– Secretele bucatariei traditionale a slovacilor din Transilvania au fost transpuse intr-un retetar.
Consiliile locale din orasul aradean Nadlac si Totkomlos (Ungaria) au colaborat pentru realizarea unui film documentar despre traditiile si obiceiurile din aceasta zona transfrontaliera, in cadrul unui proiect Phare CBC. Tot in cadrul acestui proiect, sambata, a fost lansat si un retetar gastronomic transfrontalier care cuprinde 24 de retete vechi, folosite in special de comunitatile de slovaci din cele doua localitati. Retetarul este prezentat in limbile romana, maghiara si slovaca si cuprinde retete de aluaturi, supe, sosuri si mancaruri din carne, dar si dulciuri. Retetele au fost culese atat de la slovacii din orasul Nadlac, cat si de la cei din orasul ungar Totkomlos. O parte dintre mancarurile facute cu ajutorul acestor retete au fost prezentate, sambata si duminica, la Nadlac.
Coordonatorul proiectului, Marinela Mazuch, a spus ca "acest retetar cuprinde 24 de retete vechi, iar unele dintre ele sunt speciale, doarece erau folosite doar la ocazii deosebite, precum nunti, botezuri sau munca campului. Fiecare reteta are pe langa ingrediente si modul de prepare al mancarurilor", a precizat Marinela Mazuch.
Primarului orasului Nadlac, Vasile Ciceac, a spus ca filmul "Multiculturalitatea traditionala a zonei transfrontaliere Nadlac – Totkomlos"va fi distribuit in special institutiilor de cultura.
Dintre mancarurile traditionale ale caror retete sunt incluse in acest retetar, fac farte galustele slovacesti (kysnute halusky), servite cu branza dulce sau sarata, cu mac, cu nuca sau cu scortisoara; gomboti cu prune sau galuste umplute cu prune; urechiusi (uska); sosuri (omacky) de rosii, de marar sau de visine; supe (polievky) de taitei taiati, de lascute, de chimen de fasole, sau de mere, sarmale, tocana de cocos (kuraci paprikas); tocana cu carnati si tarhana (tarhonovy paprikas s klobasou); pogacele cu jumari (skvarkove pogace); placinta intinsa (tahane cesto).