17.8 C
București
luni, 16 septembrie 2024
AcasăSpecialRetete corupte 100%

Retete corupte 100%

Producatorii de medicamente straini au cumparat profesori-doctori aflati in "posturi-cheie” pentru ca acestia sa le omologheze medicamente scumpe, compensate suta la suta. Pentru serviciile aduse, profesorilor le-au fost sponsorizate participarile la simpozioane si congrese internationale. Mai departe, au fost "convinsi”, in mod asemanator, medici de la diferite niveluri pentru a prescrie respectivele medicamente. Coruperea celor de mai sus nu s-a oprit aici. S-a ajuns ca medicamentele sa fie prescrise pentru alte tipuri de boli, punand sanatatea pacientilor in pericol. Explicatiile Beaufour Ipsen, al carui caz il prezentam astazi, sunt doar "stiintifice”.
Precizam ca aceste nereguli sunt practici comune ale mai multor companii straine in Romania, iar organele abilitate nu au miscat un deget pentru remedierea situatiei, desi au fost informate despre abuzurile de mai sus.

Scandalul Dysport

De trei ani, Beaufour Ipsen foloseste in Romania medicamentul Dysport (o toxina botulinica) in cosmetologie. Medicamentul este injectat pentru combaterea ridurilor de expresie. Numai ca Dysport nu este inregistrat pentru asa ceva.
Medicamentul Dysport are o cu totul alta destinatie – tratamentul la adulti pentru tot felul de afectiuni spastice (blefarospasmului, spasmul hemifacial, torticolis spasmotic, spasticitatea membrului superior consecutiva unui accident vascular cerebral, tratamentul la copiii de peste 2 ani al piciorului ecvin).
O recunosc chiar ei, producatorii, pe site-ul companiei, unde sta scris ca Dysport se afla, in Franta, in faza III de testare pentru a fi omologat si pentru cosmetologie. In SUA, de asemenea, Dysport nu este inregistrat pentru uz cosmetic. Nici in Romania nu a fost inregistrat cu aceasta destinatie, dar se vede ca la noi chiar se poate aproape orice!!!

Chirurgi si dermatologi "stimulati”

Cu toate acestea, compania nu a ezitat sa-i cointereseze pe medicii din Romania sa foloseasca medicamentul in alte scopuri decat cele in care fusese inregistrat. Beaufour Ipsen a organizat (suportand cheltuielile, bineinteles) cursuri pentru pregatirea medicilor dermatologi si chirurgi plastici in injectarea Dysportului in ridurile de expresie, apoi a stimulat utilizarea medicamentului in cosmetologie prin intelegeri cu medicii care au o clientela numeroasa.
Afacerea a fost stabilita punctual – la 10 flacoane de Dysport cumparate si injectate, respectivii medici primeau un flacon gratuit. Medicii trebuia sa prezinte facturile pentru a primi flaconul.

Ministerul, complice la incalcarea legii

Beaufour Ipsen a lansat materiale publicitare in toata tara, privind folosirea Dysportului in cosmetica. Pe unul dintre importantele posturi tv a aparut un reportaj publicitar pozitiv referitor la utilizarea toxinei botulinice, prin injectare, pentru atenuarea ridurilor de expresie. S-a specificat ca Dysport a fost inregistrat in Romania de trei ani. Numai ca autorii reportajului nu au stiut ca Dysport nu este inregistrat pentru cosmetologie, existand riscul aparitiei unor imbolnaviri neasteptate.
Ministerul Sanatatii a fost sesizat prin adresa 53493/14.11.2005 referitor la situatia creata. Raspunsul a fost cu totul descurajator pentru protejarea pacientilor: nu s-a atras decat atentia companiei Beaufour Ipsen sa retraga materialele publicitare de pe piata. Conform legislatiei in vigoare (OUG 152/1999), "in situatia in care este pusa in pericol sanatatea populatiei, MS poate suspenda sau interzice definitiv circulatia pe teritoriul Romaniei a unui produs care a fost autorizat potrivit prevederilor acestei ordonante de urgenta”. Oare cum se poate interpreta folosirea unui medicament pentru alte afectiuni decat cele pentru care a fost inregistrat?
In aceeasi ordonanta se prevede ca "publicitatea in mass-media este permisa numai pentru produsele medicamentoase care se elibereaza fara prescriptie medicala”. Asadar, Ministerul Sanatatii si-a asumat o mare raspundere vizavi de Dysportul utilizat in cosmetologie. Probabil campaniile Beaufour Ipsen or fi lucrat si la nivelul MS.

Omologat pentru cancer de prostata, prescris pentru cancer la san

Beaufour Ipsen a procedat asemanator si in cazul medicamentului "Diphereline” – 3,75 mg. Acesta este inregistrat in Romania pentru oncologie, doar pentru tratamentul postoperator al fibromului uterin, tratamentul endometriozei cu localizare genitala si tratamentul cancerului de prostata metastazat. Pe piata se afla, in acest domeniu, cu decontare de 100 la suta, doar Zoladex, produs de o alta companie. Prin diferite metode (sponsorizari si altele), Beaufour Ipsen a reusit sa castige un anumit profesor (deocamdata nu-i vom divulga numele). Drept urmare, Diphereline a fost trecut pe lista pentru licitatie nationala a programului de oncologie, dar nu a fost propus decat pentru cancer de prostata. Numai ca s-a reusit ca medicamentul, pentru a avea distributie mai mare, sa fie prescris si pentru cancer de san. Medici care recomanda Diphereline pentru cancer de san au avut stranse legaturi cu Beaufour Ipsen – sponsorizari, congrese internationale, sponsorizari cabinete etc. Nu s-au tiparit materiale publicitare, ci s-a mers pe stimularea directa a doctorilor, sustin sursele noastre. Ministerul Sanatatii a fost sesizat si in acest caz (adresa 14633/ 18.08.2005).

