Ziarele de miercuri scriu despre revoluţionarii care vor primi indemnizaţii de până la 4.500 de lei, ca urmare a unei Ordonanţe de Urgenţă emise, în decembrie 2014, de Guvernul Ponta, printre care se află şi persoane a căror participare la evenimentele de la Revoluţie nu este certă, dar şi despre un tânăr român care a ajung să lucreze în domeniul ingineriei spaţiale şi a câştigat numeroase premii de cercetare în Statele Unite.
Adevărul scrie despre o Ordonanţă de Urgenţă emisă, în decembrie 2014, de Guvernul Ponta, care alocă indemnizaţii lunare cuprinse între 2.600 şi 4.500 de lei pe lună unui număr de peste 2.700 de revoluţionari, declaraţi „luptători cu rol determinant”, în evenimentele din decembrie 1989.
„Verificările s-au făcut, însă, cu îngăduinţă şi printre beneficiari se numără, şi de această dată, persoane a căror contribuţie la Revoluţia din 1989 este cel puţin îndoielnică […] Printre revoluţionarii care au trecut de această ultimă verificare a dosarelor se află şi braşoveanul Constantin Grancea, unul dintre cele mai scandaloase cazuri de impostură din rândul acestei bresle. În decembrie 1989, Grancea era în închisoare (condamnat pentru furt de benzină încă din luna august a acelui an), iar documentele oficiale arată că s-a eliebrat abia pe 22 ianuarie 1990. În ciuda acestor evidenţe, Constantin Grancea a susţinut că a participat la Revoluţie şi chiar a reuşit să obţină certificat de revoluţionar. Acum, numele său se află din nou pe lista celor admişi şi va ajunge pe masa preşedintelui Klaus Iohannis pentru acordarea titlului de luptător cu rol determinant, urmând să încaseze indemnizaţie din bani publici. Pe lista revoluţionarilor admişi se află şi Aurel Iamandi, zis Aurică „Papuaşul”, unul dintre liderii lumii interlope din Bucureştiul anilor ’90. „Papuaşul” ar fi participat la Revoluţie în Bucureşti”, scrie Adevărul.
În Gândul citim despre Dragoş Brătăşanu, un tânăr român care a studiat ingineria aerospaţială şi a câştigat premii de cercetare în Statele Unite ale Americii, trimitând un prototip de software la o companie americană.
„Dragoş spune că realizările sale nu se datorează faptului că ar fi un bun inginer, ci, mai degrabă, modului de raportare la probleme şi modului în care gândea fiecare situaţie în care era pus în parte. Şi-a dat seama, din propriile experienţe, că felul în care porneşti în drumul spre împlinirea unui vis este esenţial. A învăţat asta încă din studenţie când şi-a pus în minte să plece în Antarctica şi a reuşit. Era un student fără bani, care locuia în căminul Leu. „Mi-am dat seama că tot ce am făcut era strict despre cum gândeam, cum puneam pe hârtie un proiect de la zero şi îl transformam în ceva real”. Aşa a început povestea lui. Tânărul şi-a părăsit locul de muncă, şi-a pus doctoratul într-o valiză în dulap şi s-a hotărât că trebuie să îi ajute pe alţii, împărtăşind cu ei experienţa lui de viaţă. Nu i-a fost uşor şi a depăşit momente dificile. Dragoş Brătăşanu a vrut să îi ajute şi pe ceilalţi să înţeleagă că îşi pot îndeplini un vis de oriunde ar pleca. A realizat filmul „The Amazing You”, a ţinut conferinţe în Europa, Asia şi America, dorind să transmită un mesaj simplu: „Aş vrea ca oamenii să înţeleagă că orice ar face, oriunde s-ar afla, sunt OK şi perfecţi şi compleţi exact aşa cum sunt”… nimeni nu ar trebui să înceteze să-şi urmeze idealurile”, scrie Gândul.
Din Evenimentul Zilei aflăm cum au decis trei milițieni, de capul lor, să-i captureze pe soții Ceaușescu.
„În jurul orelor 19.00 s-a prezentat la locotenentul-colonel Conţ Ştefan sergentul major Săftoi Ion, care a raportat despre reţinerea perechii dictatoare şi despre faptul că aceştia se aflau în autoturismul radar, iar cei cu autoturismul ARO s-au pierdut. În acest timp, în sediul miliţiei unde se aflau cei de mai sus, au fost introduşi Nicolae şi Elena Ceauşescu, însoţiţi de plutonierul Paise şi sergent-major Enache. Locotenent-colonel Conţ Ştefan s comunicat perechii că sunt arestaţi şi se află la dispoziţia Frontului de Salvare Naţională şi să se supună unei percheziţii corporale”, scrie Evz.
HotNews aminteşte că pe 1 ianuarie 2016 va intra în vigoare a noul Cod Fiscal (Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal), care s-a „întins” pe durata a mandatelor a şase miniştri şi prezintă principalele prevederi ale documentului.
