13.5 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialREVISTA PRESEI. De ce ora de religie este nepotrivită pentru copii

REVISTA PRESEI. De ce ora de religie este nepotrivită pentru copii

În ziarele de joi, aflăm de ce cred specialiștii că ora de religie este nepotrivită pentru copiii din ciclul primar, ce detaliu legal le-a scăpat elevilor clujeni atunci când și-au criticat profesorii pe Facebook, aflăm dezvăluiri din ancheta DNA în cazul Strutinsky, care este topul ansamblurilor rezidențiale care oferă cele mai bune randamente, dar și de ce Becali îl vrea pe Tamaș fundaș central.

În ziarul Adevărul, joi, aflăm ce conţine programa orei de Religie şi de ce cred specialiştii că este nepotrivită pentru copiii din ciclul primar. Specialiştii spun că motivele pentru care Religia pierde teren este laicizarea sau occidentalizarea societăţii româneşti, conţinutul uneori controversat al manualelor şcolare şi frica de îndoctrinare. Expertul în educaţie Tincuţa Apăteanu este de părere că ceea ce fac elevii la şcoală la ora de Religie este chiar mai rău decât simplă îndoctrinare. Pe de altă parte, profesorul Mihai Aniţei, preşedintele Colegiului Psihologilor din România, susţine că Religia ar trebui predată, tot cu acordul părinţilor, însă doar la elevii din clasele primare şi strict sub forma unor poveşti din Biblie astfel încât să nu existe riscul îndoctrinării. Psihopedagogul Iolanda Creţescu spune că informaţiile despre spiritualitate sunt esenţiale în dezvoltarea individului.

Gândul.info ne explică ce detaliu legal le-a scăpat elevilor din Cluj, care și-au insultat profesorii pe rețeaua de socializare Facebook. La sfârșitul anului trecut, instanţa supremă a hotărât că pagina de Facebook constituie spaţiu public, nu privat, menţinând astfel sancţiunea dată de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării. Decizia luată de ICCJ este adusă în discuţie într-un liceu din Cluj, unde mai mulţi elevi au creat pe Facebook un grup, Sincai Memes, în care îi ironizau pe profesorii unităţii de învăţământ. Mai exact, aceştia postau pe reţeaua de socializare fotografii ale profesorilor însoţite de mesaje critice sau ofensatoare. În urma acestor postări, 61 dintre elevii liceului de elită din Cluj au fost sancţionaţi cu scăderea notei la purtare, iar în cazul a doi dintre aceştia, administratori ai grupului de pe site-ul de socializare, s-a luat decizia mutării la un alt liceu. Ceea ce s-a întâmplat la Cluj a născut dezbateri aprinse în toată România. Elevii sancţionaţi vorbesc despre un „Auschwitz şcolar” în care libertatea de exprimare este încălcată. Un cunoscut avocat din Cluj, fost elev al liceului Gheorghe Şincai, s-a oferit să acorde gratuit asistenţă juridică părinţilor adolescenţilor sancţionaţi care vor dori să conteste decizia instituţiei de învăţământ. Începând de miercuri, şcoala a început să le comunice în scris părinţilor hotărârile, pe care aceştia le pot contesta în cinci zile. În cazul în care aceştia nu vor fi mulţumiţi de felul în care au fost soluţionate contestaţiile, pot ataca sancţiunile în instanţă.

Din Evenimentul Zilei aflăm că o anchetă DNA dezvăluie cum trezorierul cuplului Radu Mazăre – Nicușor Constantinescu strângea bani de la afaceriști pentru campania electorală a PSD. Inedit: unul dintre directorii locali la care ar fi intervenit Sorin Strutinsky, pentru contracte publice, a explicat că făcea parte din aceeași lojă masonică. Discretul milionar Sorin-Gabriel Strutinsky (48 de ani), arestat pentru o șpagă de aproximativ 2 milioane de euro, controla o adevărată rețea locală de interese, iar influența politică era până în Executiv. Astfel, „Evenimentul zilei” prezintă detalii inedite din rechizitoriul DNA, prin care afaceristul a fost trimis în judecată pentru mai multe infracțiuni de trafic de influență, spălare de bani și fals în înscrisuri sub semnătură privată. Doi oameni de afaceri constănțeni – Dorin- Mihai Lazia și Alexandru Papadumitru- au arătat că Strutinsky le cerea „comisioane” de 10% din contractele semnate cu autoritățile locale. Era vorba de contracte încheiate cu Direcția Apelor Dobrogea Litoral (DADL), Compania Națională Administrația Porturilor Maritime – Constanța (APMC) și Compania Națională Administrația Canalelor Navigabile – Constanța (ACN).

