13.9 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialRevista presei internationale de business

Revista presei internationale de business

Presedintele georgian avertizeaza NATO sa nu cedeze in fata Rusiei, Kuweitul intentioneaza sa infiinteze o banca islamica in Elvetia, investitorii retrag masiv bani din fondurile de investitii, iar Vladimir Putin ar putea sprijini reintegrarea Transnitriei in Republica Moldova. Planul trezoreriei americane de remodelare a sistemului financiar starneste dezbateri aprinse si Lehman Brothers reclama o frauda de 350 de milioane de dolari. Pe larg, in revista presei internationale de business de luni, realizata de The Money Channel.

"Liderul georgiean avertizeaza asupra unui veto din partea Rusiei", titreaza Financial Times. Intr-un interviu telefonic acordat cotidianului britanic, Mikhail Saakashvilli avertizeaza asupra consecintelor pe care o va avea neacordarea dreptului de aderare la membership action plan pentru Georgia si Ucraina. El considera ca o asemenea atitudinea este sinonima cu acordarea unui drept de veto Rusiei. "O pozitie impaciuitoare ii va determina sa fie mai duri si mai provocatori. Indiferent de ce cred unii europeni, este practic ca si cum le-ai acorda un drept de veto, pentru ca ei asa o vor percepe!" a declarat Saakashvilli. Statele Unite si tarile din fostul bloc sovietic sustin cauza celor soua state, in timp ce alti membri, in special din Europa occidentala, sunt impotriva, in principal datorita opozitiei Rusiei.

Tot de aici aflam despre planurile de infiintare a unei banci islamice in Elvetia. Banca Nationala a Kuweitului, una dintre cele mai mari banci din Orientul Mijlociu, intentioneaza sa infiinteze o banca islamica privata in Elvetia, in parteneriat cu o institutie din Arabia Saudiata.

Miscarea vine pe fondul cresterii continue a sectorului bancar islamic, in ciuda crizei financiare la nicel global. Potrivit agentiei Moody’s, activele acestei industrii au crescut cu aproximativ 20%, pana la nivelul de 500 de miliarde de dolari, din vara trecuta si pana acum.

"Investitorii au retras 100 de miliarde de dolari din fondurile de investitii", este un alt titlu din Financial Times. Investitori la nivel global au retras aproximativ 100 de miliarde de dolari din fondurile cu plasamente in actiuni in primele trei luni ale anului. Potrivit Emerging Portofolio Fund Research, fondurile au cunoscut un influx de 19 miliarde de dolair in aceeasi perioada a anului 2007 si de 49 de miliarde pe primele trei luni ale lui 2006.

Din cotidianul The Moscow Times aflam despre planurile lui Vladimir Putin legate de summitul Nato de la Bucuresti. Presedintele rus va incerca sa ofere sprijin pentru operatiunile NATO din Afghanistan, in cazul in care Ucraina si Georgia nu vor fi invitate sa adere la membership action plan. Putin ar putea de asemenea sustine un plan de reintegrarea a Transnistriei in Republica Moldova, in cazul in care Moldova ar renunnta la aspiratiile nord-atlantice si ar ramane neutra.

De la sectiunea economica a cotidianului The Times aflam ca fondurile de private equity Blackstone si CVC au in vederea achizitia in parteneriat a unei participatii minoritare semnificative in Mitchells and Butlers, lantul de puburi de care apartin Harvester si All Bar One. Cele doua firme lucreaza de mai multe saptamani la aceasta tranzactie. Este de asteptat ca in actualele conditii de piata sa nu se intentioneze preluarea M&B's.

"Planul lui Paulson incepe marcheaza inceputul bataliei asupra supravegherii pietei", titreaza The Wall Street Journal. Planul administratiei Bush de remodelare a sistemului financiar va genera o lungi dezbateri asupra rolului statului in reglementarea si functionarea pietelor financiare. Draftul de proiect care a fost pus in circulatie peste weekend propune fuziunea sau chiar desfiintarea unor institutii de traditie precum Comisia pentru Valori Mobiliare si Piete de Capital si investirea cu noi superputeri a Rezervei Federale. Henry Paulson va prezenta proiectul in cursul zilei de luni. Secretarul pentru Trezorerie a declarat intr-un interviu ca sistemul de reglementare a esuat. "Avem nevoie de reglementari, dar daca le avem, acestea trebuie sa fie structurate de asa natura incat sa aduca mai multa eficienta. Peste tot pe unde ma uit, vad ca lucrurile nu sunt adaptate noilor realitati", a mai declarat acesta. Este de asteptat ca in cursul acestui an, noile masuri sa nu poata fi implementate, datorita alegerilor prezidentiale si pentru congres, ceea ce inseamna ca ultimul cuvant il vor avea noul presedinte si noul viitorul for legiuitor. Pana nu demult, administratia Bush s-a declarat impotriva reglementarilor excesive, in timp ce democratii si nu numai considera ca actuala criza se datoreaza tocmai lipsei de reglementare. Reactiile din partea mediului financiar la noile propuneri au fost de un optimism moderat. "Orice masura de natura sa miste actualul sistem de reglementare fragmentat, este binevenita" a declarat Thomas Russo, chief legal officer si vice-presedinte al Lehman Brothers.

Tot de aici aflam si despre actiunea in justitie pe care Lehman Brothers o va intenta companiei Marubeni, cea mai mare casa de comert din Japonia. Lehman sustine ca doi angajati ai Marubeni au folosit documente false pentru a strange capital de la banci de investitii. Schema elaborata a fost tesuta in jurul unui parteneriat care a vea in vedere modernizarea de spitale. Lehman reclama o frauda de 350 de milioane de dolari.

De la sectiunea economica a cotidianului Frankfurter Allgemeine aflam ca in primul trimestru, marile companii din Germania intentioneaza sa faca 40.000 disponibilizari. Este vorba despre un raport negativ, avand in vedere ca numarul de noi locuri de munca proiectate este de doar 23.000. Din acelasi articol mai aflam ca pe fondul crizei financiare declansate in vara anului trecut, peste 60.000 de angajati din sistemul bancar au fost concediati pana la acest moment. Majoritatea reducerilor de personal au venit din America, cateva mii de locuri de muca s-au pierdut insa si in Europa, la banci precum Northern Rock, HSBC, UBS sau West LB.

"E.ON intentioneaza sa devina cel mai mare incineratori de deseuri din Europa", titreaza Handelsblatt. "Pana in anul 2015 vrem sa avem o cifra de afaceri de peste 1 miliard pe acest segment, de patru ori mai mult ca acum" a declarat pentru Handelsblatt Carsten Staeblein, seful Eon Energy. In acest moment, Eon realizeaza din energia obtinuta din prelucrarea deseurilor, o cifra de afaceri de 260 de milioane de euro si este astfel lider in domeniu pe piata germana.

"Tesco se apropie de cucerirea totala a Marii Britanii", titreaza The Guardian. Prin recenta achizitie a unor supermarketuri situate pe insulele din Scotia, Tesco mai face inca un pas hotarator spre cucerirea totala a pietei. In momentul de fata, gigantul de retail detine unitati in fiecare zona din Scotia. Harrogate si Yorkshire sunt singurele regiuni din Marea Britanie in care Tesco nu este prezent.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă