Când spunem alimentație vegană spunem alimentație din care s-a exclus orice produs de origine animală. Alimentația raw vegană este alimentația fără produse animale, doar vegetale, dar și fără foc.
Poți fi sută la sută raw vegan numai dacă organismul tău este pregătit să facă față unui astfel de regim de viață, mai bine zis după o perioadă destul de lungă în care se combină regimul vegan cu cel raw.
Lucrurile trebuie gândite cu atenție în funcție de profilul metabolic al fiecăruia și pregătind organismul încetul cu încetul pentru un anumit regim de viață. Ideea este ca atunci când luăm hotărârea de a deveni în timp raw vegan, să adăugăm în dieta zilnică, pe lângă mâncarea gătită cantități progresiv mai mari de hrană vie, de origine vegetală. Există destui dintre cei care intră în categoria raw veganilor sau raw food-iștilor care consumă în cantitate mică și hrană vegană sau vegetarian gătită.
În alimentația raw vegană alimentele trebuie foarte bine combinate pentru a ne asigura zilnic necesarul de proteine și nutrienți. Ca alimente de bază este bine să consumăm legume într-o varietate cât mai largă, mai ales cele pline de clorofilă. Apoi, trebuie să consumați ingrediente care sunt surse bogate de protein, dintre care amintim germenii și vlăstarii, semințe și nuci, acestea din urmă fiind nu numai pline de proteine, dar și de acizi grași esențiali. În ceea ce privește necesarul de minerale, o importantă sursă o reprezintă alegele marine.
Dacă și numai dacă organismul nostru este pregătit să facă față unei alimentații raw vegane este bine de știut că acest tip de regim de viață își are importanța lui prin faptul că hrana astfel consumată reprezintă o sursă de enzime care nu numai că sunt necesare reacțiilor chimice din organism, dar unele dintre ele sunt și antioxidante, anihilând radicalii liberi în exces. Or, se știe, enzimele se distrug la orice procesare la temperatură mai mare de 40 de grade Celsius. Așadar, trebuie să avem în permanență grijă să ne reînnoim rezerva de enzime pentru a digera și metaboliza mâncarea și a avea energie. În același timp clorofila ajută la transportul oxigenului în corp și se știe că într-un mediu bine oxigenat posibilitatea de dezvoltare a celulelor anormale este redusă.
V-am făcut curioși în a adopta un stil de viață cât mai natural și de o alimentație sănătoasă? Atunci haideți să începem prin a ne prepara bucate apetisante și sănătoase, ca să nu mai spun de faptul că încercând noi rețete ne putem delecta cu prepararea lor, considerând încercarea un mod interesant de a ne petrece un timp scurt, dar plăcut în bucătărie. Mădălina Răscărache, de la The Smart Cuisine ne propune câteva rețete delicioase.
Supă cremă de ciuperci cu lapte de cocos și vin
O rețetă de supă cremă de ciuperci vegană, deosebit de fină, aromată și gustoasă.
Mod de preparare:
Într-o tigaie pe care vă bazați aruncați 50 de grame de unt de cocos și ulterior ceapa tocată. Amestecați continuu până când ceapa începe să sfârâie ușor și adăugați ciupercile și hribii (curățate, spălate și tocate).
Lăsați ciupercile pe flacăra destul de puternică și strecurați, din când în când, zeama pe care o lasă într-un vas separat. Ciupercile trebuie gătite până în momentul în care nu mai lasă lichid și se fac maronii (fripte, cu aspect de grătar și nu de prăjeală)
Într-o oală adăugați apa, laptele de cocos, zeama de la ciuperci, păstârnacul, cartoful și aduceți supa la fierbere. După 1-2 clocote, adăugați și ciupercile, ceapa și vinul. Lăsați la foc pentru aproximativ 20-25 de minute, până toate legumele s-au fiert.
Condimentați cu usturoi pisat, drojdie inactivă, cimbru din belșug, sare, piper și lăsați supa la răcit până când ajunge la o temperatură optimă pentru a putea fi pusă în blender sau robot.
Blenduiți compoziția până când aceasta capătă un aspect foar–te fin, fără consistență grunjoasă, de nisip. Dacă mai este nevoie, mai puteți adăuga puțin lapte de cocos și 50 ml de vin.
Puneți supa din nou pe foc pentru 5 minute.
Serviți-o caldă cu un topping de ulei de măsline, ciuperci și busuioc proaspăt. Adăugați și o lingură de smântânică de caju sau din orez și savurați-o cu multă, multă poftă. Merge de minune și în compania unui pahar de vin alb și cu bruschete, (dacă nu vă aflați în timpul orelor de muncă, desigur).
Ingrediente:
– 500 gr. de ciuperci brune
– 300 gr. hribi sau alte ciuperci de pădure
– 1 cartof
– 1 ceapă
– 1 păstârnac
– 100 gr. unt de cocos
– 500 ml lapte de cocos/ soia (neîndulcit)
– busuioc și cimbru proaspăt,
după gust
– 100 ml vin alb sec
– 300 ml apă
– 4 linguri generoase de drojdie inactivă
– 2 căței de usturoi
– 2 linguri de ulei de măsline
– sare și piper, după gust
– smântană de caju/ cremă vegetală de orez pentru servire (opțional)
– bruschete din pâine integrală tăvălite printr-un amestec de usturoi, ulei de măsline, boia de ardei dulce, busuioc și sos de roșii și rumenite la cuptor pentru 5 minute. (opțional)
Timp de preparare: 60 minute
Brânză raw vegană cu verdețuri
O rețetă de brânză fără lapte absolut delicioasă, ideală atât pentru raw vegani, vegani, cât și pentru cei care suferă de intoleranță la lactoză sau vor să adopte un stil de viață mai sănătos.