Oficialitatile se fac ca nu vad riscurile

A fost trimisa si o lista cu medicii care utilizeaza medicamentul in cancerul de san. Raspunsul Ministerului Sanatatii, din nou, a fost de forma – ministerul nu are atributii sa controleze ce prescriu medicii pentru diferite boli. Masura luata de Ministerul Sanatatii a fost trimiterea unei adrese referitoare la caz Colegiului Medicilor. In cazul Dipherelineului, aspectul este mult mai grav. Compania nu are studii privind reactiile adverse ale Dipherelineului ca tratament in cancerul de san si se pune in pericol viata bolnavelor. Dovada a inconstientei campanii stau contractele de sponsorizare incheiate cu doctori oncologi care lucreaza pe sectiile de femei si care au achizitionat Diphereline. Evident, un oncolog de la o sectie pentru femei nu achizitioneaza un medicament pentru prostata.

Beaufour Ipsen – explicatii usurele

Beaufour Ipsen ne-a motivat, vizavi de practica sponsorizarilor, ca a fost interesata, in mod constant, de dezvoltarea stiintifica si de aceea a sponsorizat doctori pentru congrese internationale. Directorul general Valentin Geana omite insa sa precizeze si ca respectivii doctori au adus servicii firmei. Stau marturie diversele comunicari prin posta electronica. Exemplu: 19 aprilie 2005, ora 2,20 PM – "Ciao, in urma unor negocieri cu Parisul avem de trimis patru medici la Congresul Mondial de Endometrioza de la Maastricht, Olanda, perioada 15-17 septembrie 2005. Am vorbit cu Vali (Valentin Geana – n.n.) si pentru a stimula intrarea Dipherelineului pe viitoarea lista de compensate ne-am oprit la prof. … si la prof. … Aveti cate 2 locuri per zona, din care unul pentru …, respectiv …, celelalte fiind date in urma sugestiei celor doi domni profesori. Mai clar: "Domnule profesor, avem posibilitatea de a sponsoriza al doilea om din aceeasi clinica, puteti sa ne trimiteti propuneri, cu argumentele corespunzatoare. Cheltuielile vor intra pe bugetul de marketing". ATENTIE! NU SE SPONSORIZEAZA ALT CONGRES. Adica "nu vreau sa merg la asta, dar vreau sa plec in…, daca tot va oferiti". "Invitatiile sunt pe numele dumneavoastra si daca nu veti putea participa sa intrebam in Franta daca putem schimba rezervarile. Avem locuri rezervate si nu vom primi banii daca nu puteti merge". In cazul in care ei nu vor sa participe vom rediscuta cu Vali variantele ramase (nume, clinici, redistribuire pe zone, motive). Astept raspunsurile voastre cat de repede se poate (preferabil inainte de Pasti, in cel mai rau caz in prima saptamana dupa 1 mai). Bafta…”.

Directorul recunoaste ca a "grabit” Dysport

Referitor la Dysport, directorul Geana ne informeaza ca a fost inregistrat in Romania in 1999. Si adauga: "Suntem in prezent in curs de a inregistra, de asemenea, acest produs pentru indicatii estetice in Romania”. Doar ca Ipsen l-a comercializat in cosmetologie din noiembrie 2003. Si subliniaza ca o filiala a Ipsen a acordat unei filiale a Medicis din SUA dreptul de a utiliza Dysport in domeniul cosmetic. Dar nu ne informeaza si daca a fost inregistrat oficial pentru a putea fi comercializat. Lucru care nu s-a intamplat. In schimb, ne asigura ca Dysport este comercializat in cosmetologie in Moldova, Belarus, Ucraina, Rusia, Slovacia, Argentina etc.

"Medicii sunt raspunzatori”

Cat despre Diphereline, ca tratament pentru cancer de san, Valentin Geana ne raspunde ca orice potentiala utilizare "off label” a medicamentului este hotarata de medici, pe propria lor raspundere. Fara a ne descrie si relatia "indicatie pentru cancer de san – sponsorizare de partea lui Ipsen”. Cazul Beaufour Ipsen nu este singular, sunt multe alte firme cu practici similare care merita, fara indoiala, o cercetare atenta. Vom relata si despre alte firme producatoare de medicamente care au incalcat legea. De aici insa ar trebui sa inceapa si cercetarea Parchetului General, pe care il sesizam pe aceasta cale.

Cele mai citite

VIDEO. Ozana Barabancea vorbește despre momentul în care a fost dată afară de la emisiunea „Te cunosc de undeva”

Ozana Barabancea a oferit detalii despre momentul în care a fost dată afară din emisiunea „Te cunosc de undeva” în cadrul unei apariții recente...

Drăguș, umilit de către antrenorul lui Trabzonspor!

Atacantul român Denis Drăguș se confruntă cu dificultăți în debutul său la Trabzonspor. Denis Drăguș, care a avut un sezon anterior impresionant la Gaziantep, trece...

Rușii bogați își păstrează stilul de viață luxos pe Coasta de Azur, în ciuda sancțiunilor UE

Deși sancțiunile impuse de Uniunea Europeană împotriva oligarhilor ruși au vizat înghețarea activelor și confiscarea proprietăților, Coasta de Azur rămâne o destinație populară pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă