11.1 C
Bucureศ™ti
marศ›i, 8 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialReuniune รฎmpotriva abuzurilor din Coreea de Nord, la Bucureศ™ti

Reuniune รฎmpotriva abuzurilor din Coreea de Nord, la Bucureศ™ti

Capitala a gฤƒzduit întâlnirea unei coaliศ›ii internaศ›ionale pentru refugiaศ›ii nord coreeni, în contextul publicฤƒrii de cฤƒtre ONU a unui raport care aduce noi dovezi de torturฤƒ, execuศ›ii ศ™i înfometare deliberatฤƒ în statul totalitarist.
20 de parlamentari din 15 ศ›ฤƒri au participat la Adunarea Generalฤƒ a Coaliศ›iei Parlamentare Internaศ›ionalฤƒ pentru Refugiaศ›ii Nord Coreeni ศ™i Drepturile Omului  (IPCNKR), organizatฤƒ la Bucureศ™ti între 21 ศ™i 23 august.
Coaliศ›ia s-a înfiinศ›at în 2003, iniศ›ial din membri ai parlamentelor din Coreea de Sud, Statele Unite, Marea Britanie ศ™i Mongolia. Ulterior, ศ™i alte ศ›ฤƒri au aderat la reuniunea care trage semnale de alarmฤƒ asupra numeroaselor cazuri de încฤƒlcฤƒri ale drepturile omului în Coreea de Nord.
La Bucureศ™ti au sosit pentru acest eveniment membri ai parlamentului din ศ›ฤƒri precum Afganistan, Austria, Canada, Germania, Japonia, Maroc, Marea Britanie, precum ศ™i reprezentanศ›i ai ONG-urilor care apฤƒrฤƒ drepturile omului.
„Nu putem sublinia îndeajuns momentul ศ™i semnificaศ›ia conferinศ›ei internaศ›ionale în ceea ce priveศ™te publicarea, în februarie 2014, a unui raport al ONU privind situaศ›ia drepturilor omului in Coreea de Nord. Comisia de anchetฤƒ (COI) Asupra Drepturilor Omului în Coreea de Nord, care a fost înfiinศ›ata in martie 2013 în unanimitate de cฤƒtre Consiliul pentru Drepturile Omului al ONU, a adunat dovezi timp de aproape un an ศ™i a produs un dosar continand un set de 400 de pagini de rapoarte relevante ศ™i de documente care vin in sprijinul lor, pe baza mฤƒrturiei directe de la victime ศ™i martori,” transmite un comunicat de presฤƒ al organizatorilor.

Evenimentul dedicat luptei împotriva abuzurilor din Coreea de Nord s-a organizat anul acesta la Bucureศ™ti pentru cฤƒ România este membru al coaliศ›iei.

