Rețeta veche de “mălai cu dovleac la cuptor, ca în Moldova” era folosită în satele din Moldova la finalul secolului 19.Este o rețetă ușor de pregătit.
Ingrediente:
400 gr mălai
400 gr. dovleac
100 gr făină
100 ml smântână
2 ouă
1 litru lapte
100 gr unt
2 linguri ulei
25 gr drojdie
5 linguri zahar
1/2 linguriță sare
Mod de preparare:
Se opărește mălaiul cu laptele fiert in clocot și se amestecă până ce mălaiul absoarbe tot laptele și apoi se lasă la răcit.
Se desface drojdia în puțină apă caldă cu o lingură de zahăr și se toarnă penste compoziția din mălai.
Se adaugă ouăle, untul, uleiul, făina și sarea. Se amestecă bine până se încorporează toate ingredientele.
Se taie dovleacul cubulețe, se amestecă cu zahărul și se lasă câteva minute până ce zahărul este absorbit; apoi se pune într-o cratiță cu puțin ulei și se călește până se înmoaie puțin, fără să se zdrobească.
Se tapetează o tavă, se toarna compoziția de mălai și se pun deasupra cubulețele de dovleac.
Se introduce tava în cuptorul încins și se coace la foc potrivit, timp de 30 de minute.
Mod de servire:
Se servește fierbinte, în farfurii adânci, cu smântână deasupra.
Secretul bucătarului:
Compoziția care se pune în tavă trebuie să aibă consistența unei smântâni.
Tradiții culinare:
Reţeta face parte programul de educație culinară “Descoperă tradiţiile culinare româneşti!” derulat de agenţia de relaţii publice, Russenart Communications, în parteneriat cu brandul Gold Maya și Heinner. Programul îşi propune să promoveze reţetele culinare româneşti din diferite regiuni istorice în restaurantele din Bucureşti.