În ziarele de marți, citim despre felul în care un fost lider PSD a fost scăpat de închisoare de Rusia, comentariul europarlamentarului Cristian Preda despre mizele plecării premierului Victor Ponta în Turcia, dar și despre despre necesitatea specializării pe video gaming în facultăți, invazia de șobolani din Drumul Taberei, plagiatul lui Mircea Cărtărescu și performanța înotătorilor români de la Jocurile Europene de la Baku.
Adevărul scrie despre fostul deputat şi ex-vicepreşedinte al PSD Gorj, Mugurel Surupăceanu, care a scăpat de puşcărie cu ajutorul Rusiei, deşi o instanţă îl condamnase la şapte ani de închisoare, pentru pentru complicitate la abuz în serviciu şi spălare de bani. Judecătorii de apel au înlăturat principala probă din dosar, o declaraţie împotriva parlamentarului, după ce Rusia a refuzat ca martorul-cheie să fie audiat. Surupăceanu a fost trimis în judecată de procurorii DNA, fiind acuzat că, în 2007, ar fi determinat prin intermediari achiziţionarea în condiţii nelegale, de către fostul Complex Energetic Turceni (actual Complexul Energetic Oltenia – CEO), a unui tractor forestier, importat din Ucraina, la prețul de 200.000 de euro.
Gândul prezintă comentariul europarlamentarului Cristian Preda despre mizele plecării premierului Victor Ponta în Turcia, unde s-a operat, deşi declarase că intervenţia va avea loc în România. „Avem în fruntea Guvernului României o persoană care este, în acest moment, într-o situaţie juridică foarte delicată. De aici decurg plecarea neanunţată la Baku, apoi internarea la Istanbul cu totul şi cu totul surprinzătoare, în condiţiile în care tot premierul anunţase că se va opera în România, şi surpriza surprizelor, în dimineaţa de după, aflăm că premierul trebuia să fie la DNA. Suntem într-o situaţie penibilă din punct de vedere a exercitării puterii”, a declarat Cristian Preda.
În Ziarul Financiar citim despre necesitatea specializării pe video gaming în facultăți, explicată de directorul de HR al Ubisoft România, Grigoriada Stroe. „Şcoala românească nu ne ajută, nu pregăteşte studenţii pentru o carieră în industria de gaming. De aceea, găsim greu seniorii în programare CĂĂ specializaţi pe acest domeniu. Iar pentru departamentul IT avem dificultăţi în a recruta pentru poziţii ca Business Intelligence Developer, Senior Linux Administrator sau .Net Arhitect. În Franţa, spre exemplu, există specializare în facultăţi pe zona de video gaming“, a spus Stroe. În România, peste 4.000 de români produc, dezvoltă şi testează jocuri video pentru companii care fac în țară zeci de milioane de euro pe an.
Evenimentul zilei scrie despre invazia de șobolani din Drumul Taberei, unde se lucrează la noua magistrală M5 de metrou. ”Săpăturile i-au speriat și i-au scos din galerii. Iar acum caută să își găsească un loc unde să se adăpostească“, a spus Dan Andriescu, care vânează șobolani de peste 20 de ani. Numai într-un singur an dintr-o pereche de șobolani și descendenții acesteia pot ieși 900 de urmași. Mai mulți oameni din zona Valea Ialomiței s-au văitat din cauza faptului că acești dăunători au ajuns și în case și le-au ros cablurile.
HotNews prezintă un interviu cu regizoarea Carmen Lidia Vidu, care crede că directorii de teatre „nu investesc absolut nimic in tinerii care inseamna principalul motor al vietii, al lumii teatrale (…) nu stiu ce inseamna un videoproiector, o camera de luat vederi, un sunet, o lavaliera, taie tot de pe lista. Si prefera sa dea pe niste chiloti Doina Levintza 40 de milioane, ceea ce mi se pare penibil. (…) Si e misto ca ei sa investeasca toata faima pe care au acumulat-o si tot respectul, sa investeasca si sa creeze niste laboratoare pentru tineri, sau o scoala pentru tineri, sau un spatiu de arta contemporana. Si sa nu mai cerseasca bani de la teatre sau sa ne mai ia noua bugete ca sa faca niste prafuieli”, a spus regizoarea. Cel mai nou prooect al regizoarei este „Eu. O casa de papusi”, cu atmosfera de film noir, suspans, femme fatale si muzica post rock combinata cu opera.
Prosport prezintă un interviu cu preşedintele Federaţiei Române de Nataţie şi Pentatlon Modern, Camelia Potec, despre performanța despre înotătorilor români de la Jocurile Europene de la Baku. „Aşteptăm în primul rând performanţe bune. Este adevărat că mergem la medalie, sau cel puţin o medalie – Doamne-ajută! – prin sportivul Glinţă Robert. A fost anul trecut în finală în primii şase (n.r. – locul 5 în finala probei de 100 m spate, la Jocurile Olimpice de Tineret, de la Nanning). Anul acesta, fiind anul mare la juniori, are mai multe şanse „, a spus Potec. Înotătorii români de la Baku sunt: Robert Glinţă (18 ani), Bogdan Mihai Petre (18 ani), Bogdan Andrei Scarlat (17 ani), Gabriel Cristian Sonoc (18 ani) şi Emilia-Maria Colţi-Dumitrescu (15 ani).
În Cotidianul citim despre plagiatul lui Mircea Cărtărescu, pe care l-a recunoscut după 35 de ani. Cartea sa de debut a beneficiat de o cronică extrem de elogioasă din partea mentorului său Nicolae Manolescu, numai că, imediat după apariţia sa, în presa literară a apărut acuzaţia de plagiat, autorului fiindu-i imputat furtul unui pasaj din romanul lui Laurence Sterne cu titlul „Viaţa şi opiniunile lui Tristram Shandy Gentleman”, pe care poetul doar l-a reaşezat sub forma versurilor. Antologia „Poezia” conţine majoritatea poeziilor publicate de Mircea Cărtărescu în volumele sale de versuri de pînă acum.