Româncฤƒ rฤƒpitฤƒ în Coreea de Nord, în 1978

Comisia ONU a gฤƒsit dovezi de torturฤƒ, executii ศ™i intemnitare arbitrara, înfometare deliberatฤƒ, ศ™i o lipsฤƒ aproape totalฤƒ a libertฤƒศ›ii de gândire ศ™i a credinศ›ei. Despre un astfel de caz a scris ศ™i România liberฤƒ, care a publicat la începutul lui 2014 un interviu cu fratele unei românce rฤƒpite în Coreea de Nord în 1978.
Dupฤƒ ce a scฤƒpat din România lui CeauลŸescu, plecând în 1970 în Italia, Doina Bumbea a ajuns opt ani mai târziu prizoniera celui mai oribil lagฤƒr comunist din zilele noastre – Coreea de Nord. A rฤƒmas acolo pentru urmฤƒtorii 19 ani, adicฤƒ pânฤƒ în ziua în care a ลŸi închis ochii, rฤƒpusฤƒ de un cancer pulmonar. În România îi rฤƒmฤƒseserฤƒ pฤƒrinลฃii ลŸi doi fraลฃi, care, în lipsa oricฤƒrei veลŸtidespre soarta tinerei, i-au organizat la mijlocul anilor ’80 un ritual dureros de înmormântare. În primul deceniu al anilor 2000 urmau, însฤƒ, sฤƒ afle adevฤƒrul despre Doina: fusese rฤƒpitฤƒ în 1978 de spionii lui Kim Yr Sen, cฤƒzând astfel victimฤƒ unei operaลฃiuni diabolice a regimului de la Phenian: timp de aproape douฤƒ decenii, nord-coreenii au rฤƒpit sute de persoane din Asia ลŸi Europa, pentru a le folosi la instruirea spionilor trimiลŸi peste hotare ลŸi, cum s-a întâmplat cu Doina, pentru a da naลŸtere unor copii pe care Phenianul sฤƒ-i foloseascฤƒ la maturitate în cele mai diverse moduri.
Gabriel Bumbea, fratele mai mic  al Doinei, s-a plâns în interviu acordat României libere de laศ™itea autoritฤƒศ›ilor române.
„(Este un caz) recunoscut internaศ›ional. Mai puศ›in de cฤƒtre Bucureศ™ti care, dupฤƒ cum ศ™tim cฤƒ procedeazฤƒ de decenii, preferฤƒ sฤƒ tacฤƒ. Nu infirmฤƒ, nu confirmฤƒ.„ Bฤƒrbatul sperฤƒ cฤƒ îศ™i va întâlni la un moment dat nepoลฃii.

Gabriel Bumbea a vorbit la reuniune despre cazul surorii sale, inclusiv despre faptul cฤƒ nu a reuศ™it sฤƒ ia legฤƒtura cu nepoศ›ii sฤƒi. Acesta le reproศ™eazฤƒ autoritฤƒศ›ilor române cฤƒ nu miศ™cฤƒ un deget pentru a-l ajuta.
"Nici mฤƒcar nu pot sฤƒ mฤƒ aproprii de ambasada Coreei de Nord, mi s-a transmis cฤƒ mi s-ar putea întâmpla oricând un accident, de genul sฤƒ cad pe scฤƒri. Mesajul l-am primit de la cineva care vorbea româneศ™te," spune Bumbea, preศ™edinte unui ONG care poartฤƒ numele surorii sale.

Raportul ONU a concluzionat cฤƒ autoritฤƒศ›ile din Coreea de Nord comit abuzuri sistematice ศ™i îngrozitoare împotriva propriilor cetฤƒศ›eni, la o scarฤƒ incomparabila în lumea modernฤƒ, care ar constitui o gamฤƒ largฤƒ de crime împotriva umanitฤƒศ›ii. Comisia a solicitat luarea unor mฤƒsuri urgente de cฤƒtre comunitatea internaศ›ionalฤƒ pentru a aborda situaศ›ia drepturilor omului în Coreea de Nord.
În acest context, a 11-a Adunare Generalฤƒ a  IPCNKR a preluat ca temฤƒ "Rolul organizaศ›iilor internaศ›ionale în soluศ›ionarea problemei Drepturilor Omului in Coreea de Nord."

Cele mai citite

Iulia Scรขntei, judecฤƒtor CCR, opinie separatฤƒ faศ›ฤƒ de ceilalศ›i judecฤƒtori รฎn cazul ศ˜oศ™oacฤƒ

Curtea Constituลฃionalฤƒ nu are atribuลฃia de a verifica comportamentul, opiniile, afirmaลฃiile sau atitudinile unui candidat la alegerile prezidenลฃiale, toate acestea fiind aspecte de naturฤƒ...

Armata romรขnฤƒ se va dota cu sisteme radar Sentinel

Departamentul de Stat al SUA a aprobat vรขnzarea de sisteme radar de supraveghere aerianฤƒ Sentinel pentru Romรขnia, a anunลฃat, luni, Ambasada Statelor Unite la...

Netanyahu la un an de la atacul Hamas: โ€ž Vom continua luptaโ€

Premierul israelian Benjamin Netanyahu le-a promis luni seara compatrioลฃilor sฤƒi cฤƒ va continua lupta pรขnฤƒ la atingerea obiectivelor de rฤƒzboi stabilite de guvernul sฤƒu,...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