1.5 C
București
duminică, 17 noiembrie 2024
AcasăSpecialREVISTA PRESEI. Nou studiu despre români: Nu avem încredere în semenii noștri...

REVISTA PRESEI. Nou studiu despre români: Nu avem încredere în semenii noștri și ne dorim puterea

În ziarele de marți, citim despre cazul scandalos al măicuței care a născut gemene, despspre legea adoptată de senatori, care permite funcționarilor publici să-și angajeze rudele fără a fi incriminați, despre amenda dată de inspectorii fiscali centrului de copiere și printare de la Universitate și despre cum pot comercianții contesta eventualele abuzuri.

În ziarul Adevărul citim despre  cazul scandalos al măicuţei care a căzut în păcat şi a născut gemene. Scandalul care a zdruncinat din temelii Biserica Ortodoxă Română (BOR) a pornit din inima Bărăganului, în urmă cu aproape 4 ani. Stareţa mănăstirii Tăriceni a născut, pe 27 noiembrie 2011, fetiţe gemene. Dragostea interzisă dintre măicuţă şi un bărbat misterios a făcut înconjurul ţării. Nici până astăzi nu s-a aflat cine i-a furat inima fostei măicuţe şi a făcut-o să cadă în păcat. La scurt timp de la incident, viaţa monahală a reintrat pe făgaşul normal. Destinele mănăstirii din judeţul Călăraşi se află de aproape doi ani în mâinile unui călugăr, după ce la Tăriceni s-a încercat refacerea obştei de măicuţe, însă nu s-a reuşit. Ca să spele ruşinea, mai-marii BOR au decis să schimbe statutul mănăstirii şi să aducă mai mulţi călugări în locul măicuţelor care vieţuiau acolo.

Evenimentul Zilei scrie despre societățile controlate prin intermediari de fostul ministru de Finanțe. Astfel, Darius Vâlcov este demnitarul care își trecuse în declarația de avere doar autoturismul, nu avea case sau terenuri, dar derula afaceri de sute de mii de euro.

Gândul.info ne informează că inspectorii fiscali au acordat, pentru cei 5 lei găsiţi în plus, o amendă de 6000 de lei şi au închis temporar centrul de copiere şi printare din Pasajul Universităţii. Firma de la Universitate mai are un punct de lucru la suprafaţă, în Piaţa Universităţii, în apropiere de intrarea în parcare. „Ne-au închis pentru că au găsit un tips( n.r. ciubuc) de 5 lei. De exemplu, vine un client şi face o copiere la 70 de bani, îmi lasă 1 leu şi pleacă, şi acele tips-uri se strâng. Pentru chestia asta ne-a închis punctul de lucru din pasaj. Ne-am şi rugat de dânşii să nu ne pună şi sigiliu pentru că noi acolo avem utilajele care sunt de 10.000 de euro. Ne-am rugat cam o jumătate de oră de ei. Au un comportament de parcă ei erau stăpânii noştri. Şefului meu da, ok, îi permit să ţipe la mine, dar nu la oricine. Adică, până la urmă, cine eşti tu, ANAF-ul? Şi, ok, vii şi mă controlezi, şi ce faci? Vii să ţipi la mine? N-ai nici măcat cei 7 ani de acasă”, a spus Radu Socaciu, reprezentantul centrului Copi&Print. „Amenda este de peste 6.000 de lei. Şi cu închiderea punctului de lucru. E strigător la cer. Dacă mă prindea cu 1.000 de lei, cu 500 de lei, cu 300 de lei peste, bun, mai spuneam, nu aveam nicio justificare. Dar din moment ce noi avem copiere, unde cred că avem printre cele mai mici preţuri, vine clientul, pleacă satisfăcut şi mai lasă şi ăia 30 de bani sau 25 de bani, măruntul”, a mai spus Radu Socaciu.

Capital.ro ne spune cum pot contesta comercianții eventualele abuzuri ale ANAF. astfel, comercianții pot contesta eventualele abuzuri ale Antifraudei Fiscale în instanță. Practic, legislația care permite închiderea magazinelor și a restaurantelor a fost în așa fel croită încât decizia judecătorului este tardivă și, implicit, inutilă. Motivul: procesul durează cel puțin o lună, depășind durata suspendării activității. În acest caz, celor care se simt nedreptățiți le mai rămâne varianta recuperării daunelor, cum ar fi chiria, salariile angajaților, valoarea mărfurilor deteriorate, prin atragerea răspunderii ANAF și a inspectorilor. Comercianții pot să facă plângere în instanță, în temen de 15 zile, în cazul în care consideră că măsurile luate de Direcția Generală de Antifraudă Fiscală (DGAF) sunt abuzive. Aproape 200 de magazine și restaurante au fost închise în mai puțin de două sătptămâni pentru nereguli privind casa de marcat. Însă, plângerea nu mai suspendă măsura DGAF până la pronunțarea instanței, așa cum se întâmpla înainte de modificarea legislației pe care se bazează campania de depistare a micii evaziuni, începută în urmă cu două săptămâni. Prin OUG 91/2014, care a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2015, mai multe încălcări ale legislației privind utilizarea caselor de marcat sunt sancționate atât cu suspendarea activității, cât și cu amenzi mult mai mari.

Din Wall Street  aflăm că România a obținut o ajustare fiscală impresionantă în ultima perioadă, în mare parte datorită reducerii de cheltuieli, însă o relaxare a disciplinei fiscale ar putea să genereze probleme în viitor, consideră Andrea Schaechter, șefa misiunii FMI în România. ”€œRomania a obținut o ajustare fiscală impresionantă în ultima perioadă, în mare parte datorită reducerii de cheltuieli. Relaxarea disciplinei fiscale poate fi însă un risc pentru țara. Recomandarea noastră este că reducerile de taxe să fie bine tintite”, a declarat șefa misiunii FMI în România,  Andrea Schaechter, în cadrul unei întâlniri cu investitorii străini desfășurată la New York.  În noul Cod Fiscal, autoritățile române propun mai multe măsuri și facilități fiscale ce ar putea să fie implementate în următorii doi ani. Printre acestea se află reducerea TVA în 2016, a accizelor, taxelor pe dividende, dar și eliminarea taxei pe construcții speciale. Impactul estimat al acestor măsuri asupra veniturilor statului este de 2,2% din PIB. 

Hotnews prezintă concluziile studiului ”Psihologia poporului român”, lucrare coordonată de psihologul Daniel David. Studiul relevă că trăsătura esențială a românilor este neîncrederea în oameni, iar preocuparea pentru binele altora nu depășește zona familiei. O altă concluzie a studiului subliniază că românii caută puterea socială, „dar în mod ipocrit, conform unei culturi colectiviste în care nu da bine să arăți că vrei să ieși din rând, își ascund această dorință sub masca modestiei și sacrificiului pentru alții (ex. ‘eu nu aș vrea puterea, dar oamenii îmi solicita asta…’)”.  Lucrarea a început în 2013 și s-au folosit teste psihologice internaționale adaptate pe populația românească, iar cercetarea integrală va fi publicată în prima jumătate a acestui an, la aproape 100 de ani de la apariția profilului realizat de Constantin Rădulescu-Motru.   

Prosport ne prezintă un interviu cu gimnasta Sandra Isbașa. Sportiva a vorbit despre performanțele realizate de-a lungul carierei sale, despre evoluțiile sale de la Beijing, dar și despre revenirea în sala de gimnastică. De asemenea, Sandra a vorbit și despre Simona Halep, pe care o numește un ”fenomen”. ”Simona este un fenomen, pentru că, având în vedere că au trecut atâţia ani în care tenisul românesc nu a mai scos vreun sportiv semnificativ, să ajungă în primii trei… Pentru ea, tot respectul, fiindcă ştiu ce înseamnă munca şi o susţinem de unde putem. Eu, mai mult din faţa televizoarelor, dar îmi place cum joacă, îmi place determinarea ei, se vede că s-a schimbat destul de mult faţă de început şi Doamne ajută să ajungă pe locul întâi!”, a spus Sandra Isbașa.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă