Conducerea sarba si cea a etnicilor albanezi din Kosovo s-au intalnit ieri, la Viena, pentru a negocia viitorul provinciei, la sapte ani de la sfarsitul conflictului din aceasta regiune din sudul Serbiei, populata in majoritate de albanezi dornici sa obtina independenta.
Este prima intalnire la nivel inalt intre cele doua parti dupa 1999, insa aceasta nu reprezinta si o garantie pentru gasirea unei solutii de compromis. Dimpotriva, presedintele si premierul sarb, Boris Tadici si Vojslav Kostunita, au din start opinii diametral opuse fata de cele ale „omologilor” albanezi, Fatmir Sejdiu si Agim Ceku. Membrii celor doua delegatii, care au fost primiti de cancelarul austriac Wolfgang Schussel, nici macar nu si-au strans mainile la inceputul discutiilor…
Autoritatile sarbe au avertizat ca nu vor accepta o decizie „ilegala si fara valoare” cum ar fi aceea de a acorda independenta provinciei Kosovo. „Serbia nu va accepta ca un alt stat sa fie creat pe teritoriul sau”, a declarat Kostunita. Tot ce pot face sarbii este sa asigure o autonomie substantiala, conforma cu valorile europene, acestei provincii pe care o considera leaganul civilizatiei lor. Insa albanezii, care detin o pondere de 90% din populatia regiunii, nu se gandesc decat la independenta.
Reuniunea, la care au asistat reprezentanti ai UE si ai SUA, a fost prezidata de emisarul special al ONU pentru Kosovo, ex-presedintele finlandez Martti Ahtisaari. Acesta si-a exprimat rezervele in privinta unei intelegeri intre cele doua parti, dar a tinut sa remarce ca ambele parti vor avea sansa de „a-si prezenta oficial si clarifica pozitiile”. De fapt, cum remarca austriacul Erhard Busek, coordonatorul Pactului de stabilitate in Balcani, „este deja un succes faptul ca aceasta intalnire a putut avea loc”.
Si totusi, comunitatea internationala, care se teme de noi violente in regiunea unde sunt desfasurati 17.000 de soldati NATO, vrea rezultate. Si repede. SUA insista pentru incheierea unui acord in 2006, desi Rusia, aliat traditional al Serbiei, s-a pronuntat impotriva stabilirii unui „calendar artificial”.
Poate nu este lipsit de importanta ca astazi, dupa discutiile din capitala austriaca, seful statului sarb, Boris Tadici, este asteptat la Bucuresti de presedintele Traian Basescu. Pe agenda figureaza, intre altele, problema viitorului statut al provinciei Kosovo. La randul sau, presedintele Basescu pleaca maine la Washington. Sa fie in aceasta „coincidenta” un semn ca Romania, care participa de ani buni cu trupe la pacificarea spatiului ex-iugoslav incepe si un balet diplomatic pentru dezlegarea acestui nod gordian numit Kosovo?