Ziarele de joi scriu despre avantajele şi dezavantajele legii amnistiei fiscale, dar şi despre un document Interpol, care dezvăluie legăturile omului de afaceri moldovean Vladimir Plahotniuc.
Adevărul scrie despre un proiect privind amnistia fiscală. Astfel, persoanele care îşi declară averile vor fi iertaţi de acuzaţiile de evaziune fiscală, cu condiţia să îşi plătească taxele.
„Consultanţii fiscali consultaţi de „Adevărul“ admit că amnistia fiscală este benefică, însă avertizează că statul foloseşte deja prea mult acest instrument. Problema este că în ultimii ani statul a „iertat“ de datorii mai multe categorii, iar contribuabilii corecţi se vor simţi nedreptăţiţi. În ultimul an, Fiscul a ajuns în centrul unor scandaluri din cauza unor situaţii aberante, precum emiterea de decizii de impunere pe dobânzile la alocaţiile copiilor. Acestea erau, cu tot cu penalităţi, mult mai mari decât alocaţiile în sine. „De regulă, astfel de măsuri sunt imorale. Părerea mea este că dacă nu va exista o presiune a Fiscului în perioada următoare, (proiectul – n.r.) va rămâne doar o foaie de hârtie. Mi se pare ciudat cum se discută, nu trebuie să intrăm într-un ciclu al amnistiilor, aşa cum s-a întâmplat în Italia. Guvernul şi Parlamentul ar trebui să se înveţe minte. Dacă şi-ar pune (Fiscul – n.r.) mintea, România ar rămâne fără bogaţi (…) Mi-e teamă că vom ajunge ca din an în an cei cu bani şi cu probleme să îşi «cumpere» câte o amnistie“, a declarat consultantul Emilian Duca. El spune că, pentru a evita ocolirea legilor, ar trebui ca amnistia să nu vizeze datorii din ultimii trei ani. „La fel, aş face o rezervă în capitalul firmei care să fie la dispoziţia ANAF şi care să fie blocată în cazul în care compania nu şi-ar plăti impozitele“, a spus Duca, citat de Adevărul.
Evenimentul Zilei scrie despre un document Interpol care dezvăluie legăturile omului de afaceri moldovean Vladimir Plahotniuc.
„Oligarhul acuzat că are legături dubioase cu politicieni și personalități publice din România a fost monitorizat de o importantă structură internațională de securitate, care a descoperit conexiunile acestuia cu Mafi a Rusă. Plahotniuc a fost identificat ca unealtă a temutului sindicat al crimei Solntsevskaya Bratva. Asupra unui lider al crimei organizate de la Moscova, structură mafiotă la care ar fi aderat și afaceristul din Republica Moldova, FBI a descoperit pașapoarte cu diverse identități, emise de state diferite, la fel cum avea și Vladimir Plahotniuc. Documente secrete arată că gruparea mafiotă de la Moscova a încercat să pătrundă în politica mai multor state”, potrivit Evz.
Din HotNews aflăm regulile cu privire la plata CAS în cazul activităţilor independente (PFA, II, profesii liberale), pentru anul acesta.
„Cazul 1. Venitul mediu lunar realizat în 2015<35% x SMB ( Salariul Mediu Brut pe economie. În 2016 este 2.681 lei): nu se depune formularul 600 în ianuarie 2016, nu se datorează plăți anticipate în cursul anului 2016. Cazul 1A. Venitul mediu lunar efectiv realizat în 2016<35% x SMB: nu datorează CAS pe anul 2016 nici la regularizarea finală, nu va fi obligat să depună formularul 600 în ianuarie 2017 și nu va datora plăți anticipate în 2017. Cazul 1B. Venitul mediu lunar efectiv realizat în 2016>35% x SMB: deși nu a plătit CAS anticipat în cursul anului 2016, va primi decizia finală, iar prin regularizare va suporta CAS la venitul net realizat, plafonat bineînțeles la 5xSMB bază lunară, va depune obligatoriu formularul 600 în ianuarie 2017 și va datora plăți anticipate în 2017, bază lunară fiind de 35% x SMB și NU raportat la venitul net realizat în 2016”, potrivit HotNews.
Din Wall Street aflăm care sunt cele mai rezistente investiţii în perioada de criză.
„Aurul este în general văzut ca un plasament similar titlurilor de stat, iar asta deoarece metalul prețios reprezintă un activ fizic ce poate fi tranzacționat oriunde în lume. În perioada noiembrie 2008 – martie 2009, când s-au atins minimele absolute pe burse în perioadă crizei ipotecare, indicele american S&P 500 a scăzut cu circa 30%, în vreme ce aurul a urcat cu aproape același procent. În acest an aurul a crescut cu 5,2%, Bursa de la New York a pierdut 6,8%, iar Bursă de Valori București a scăzut cu 10%. Problema în cazul investițiilor în aur este aceea că evoluția metalului este determinată în mare parte de sentimentul din piețele financiare și mai puțin de datele fundamentale. Aurul evoluează bine în perioadele de criză, însă după ce bursele se stabilizeaza, evoluția acestuia este dificil de estimat”, potrivit Wall Street.
ZF scrie despre creditarea în lei, care a înregistrat o creştere.
„Creditarea a crescut în 2015 cu 3% faţă de 2014, evoluţie determinată de accelerarea împrumuturilor în lei (plus 19,7%). Şi depozitele şi-au continuat tendinţa de creştere şi au atins maximul istoric de 254 mld. lei. Băncile locale au încheiat anul 2015 cu un sold total al creditelor acordate populaţiei şi companiilor în valoare de 217,5 mld. lei (echivalentul a 48 mld. euro), în creştere cu 3% faţă de aceeaşi lună din 2014, potrivit datelor agregate de BNR. Ritmul anual al creditării a fost cel mai bun din toamna anului 2012 şi a fost influenţat, ca şi pe parcursul anului 2015, de accelerarea împrumuturilor pe componenta lei, în special pe segmentul creditării în lei către populaţie”, informează ZF.
Din Prosport aflăm că antrenorul echipei Steaua, Laurenţiu Reghecampf, ar putea fi pedepsit cu interzicerea oricăriei activităţi în fotbal pentru o perioadă între 3 şi 6 luni, pentru că nu le-a permis jucătorilor săi să meargă în cantonamentul din Turcia.
„Laurenţiu Reghecampf, antrenorul echipei Steaua, trebuie pedepsit cu interzicerea oricăriei activităţi în fotbal pentru o perioadă între 3 şi 6 luni, pentru vina de a fi blocat plecarea jucătorilor săi la echipa naţională, sau fotbaliştii în cauză trebuie suspendaţi între patru şi opt partide. După comunicatul dat publicităţii miercuri de selecţionerul Anghel Iordănescu, acesta precizând că nu a renunţat niciodată la cei 6 jucători convocaţi pentru cantonamentul tricolorilor în Turcia, a devenit cât se poate de clar că Steaua a intrat sub incidenţa Regulamentului Disciplinar al FRF […] Concret, această pedeapsă ar însemna că Reghecampf nu va mai putea antrena Steaua fie până la sfârşitul lunii aprilie, fie până la sfârşitul lunii iulie (în funcţie de mărimea pedepsei primite). Decizia trebuie luată de Comisia de Disciplină a FRF”, scrie Prosport.
Gazeta Sporturilor scrie despre reacţia lui Ilie Năstase privind acțiunea echipei naționale, în controversa care vizează jucătorii echipei Steaua, care nu participă la cantonamentul din Turcia.
„Turneul naționalei este o tîmpenie. Sînt cîțiva jucători de care nici n-am auzit. Noi am avea nevoie de liniște înainte de Euro. Ce meciuri sînt alea cu Zimbru și nu mai știu cine?! La Steaua antrenamentele sînt serioase. Echipele pe care Steaua le-a întîlnit sînt de 3 ori mai bune decît ce întîlnește naționala acolo”, a declarat Ilie Năstase, citat de GSP.