În ziarele de azi citim despre ultimele evoluții ale cazului Bodnariu din Norvegia, dar și despre poziția NATO în fața amenințărilor venite de la Moscova.
Hotnews scrie despre cazul familiei Bodnariu din Norvegia, socotit un exemplu de “ciocnire a civilizațiilor”. Autoritățile norvegiene i-au luat pe cei cinci copii români în custodie pe motiv de violență fizică. Părinții recunosc faptul că le-au dat “palme la fund” dar susțin că reacția statului norvegian este disproporționată. Declarațiile părinților, prezentate de Hotnews, sunt următoarele:
Marius Bodnariu (specialist IT): „Mai ales că soția a crescut aici, cunoaștem că nu sunt acceptate astfel de măsuri de corecție în educarea copiilor în Norvegia. Am încercat să evitîm, dar apar situații în anumite condiții în care se ajunge și la măsuri de genul ăsta”.
Ruth Bodnariu (asistentă medicală): „În situații de stres, când se ceartă copiii, când țin un copil în brațe și mâncarea e pe foc și doi se ceartă… în România nu e considerată violență. În Norvegia din păcate asta e caz penal”.
Ziarul Gândul scrie despre noua abordare a NATO în relația cu Rusia lui Putin, după ce noua strategie de apărare a Rusiei a declarat că NATO și SUA reprezintă amenințări. Generalul american Philip Breedlove, comandantul NATO din Europa, a declarat că această modificare nu face decât să certifice acţiunile „revanşarde” ale Rusiei din ultimii ani şi că în consecinţă atitudinea NATO şi a SUA se va schimba şi ea. „Multă lume mă întreabă ce e în mintea lui Putin. Nu ştiu sigur, dar pot să mă uit la ce face şi să deduc la ce să ne gândim noi, în partea noastră”. Breedlove a menţionat ca măsuri suplimentarea forţelor americane în Europa şi antrenarea forţelor NATO pentru a le aduce la capabilitate maximă, amintind că SUA nu au mai executat o campanie aeriană de amploare din Afganistan şi Irak, din anii 90-2000.
Ziarul Adevărul prezintă un bilanț al primului an de mandat al președintelui Klaus Iohannis:”Un an cu Klaus”. „Primul an de mandat al lui Klaus Iohannis ne dezvăluie un fapt care, până să devină grav, se arată a fi deocamdată îngrijorător: preşedintele nu pare să deţină instrumentele adecvate pentru a se lupta cu nesimţirea şi cu tupeul politicienilor. În faţa unor asemenea provocări, preferă să părăsească demn câmpul de luptă, cu capul semeţ şi cu coada aşezată solemn între picioare”, scrie Adevărul.
La rândul lui, Ziarul Financiar propune „zece măsuri de transparentizare pentru guvernul Cioloş”. Printre acestea se numără simplificarea sistemului de licitații electronice, publicarea unor sinteze periodice ale cheltuielilor companiilor de stat, dar și a beneficiilor suplimentare care vin „la pachet”, alături de salariu, cu fiecare funcție publică.