Reลฃeta de dresalฤ este specificฤ din Moldova, în zona Piatra Neamลฃ, ลi este foarte gustoasฤ. În zona Iaลi se pregฤteลte un preparat asemฤnฤtor, cu numele Sârbuลcฤ, dar care conลฃine, în plus, pฤstฤi ลi mazฤre.
Ingrediente:
1,5-2 kg cartofi
2-3 morcovi mari
2-3 cepe mari
1-2 ardei graลi (optional)
Citeลte ลi Reลฃetฤ olteneascฤ: Mâncarea Pandurilor
300-500 g smântânฤ
3 linguri de ulei
2 ouฤ
1-2 litri lapte bฤtut (cel mai bun e laptele acru facut în casฤ, chisleag-ul)
1 legaturฤ leuลtean
fidea (opลฃional)
sare, piper
Mod de preparare:
Vizualizaลฃi galeria foto de mai sus pentru a vedea etapele de pregฤtire ale reลฃetei.
Se curaลฃฤ cartofii ลi se taie cuburi. Se curฤลฃฤ morcovii ลi se dau prin rฤzฤtoare, cepele se curฤลฃฤ ลi se taie cubuleลฃe sau peลtiลori, iar ardeii se taie cubuleลฃe mici.
Ceapa ลi morcovii se cฤlesc într-o oalฤ mare. Când acestea s-au înmuiat uลor, se adaugฤ ardeii graลi ลi cartofii tฤiaลฃi cubuleลฃe.
Se mai lasฤ 2-3 minute, timp în care se învârteลte oala pentru a nu se prinde ลi se adaugฤ apฤ cât sฤ le acopere cu 3 degete mai sus. Dacฤ vrem ca dresala sa iasฤ mai subลฃire, se adaugฤ mai multฤ apฤ.
Când cartofii sunt fierลฃi se adaugฤ fideaua, nu foarte multฤ, ลi se mai lasฤ oala pe foc, 7-8 minute. Dupa ce se ia de pe foc se amestecฤ cele doua ouฤ cu smântâna ลi laptele bฤtut ลi se adaugฤ peste zeama de legume. Se toacฤ mฤrunt o legaturฤ de leuลtean ลi se presarฤ deasupra (leuลteanul este ingredientul secret al acestui fel de mâncare).
Citeลte ลi VECHE reลฃetฤ olteneascฤ. Prฤjiturฤ cu lapte acru
Dresala se serveลte rece sau foarte puลฃin încฤlzitฤ, cu ceapฤ, ลi, cel mai bine, merge cu ceapฤ verde sau roลie.
Pont:
„Reลฃeta de dresalฤ este simplฤ ลi nu conลฃine cantitฤลฃi exacte de ingrediente. Dacฤ ne place o ciorbฤ mai groasฤ, se folosesc mai mulลฃi cartofi, dacฤ ne place mai clarฤ, se scot 2-3 cartofi din ingrediente, astfel încât rezultatul final sฤ fie pe placul nostru”, spune Larisa Elena Buduroes, autoarea blogului PapaBun.com.
Tradiลฃii culinare
Reลฃeta de dresalฤ face parte din proiectul “Descoperฤ tradiลฃiile culinare româneลti” derulat de agenลฃia de relaลฃii publice, Russenart Communications în parteneriat cu brandul Arpis. Proiectul îลi propune sฤ promoveze în perioada februarie-noiembrie reลฃetele culinare româneลti din diferite regiuni istorice în restaurantele din Bucureลti.
Citeลte ลi Reลฃetฤ olteneascฤ: Mâncare de castraveลฃi muraลฃi
Reลฃeta de dresalฤ a fost furnizatฤ ลi preparatฤ de partenerul media al proiectului, Larisa Elena Buduroes, autor ลi proprietar al blogului PapaBun.com.