Dozele de vaccin la care s-a constatat că una dintre componente nu mai este eficientă nu vor mai fi folosite şi urmează să se stabilească ce se va întâmpla cu ele. Paguba, cel mai probabil, o va suporta Institutul Cantacuzino, cel care a produs vaccinul.
Oficialii din Ministerul Sănătăţii au precizat că este vorba despre 350.000 de doze, pregătite pentru imunizarea din 2012, şi care aveau concentraţia uneia din cele trei componente scăzută.
Conducerea Institutului Cantacuzino, spune însă că cifra e ceva mai mică pentru că nu ar fi sosit încă rezultatele la toate testele.
„Ne asumăm consecinţele şi vom retrage dozele necorespunzătoare. Acest fenomen se poate întâmpla oricărui producător, însă e încă prematur să informăm de ce a scăzut concentraţia unuia dintre cele trei componente. Nu s-a mai întâmplat până acum, în cazul vaccinului antigripal”, a declarat Margareta Mazilu, director al Centrului de producţie de la Institutul Cantacuzino.
Ea a precizat că încă nu s-a realizat o estimare a pierderilor şi că acestea depind de cantitatea care se va returna.
Până în prezent, o mare parte dintre dozele de vaccin antigripal au fost deja administrate pacienţilor, iar fiecare Direcţie de Sănătate Publică din ţară va face un inventar. „Vaccinul a fost cumpărat de Ministerul Sănătăţii de la Cantacuzino şi a fost apoi repartizat la DSP-uri, care le-au distribuit la medicii de familie şi la unităţile medicale.
La nivelul Capitalei, au fost distribuite 58.000 de doze şi facem în prezent evaluarea pentru a vedea câte mai sunt pe stoc.
Va dura ceva pentru că avem 1.000 de medici de familie, plus unităţile medicale, şi fiecare va raporta câte vaccinuri mai are”, a declarat Niculae Nuţă, purtătorul de cuvânt de la DSP Bucureşti.
După ce se vor termina testele şi vor sosi informaţiile din teritoriu, Ministerul Sănătăţii va hotărî ce măsuri va lua. „Urmează să se decidă dacă Institutul Cantacuzino va restitui banii, însă nu s-au estimat deocamdată costurile. Peste 7-10 zile, vom avea mai multe informaţii”, a declarat Oana Grigore, purtător de cuvânt la Ministerul Sănătăţii.
Pentru campania de imunizare în sezonul rece 2011-2012, Ministerul Sănătăţii a alocat 11 milioane de lei.
Ministrul Ritli a anunţat, în toamnă, că DSP-urile vor cumpăra 270.000 de doze, iar ministerul va achiziţiona, prin licitaţie, alte 730.000 pe care le va distribui apoi tot prin DSP-uri.
Licitaţia a fost câştigată de Institutul Cantacuzino, iar preţul unui vaccin a fost de aproximativ 8 lei.
Dacă se iau în calcul toate cele 350.000 de doze ineficiente, costul total ar fi de 2,8 milioane de lei, însă o bună parte dintre ele au fost deja folosite, aşa că suma de returnat va fi probabil mai mică.
Care sunt consecinţele pentru pacienţi
În cazul dozelor care au fost deja administrate pacienţilor nu există riscuri pentru sănătatea acestora, singura problemă fiind că ei nu mai sunt protejaţi în cazul tulpinei B a gripei. „E posibil ca persoanele respective să nu mai facă anticorpi împotriva tulpinei B”, a precizat Margareta Mazilu.
Oamenii nu ar trebui să-şi facă probleme şi să meargă să se vaccineze din nou pentru că perioada critică a gripei a trecut, a afirmat Oana Grigore de la Ministerul Sănătăţii.
Ministerul a decis luni să oprească vaccinarea antigripală timp de şapte-zece zile pentru că 350.000 de doze pregătite pentru imunizarea din 2012 aveau concentraţia uneia din cele trei componente scăzută.
Potrivit normelor europene în vigoare, orice produs care nu respectă standardele trebuie retras de pe piaţă.
Cei aproape 500.000 de români vaccinaţi până acum nu au semnata vreo problemă, au precizat oficiali din Ministerul Sănătăţii.
Până pe 3 ianuarie, în România au fost confirmate în laborator şapte cazuri de gripa sezonieră (A/H3N2).
În cadrul campaniei de vaccinare gratuită a Ministerului Sănătăţii au fost imunizate, cu prioritate, persoanele cu vârsta peste 65 de ani, cele cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, conform recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.