Mod de preparare:
Nucile hidratate se pun în blender/ robot cu apă și se mixează până se transformă într-o pastă fină. Se adaugă și celelale ingrediente (în afară de mărar și ceapă verde). Se toacă mărarul și ceapa și se așază uniform pe tifonul pregătit pentru compoziție.
Se scoate compoziția din blender și se așază tacticos în tifon peste verdețuri. Se strânge tifonul și se formează un boț de brânză. Se lasă brânza la fermentat peste noapte (cel puțin 8-9 ore) cu o oală dedesubt, în care se va scurge laptele/ apa în exces.
A doua zi, înainte de a fi consu–mată, se pune brânzica pentru 15 minute la congelator sau la frigider. Se taie felii, dupa cum se vede în poze, și se servește ca orice telemea/ urdă de capră (are textura foarte asemănătoare cu ricotta proaspătă).
Dacă nu vă plac mărarul și ceapa verde trebuie să știți că puteți folosi orice altă plantă aromatică (busuioc, rozmarin), semințe de chimen, mix de semințe, boia de ardei sau nuci fărâmițate pentru a decora brânzica. Și eu am să încerc și alte variante. De asemenea, acestă rețetă a fost testată în paralel și cu nuci braziliene și rezultatul a fost aproape identic (textura 100% la fel).
Ingrediente:
– 150 de grame de nuci de macadamia/nuci braziliene (hidratate pentru minimum 6 ore)
– sucul de la jumătate de lămâie
– 30 gr drojdie inactivă (5-6 linguri)
– 60-70 gr. unt de cocos
– sare și piper, după gust
– 1 legătură de mărar
– 1 legătură de ceapă verde
– 100-150 ml apă (cât are nevoie blender-ul/ robotul să mixeze foarte bine compoziția)
– un tifon/ pungă de strecurat
Timp de preparare: 7 minute
Sos pesto raw vegan
Unul dintre cele mai iubite sosuri ale italienilor, într-o variantă simplă și foarte sănătoasă.
Mod de preparare:
Hidratați mugurii de pin pentru o oră, sau, dacă doriți să le simțiți și mai tare aroma, puteți să îi dați printr-o râșniță înainte de a-i mixa cu celelalte ingre-diente.
Adăugați toate ingredientele într-un blender sau robot de bucătărie și mixați până când sosul capătă o consistență cremoasă. Puneți sosul „în lucru“ sau depozitați-l într-un bor–cănaș la frigider pentru când aveți poftă de el.
Simplu, gata în mai puțin de 5 minute și mega-gustos, sosul pesto se poate consuma pe brus-chete, pastele preferate, pizza, salate sau chiar simplu, pe pâine/ biscuiți.
Ingrediente:
– 60 gr. busuioc proaspăt
– 30 gr. muguri de pin
– 2 linguri de drojdie inactivă
– 2 linguri de unt de cocos (puteți folosi și un avocado în loc de unt de cocos, dacă sosul este pentru consum imediat)
– sucul de la jumătate de lămâie
– 1-2 căței de usturoi
– sare, după gust
– 1 lingură de ulei de măsline
Timp de preparare: 5 minute
Prăjitură raw cu morcov, ciocolată și portocale
O prăjitură simplă, fară coacere, extraordinar de gustoasă și aromată.
Mod de preparare:
Blatul
Se pun alunele de pădure în blender sau în robotul de bucătărie și se mixează până se fărămițează suficient pentru a fi modelate (nu trebuie neapărat să fie o pastă fină). Se adaugă stafidele, carobul (pudra de roșcove) și untul de cocos încălzit la bain-marie (nu mai mult de 40 grade) și se mixează totul până când compoziția devine lipicioasă. Se așază mixtul pentru blat într-o formă detașabilă de prăjitură (sau într-un inel rotund) și se ține la congelator cât se prepară crema.
Crema
Se pune banana cu scorțișoara, vanilia, untul de cocos și siropul de agave în blender, mixându-se până totul devine o pastă fină. Se adaugă în această pastă morcovul ras și coaja de la portocală și se omogenizează compoziția. Ulterior, se adaugă această compoziție în forma de prajitură, peste blat.
Glazura
Untul de cocos se încălzește la bain-marie, se adaugă carobul și îndulcitorul, iar la final se amestecă totul foarte bine cu un tel. Glazura se pune peste crema de morcov și se dă prăjitura la congelator pentru aproximativ 20-30 de minute.
La final se pudrează cu puțină pudră de carob și se decorează cu portocală rasă/ morcov ras.
Ingrediente
Pentru blat
50 gr alune de pădure
30 gr stafide jumbo (aurii) hidratate aproximativ o oră
2 lingurițe carob (pudră de roșcove)
1 lingură generoasă de unt de cocos
Pentru cremă:
– o banană
– 1 morcov mic răzuit
– 2 lingurițe de coaja de portocală (Portocale bio sau fructe curățate peste noapte în apă cu bicarbonat de sodiu)
– 1 linguriță scorțișoară
Pentru glazură:
– 2 linguri unt de cocos
– 1 lingură carob (pudră de roșcove)
– 1 linguriță sirop de agave/arțar
Timp de preparare: 30 minute