentantii marilor jucatori din domeniul petrolier si energetic.

"Vice-guvernatorul Bancii Angliei va renunta la functie", titreaza The Times la sectiunea economica. Potrivit unor informatii de ultima ora, Sir Joh Gieve, vice-guvernator al bancii centrale britanice si responsabil cu stabilitatea pietelor financiare, va renunta la functia pe care o detine. Gieve a fost acuzat in repetate randuri de lipsa de vigilenta in cazul Northern Rock. Pana in acest moment, nu este clar daca este vorba despre o demisie sau daca adjunctului lui Mervyn King i s-a cerut sa plece.

Din Wirtschaftsblatt aflam despre planurile de dezvoltare ale Siemens, care presupun numai in Germania, investitii de 180 de milioane de euro si creearea a nu mai putin de 1000 de noi locuri de munca. Tot de aici mai putem citi si despre boomul economic din Emiratele Arabe Unite si care atrage din ce in ce mai multe companii austriece. Pana in momentul de fata, peste 170 de firme din Austria isi desfasoara acolo activitatea.

Cele mai citite

Circulație reluată temporar pe Podul Giurgiu-Ruse în perioada sărbătorilor

Lucrările de reparații majore la Podul Prieteniei Giurgiu-Ruse vor fi suspendate temporar între 20 decembrie 2024 și 7 ianuarie 2025. În această perioadă, traficul...

Justin Trudeau, aproape de pierderea funcției: Moțiune de cenzură planificată pentru începutul anului viitor

Prim-ministrul canadian Justin Trudeau ar putea pierde guvernarea în primele luni ale anului viitor, după ce liderul Noului Partid Democrat (NPD), Jagmeet Singh, a...

Piața Matache va rămâne deschisă după incendiul care a cuprins-o sâmbătă

Piaţa Matache va rămâne deschisă după incendiul care a afectat, sâmbătă dimineaţă, bazarul de haine, iar cei 16 comercianţi rămaşi fără spaţiile comerciale distruse...
Ultima oră
Pe aceeași temă