Capital.ro ne prezintă topul ansamblurilor rezidenţiale care oferă cele mai bune randamente. Garsonierele şi apartamentele cu două camere din ansamblurile rezidenţiale Cosmopolis din Ştefăneştii de Jos, Greenfield din Pădurea Băneasa şi Militari Residence din Chiajna oferă cele mai bune randamente la închiriere, dintr-un număr de 21 de proiecte analizate de Capital. Cumpărătorii unor astfel de proprietăţi pot obţine randamente anuale cuprinse între 7,71% şi 9%, valori de patru ori peste nivelul dobânzilor practicate la depozitele în euro. Analiza tuturor proiectelor selectate arată faptul că, în cazul garsonierelor, se pot obţine randamente cuprinse între 5,67% şi 9%, iar în cazul apartamentelor cu două camere, indicatorul variază între 5,33% şi 7,94%. Randamentul investiţional este un indicator folosit în piaţa imobiliară pentru a determina profitabilitatea unei proprietăţi. Acest instrument este util nu doar investitorilor, ci şi cumpărătorilor neinteresaţi de închiriere.

Hotnews ne explică cum a înghițit, pe nemestecate, o parte din presă diagnosticul servit de Ridzi. Bolile de care suferă Monica Iacob Ridzi "s-au agravat" în închisoare, a titrat la începutul acestei săptămâni o parte a presei centrale, fără a cita un medic sau un raport medical care să dovedească faptul că această "agravare" s-a petrecut, într-adevăr, după ce fostul ministru a fost condamnat la pușcarie. Cei care au dat tonul declarațiilor despre starea de sănătate a lui Ridzi sunt fostul premier Emil Boc, soțul fostului ministru și avocatul, pentru că totul să culmineze ieri, cu o postare pe blogul lui Ridzi și cu o scrisoare pe care Antenă 1 și 3 au anunțat că au primit-o în exclusivitate. Singurele documente prezentate de media care i-au preluat lui Ridzi pledoaria datează dinaintea condamnării.  Monica Iacob Ridzi este în închisoare de 17 zile, pentru cinci ani. A fost condamnată pe 16 februarie 2015 de către Înalta Curte de Casație si Justiție pentru abuz în serviciu pe vremea când era ministru al Tineretului și Sportului.

Prosport ne informează că Gigi Becali îl vrea pe Tamaş fundaş central, nu mijlocaş. Astfel, stoperul va fi titular contra Petrolului. Steaua Bucureşti (FCSB) se va deplasa joi la Ploieşti pentru un meci important contra Petrolului, din semifinalele Cupei României. Antrenorul Constantin Gâlcă a surprins pe toată lumea când în ultimele minute, la scorul de 0-0, a scos un atacant, Rusescu, şi a introdus un fundaş de meserie, Tamaş, chiar dacă acesta din urmă a fost pus să evolueze în linia de mijloc. Gigi Becali a criticat decizia antrenorului său şi i-a transmis să nu-l mai folosească pe fotbalistul adus de la Watford în această postură. „Ai patru fotbalişti pe care îi poţi folosi la mijloc (n.r. Prepeliţă, Breeveld, Bourceanu şi Filip), nu are rost să-l pui pe Tamaş să joace acolo. Să fie clar! Gabi joacă doar fundaş central. Vreau cuplul Tamaş-Varela. Asta dă siguranţă echipei”, a sunat mesajul lui Becali.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă