1 C
București
luni, 18 noiembrie 2024
AcasăSpecialREVISTA PRESEI: Documentarul ”Vin românii” continuă. Cine sunt protagoniștii

REVISTA PRESEI: Documentarul ”Vin românii” continuă. Cine sunt protagoniștii

În ziarele de vineri, citim despre continuarea documentarului ”The Romanians are coming”, cum au ajuns banii contribuabililor în buzunarele politicienilor și ai oamenilor de afaceri, contradicția dintre Master Plan și Strategia de Implementare, dar și despre ANRP. 

Adevărul prezintă continuarea documentarului realizat de Channel 4, ”Vin românii”, care a stârnit furie în rândul comunității de români din Anglia și Scoția. Astfel, episodul doi îi are ca protagoniști pe asistenta Mihaela, care a rezistat doar o lună în Anglia, Alex, un actor ratat, și Adi de sub pod, salvatorul Lupenilor. Realizatorii documentarului fac deja reclamă celui de-al treilea episod, care va continua seria de povești triste ale românilor care pleacă la muncă în străinătate. 

Gândul arată ce se întâmplă cu banii publici și care sunt prejudiciile pe care cei implicați în dosarele instrumentate de DNA le-au adus statului, deci implicit contribuabililor. Așadar, atunci când ajung în fața justiției personalitățile politice recunosc că o parte din acei bani ajung în campaniile electorale. ”Așa se finanţează campaniile electorale. De ce vă prefaceţi că nu ştiţi? Toată presa se preface că nu ştie. Întrebaţi-i şi pe domnul Iohannis şi pe domnul Ponta”, a declarat Elena Udrea. 

Hotnews analizează contradicțiile dintre Master Plan și Strategia de Implementare. Referitor la componenta rutieră în Memorandumul publicat joi, de către Ministerul Transportului, este prezentat scenariul care a rezultat în urma unor analize, iar ierarhizarea se face pe bază de punctaj pentru cele 12 proiecte de autostrăzi și 18 proiecte de drum expres. Însă, Strategia de Implementare arată o altă ordine de prioritizare, iar punctajele proiectelor au fost modificate pentru a se modela după scenariul pentru implementare. 

Evenimentul Zilei arată ce se întâmplă cu ANRP, instituția care ar trebui să le dea înapoi proprietățile celor care au rămas fără el în perioada comunistă. Însă, Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților se luptă să recupereze milioane de euro încasate ilegal de cei care s-au dat falși proprietari. În ciuda deciziilor judecătorești ANRP nu reușește să își recupereze banii. Șeful ANRP, George Băeșu, susține că cei care au înșelat instituția au fost ajutați de executori judecătorești, unii au obținut mai multe despăgubiri în baza unor retrocedări ilegale, alții au primit despăgubiri supraevaluate – cum este cazul prezentat de procurorii DNA în dosarul în care este implicată și fosta șefă DIICOT, Alina Bica, – iar alții au luat bani fără a avea acte care să dovedească că sunt într-adevăr foști proprietari.

Capital a analizat prevederile noului Cod Fiscal. Astfel, s-a ajuns la concluzia că impozitarea efectivă ajunge la 5% pentru microîntreprinderi şi la 43,5% la PFA. “Pentru a beneficia de taxarea de 1%, este obligatorie existenţa a minim doi angajati, costul suplimentar fiind 1.530 lei  pe trimestru, adică 6.120 lei. Înseamnă aproximativ 1.350 euro.  La 65.000 euro cifra de afaceri, considerând profit în totalitate cei 2% reduşi la impozitare reprezintă 1.300 euro. În concluzie, nu există un avantaj al acestei scheme de impozitare, procentul real de impozitare fiind de aproximativ 5%”, spune Sorin Istrate, Managing Partener Contexpert. 

În Pro Sport, citim un interviu cu fostul tehnician la Flota Swinoujscie, din Liga a 2-a poloneză, Laurenţiu Tudor. Românul a fost acuzat că a participat direct la un meci trucat la finalul lui ianuarie, meci anchetat în acest moment de procurorii germani, care au fost alertaţi de UEFA.” Am fost contactat să preiau această echipă şi mi s-a părut un proiect interesant. Din păcate, nu am licenţa PRO şi, conform regulilor din campionatul polonez, nu pot sta pe bancă. Deşi s-au făcut nişte demersuri, până la urmă am plecat. A fost o perioadă cu lucruri plăcute, dar şi cu lucruri mai puţin plăcute. Pot spune că au fost nişte şicane, fostul lor antrenor a făcut nişte demersuri mai puţin corecte şi am plecat”, a spus Tudor despre perioada pe care a petrecut-o la Flota. 

Cele mai citite

Poșta Română va închide în următorii ani toate oficiile sale poștale

Directorul general de la Poșta Română, Valentin Ștefan, a anunțat că toate oficiile poștale din România vor fi închise treptat în următorii ani. Poșta...

Mircea Geoană, sprijinit de Sir George Iacobescu în cursa pentru președinția României

Sir George Iacobescu este singurul român înnobilat de Regina Marii Britanii pentru contribuțiile sale excepționale în domeniul caritabil, comunitar și al serviciilor financiare Mircea Geoană,...

Rezidențiat: Un sistem medical care strigă după ajutor

În timp ce peste 10.000 de candidați au susținut examenul de rezidențiat, România se confruntă cu un paradox cutremurător: avem un număr mare de...
Ultima oră
Pe aceeași temă