„Cota generala aplicabila incepand cu 1 ianuarie 2016 pentru TVA este de 20%. Se aplica urmatoarele cote reduse: cota de 9% pentru medicamente, cazarea in sectorul hotelier, alimente, servicii de restaurant si catering. Se extinde aplicarea cotei reduse de 5% pentru carti, manuale scolare, reviste si pentru accesul la evenimente culturale sau sportive, accesul la muzee, case memoriale, targuri sau expozitii. Se pastreaza cota de TVA de 5% si pentru vanzarea de locuinte sociale in schimb se modifica conditiile de aplicare in sens favorabil cumparatorului. Se pastreaza deductibilitatea limitata la 50% pentru mijloacele de transport persoane cand nu sunt utilizate in mod exclusiv in activitati economice. Se introduce o masura tranzitorie pentru ajustarea TVA pentru alte bunuri decat cele de capital cand acestea nu mai sunt folosite in activitati taxabile. Se pastreaza plafonul de 220.000 lei, reprezentand 65.000 euro la data aderarii, reprezentand plafonul de scutire de TVA. Se extind masurile de taxare inversa (simplificare a TVA fara plata efectiva a TVA) pentru: cladiri, parti de cladire si terenuri; furnizarile de telefoane mobile; furnizarile de console de jocuri, tablete pc si laptopuri”, scrie HotNews.
Din Wall Street aflăm că în anul 2016, investitorii străini şi-ar putea concentra atenţia şi mai mult pe dinamica pieţei imobiliare din România.
“Ne dorim sa vedem noi jucatori in piata, lucru care se va si intampla. Vor aparea noi figuri in piata, dar care nu vor conduce la schimbari in ierarhii. Au fost cateva miscari in zona de industrial, dar sunt si cativa investitori care se uita cu interes la piata de retail. Sunt tranzactii in derulare care au sanse foarte mari sa fie anuntate la inceputul anului viitor. Cu siguranta vor fi nume noi pe piata”, sustine Mihnea Serbanescu (foto), CEO al companiei de consultanta DTZ Echinox. Potrivit acestuia, in piata inca sunt cladiri de birouri care vor fi tranzactionate, dar miza va ramane in retail. “Piata imobiliara da incredere investitorilor, oferind in momentul de fata randamente si de peste 9%”, a punctat Serbanescu”, citat de Wall Street.
În Zf citim despre ce spun consultanţii fiscali din Big 4 despre legea privind „darea în plată“ a imobilelor.
„Legea privind „darea în plată“ a imobilelor poate avea consecinţe fiscale importante pentru bănci şi poate determina şi efecte negative asupra bugetului, deoarece vor scădea încasările din impozitul pe profit de la instituţiile de credit, susţin consultanţii fiscali de la firmele din Big 4. Legea privind „darea în plată“ a imobilelor, care ar putea să se aplice şi pentru debitorii ale căror imobile ipotecate se află în executare silită, poate avea consecinţe fiscale importante pentru bănci, care vor înregistra pierderi din creanţe pentru diferenţa dintre valoarea creditului şi valoarea de piaţă a bunului ipotecat, pierderi care vor fi cel mai probabil nedeductibile la calculul impozitului pe profit. Totodată, dacă legea va fi aplicată în forma actuală, va determina şi consecinţe negative asupra bugetului, în condiţiile în care vor scădea încasările din impozitul pe profit de la bănci”, potrivit Zf.
Din Prosport aflăm punctul de vedere al handbalistei Oana Manea, cu privire la victoria de la Campionatul Mondial.
„Suntem foarte mulţumite de această medalie. Pentru că atunci când am plecat nu ştiu câtă lume ne dădea şanse la o medalie. Este un cadou pe care ni le-am facut singure, am dat totul pe teren pentru această medalie. Şi finala mică a fost la fel de disputată, s-a văzut asta. Eu cred că finala ar fi trebuit jucată de noi şi Norvegia. Următorul obiectiv este să mă odihnesc un pic. Apoi să ajungem la Olimpiadă pentru că asta îşi doreşte orice sportiv. Nu ne-am gândit la bani, noi ştiam obiectivul nostru şi apoi au apărut discuţiile legate de prime”, a declarat Manea, citată de Prosport.
În Gazeta Sporturilor citim despre jucătorii pe care vor pleca de la echipa de fotbal Steaua.
„Un jucător pe care Gigi Becali nu-l mai doreşte sub nici o formă la echipă e algerianul Aymen Tahar. Mijlocaşul a căzut în dizgraţia patronului la scurt timp după ce a fost adus. Motivul? Becali n-a fost de acord cu achiziţionarea lui, pentru care a insistat foarte mult Mirel Rădoi. Chiar dacă e sub contract cu Steaua, Tahar, 26 de ani, fie va fi împrumutat, fie se va încerca rezilierea contractului.În afara lui Tahar, un alt fotbalist care foarte probabil nu va continua şi în 2016 sub comanda lui Reghecampf e Nicandro Breeveld, 29 de ani, mijlocaș la închidere. Olandezul a intrat în ultimele 6 luni de contract şi a transmis deja conducerii clubului că nu e dispus să-şi prelungească înţelegerea”, potrivit Gsp.