Ziarele de joi scriu despre patru inițiative ale societății civile, care au reușit să schimbe legi, anul trecut, dar și despre cazul îmbolnăvirilor bebelușilor din Argeș.
În Adevărul citim despre patru români din societatea civilă, care au reuşit în anul 2015 să modifice legislaţia din România. Un exemplu este inițiativa asociației OvidiuRo, „Fiecare copil în grădiniţă“, care a pus bazele Legii prin care se oferă un tichet social de 50 lei familiilor cu mai puţin de 284 lei venituri lunare pe membru de familie (sau de 2 ori venitul minim garantat pentru o persoană singură), care îşi trimit copiii între 3 şi 6 ani, zilnic, la grădiniţă.
O altă inițiativă aparține Asociaţiei Elevilor din Constanţa (AEC), „o organizaţie mică pornită din ambiţia unor elevi care nu se vedeau reprezentaţi de Consiliul Judeţean al Elevilor, structura oficială înfiinţată de Ministerul Educaţiei pe lângă Inspectoratul Şcolar Judeţean. Cea mai mare victorie de la nivel naţional este redobândirea dreptului de vot al elevilor (majori) în Consiliul de administraţie al şcolii. Special pentru elevii din Constanţa, AEC a obţinut burse şi reducerea la transportul în comun, niciodată acordate de administraţia locală. Acum se luptă pentru decontarea integrală a navetei elevilor care studiază în altă localitate decât cea de domiciliu şi obţinerea manualelor şcolare gratuite pentru elevii din clasele a XI-a şi a XII-a”.
Totodată, omul de radio Marius Vintilă, vocea National Geographic Channel, a intrat în bătălia împotriva fumatului în spaţii publice pornind de la disconfortul personal, pe care îl trăiesc nefumătorii care intră în localuri.
„Pentru el, legea antifumat reprezintă cel mai important proiect din viaţa sa; de până acum, pentru că urmează un alt proiect: eliberarea trotuarelor de maşini”, scrie Adevărul.
Totodată, Claudiu Mărginean a atacat în instanţă condiţia impusă de Legea partidelor politice privind necesitatea unui număr de 25.000 semnături pentru înregistrarea unui partid politic.
„El a cerut modificarea legii pe motivul neconstituţionalităţii, arătând că strângerea a 25.000 semnături contravine principiilor democratice. Instanţa i-a dat dreptate, astfel că din 2015, românii au libertatea să se asocieze într-un partid pe care să-l înregistreze cu numai 3 membri. Partidul fondat astfel de Claudiu Mărginean se cheamă Partidul Pirat din România”.
Din Gândul aflăm că medicii din străinătate au fost chemaţi să dezlege misterul îmbolnăvirii bebeluşilor din Argeş.
„Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a luat legatura cu Centrul European de Control al Bolilor Transmisibile încă din 10 februarie 2016 şi fost efectuate demersuri pentru sosirea unei echipe de specialişti ai Centrului, în vederea acordării de sprijin în efectuarea investigatiilor pentru depistarea cauzelor de imbolnavire”, a declarat ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş Cadariu, citat de Gândul.
În ZF citim că tinerii aflaţi la primul job îşi părăsesc angajatorul pentru un salariu mai mare cu 30%
„Firmele nu mai au nevoie de „staruri“, ci de oameni operaţionali. „Am recrutat un country manager acum 2 ani cu 20.000 de euro pentru o companie care avea pierderi de peste două milioane de euro, companie care acum este pe plus”. Un pachet salarial mai mare cu 30% este un stimulent pentru ca tinerii aflaţi la prima experienţă profesională să îşi schimbe angajatorul, iar de multe ori, în cazul în care aceştia primesc oferte pentru poziţii superioare, creşterea salarială ajunge până la 50%, spune Iuliana Leurent, CEO în cadrul firmei de recrutare şi închiriere de forţă de muncă temporară Temps România”, scrie ZF.