Supa-cremă de cartofi cu şuncă este un fel de mâncare uşor de gătit şi poate fi modificat, în funcţie de preferinţele fiecăruia, adăugând mai multe ingrediente. Rezultatul nu poate fi decât delicios.
Număr de porţii: 8
Ingrediente:
-3 1/2 căni cu cartofi curăţaţi şi tăiaţi cubuleţe
-1/3 cană ţelină tăiată cubuleţe
-1/3 cană ceapă tocată
-3/4 cană şuncă puţin prăjită, tăiată cubuleţe
-3 1/4 căni cu apă
-2 linguri cu granule de concentrat de supă de pui
-1/2 linguriţă cu sare sau după gust
-1 linguriţă piper alb măcinat
-5 linguri cu unt
-5 linguri cu făină
-2 căni cu lapte
Mod de preparare:
Puneţi cartofii, ţelina, ceapa, şunca şi apa într-o cratiţă, pe foc, pănă dă în fiert, apoi fierbeţi la foc mediu până când cartofii sunt moi, circa 10-15 minute. Adăugaţi granulele de concentrat de supă de pui, sarea şi piperul şi amestecaţi.
Separat, într-o tigaie, topiţi untul la foc mic. Adăugaţi făina şi amestecaţi constant cu o furculiţă, până ce sosul se îngroaşă, circa un minut. Adăugaţi laptele puţin câte puţin, amestecând constant ca să nu se formeze cocoloaşe. Continuaţi să fierbeţi amestecul, la foc mic, cinci minute.
Adăugaţi amestecul de lapte cu unt peste cartofi şi mai ţineţi pe foc câteva minute, amestecând până ce supa este fierbinte şi omogenizată. Serviţi imediat.