15.5 C
București
joi, 9 ianuarie 2025
AcasăSpecialReteaua ruseasca

Reteaua ruseasca

O teapa ruseasca cu sprijinul autoritatilor romanesti. Asa se poate caracteriza privatizarea SC UPET Targoviste in 2001, una dintre cele mai mari fabrici de utilaj tehnologic din tara. Firme-capusa rusesti au reusit sa scoata milioane de euro din tara. Noii patroni au dat 1,4 milioane dolari pe aceasta fabrica si si-au scos banii inzecit prin vanzarea de terenuri si de utilaje la fier vechi. Se lucreaza la limita de avarie, pietele de desfacere au fost pierdute, iar sindicalistii protesteaza pentru ca nu si-au mai primit salariile de luni de zile. Proprietarul rus a instrainat active ale fabricii (cladiri, terenuri) catre o firma infiintata ad-hoc, cu putin timp inainte de incheierea acestei afaceri, al carei asociat unic este un cetatean rus cu domiciliul la Moscova. Pentru a cumpara de la UPET, Andrei Khankevith a obtinut o serie de imprumuturi de la o firma-fantoma inregistrata in Insulele Virgine.

OMZ – Invest Trans Serv SRL – Shipley Trading LTD – constituie reteaua de firme-capusa rusesti care au pus pe butuci societatea UPET Targoviste. In decembrie 2004 a fost infiintat sereleul „Invest Trans Serv”, al carui asociat unic este Andrei Khankevith, cu un capital de 2 milioane lei. Khankevith are domiciul la Moscova, pe bulevardul Osenii. Firma a fost infiintata cu putin timp inainte de a prelua de la societatea UPET numeroase terenuri si cladiri, printre care si un imobil de patrimoniu. In scurt timp fabrica romaneasca este devalizata, vanduta la bucata pe filiera ruseasca.

Cladire de patrimoniu, instrainata

Astfel, la numai doua saptamani de la inscrierea in Registrul Comertului, pe 23.12.2005, Invest Trans cumpara de la proprietarul UPET o cladire de patrimoniu cu suma derizorie de 200.000 euro, desi valoarea acesteia era de peste 1,5 milioane euro. Imobilul vandut rusilor este situat in centrul orasului Targoviste si a fost inainte de 1948 clubul fabricii Arsenal, unde veneau muncitorii pentru a-si petrece timpul liber. Din partea societatii UPET contractul de van-zare-cumparare a fost semnat de Vadim Malov, in calitate de director general, care este cetatean rus cu domiciliul in orasul Reutov.

20.000 mp,
vanduti pe nimic

Afacerile din reteaua ruseasca au continuat si in 2005. Societatea UPET merge din ce in ce mai prost, sunt inchise numeroase hale, iar contractele cad unul dupa altul. De abia se obtin cateva comenzi, care vin insa din fostul spatiu sovietic: Kazahstan si Ucraina. In martie 2005, firma Invest Trans Serv a dat lovitura. Ea pune mana pe 30.000 mp de teren in buricul orasului Targoviste, pamant care a fost instrainat de UPET. O afacere simpla: patronul rus de la UPET vinde catre asociatul unic de la Invest Trans, de cetatenie tot rusa. Adica un transfer de bunuri… in familie, ce a dus la instrainarea unor valori romanesti. Astfel, potrivit facturii fiscale cu numarul 1026724 din 30.03.2005, UPET SA vinde catre Invest Trans Serv un imobil, constructii si teren in suprafata de 26.717 mp. Suma tranzactiei: 70,032 miliarde lei (2 milioane euro).

O fabrica intreaga dezafectata

Pe aceasta cale, fabrica UPET este dezmembrata bucata cu bucata. Aceasta afacere a insemnat vanzarea unei uzine producatoare de oxigen, a unei hale de oxigen, a unei hale de cazane pentru aburi, a unui laborator metrologie, a unei magazii de produse refractare, a unui depozit de produse chimice, a unei hale din beton, dar si alte cladiri. Totodata, au fost instrainate o retea telefonica subterana, conducte de canalizare si de alimentare cu apa, un drum „uzinal macadam” si altul „uzinal beton”, un put forat. Toate aceste active au fost date doar pe 2 milioane euro, ele valorand, potrivit unor specialisti, peste 10 milioane euro. De data aceasta afacerea nu a mai fost parata personal de Andrei Khankevith, ci de un imputernicit al acestuia, Alexandru Palii, un cetatean moldovean, cu domiciliul la Chisinau.

Tranzactii prin firme inregistrate in paradisuri fiscale

O alta tranzactie dubioasa s-a petrecut prin intermediul unei alte firme-capusa folosite de filiera ruseasca. Cum a reusit ca sereleul Invest Trans Serv, cu un capital de 2 milioane lei, sa aiba disponibila suma de 2 milioane de dolari pentru a cumpara activele de la UPET? Afacerea a fost simpla: SC Invest Trans Serv obtine un imprumut de la firma Shipley Trading Ltd. din Palm Grove, Insulele Virgine Britanice, in valoare de 1,2 milioane de euro. Acest imprumut este obtinut… cu 12 zile inainte de achizitionarea bunurilor vandute de UPET. Schema, de asemenea, previzibila: Trans Serv imprumuta suma corespunzatoare de la firma din Insulele Virgine Britanice, ca apoi, putin mai tarziu, sa cumpere de la firma romaneasca, sub control rusesc, active extrem de valoroase, care au dus la starea de faliment a acesteia. Interesant este si faptul ca Invest Trans se obliga, potrivit contractului de imprumut, sa restituie suma intr-o perioada extrem de mica: o luna si jumatate. Dobanda este, de asemenea, foarte mica: 5%… pe an de la data la care a avut loc imprumutul. Pentru a-si scoate banii, sereleul a trecut la vanzarea terenurilor luate de la UPET. Astfel, Trans Serv a vandut pe bani grei loturi intregi de pamant unor hipermarketuri, situate in centrul orasului Targoviste, unde mp se vinde cu 300 de euro. Un teren a fost ajuns la… Lukoil (in familia ruseasca), dupa ce initial a trecut in proprietatea fostului prefect PSD Sanda Victor.

Divide et impera

Mergand pe principiul „divide et impera” (dezbina si stapaneste), patronul rus a divizat societatea UPET in mai multe firmulete. Astfel, din fabrica-mama s-au infiintat C.A.R. UPET, Forja UPET, Nemo UPET SRL, Scule Hidraulic Upet SRL, TC UPET SA, UPET – Energomecanica SRL. Mai toate firmele sunt pe avarie, la mai multe societati sindicalistii protestand ca nu si-au mai primit salariile de luni de zile. De exemplu, la inceputul lunii iunie, salariatii de la Nemo Upet SRL, producator de armaturi si roboti industriali, au declansat un protest spontan pentru ca nu-si primisera salariile.

Vizita lui Kasianov in Romania

Privatizarea UPET a avut loc la inceputul anului 2001, cumparatorul fiind concernul rus Uralmash – OMZ. Director economic la societatea nou-creata UPET SA a fost numit in 2004 Mark Abarsalin, fost atasat comercial al Federatiei Ruse in Romania, care a condus la un moment dat si Nova Bank, o banca avand capital rusesc. Privatizarea a fost girata de fostul ministru al Industriilor si Comertului, Dan Ioan Poescu. Acesta l-a insotit la sfarsitul lunii martie 2003 pe fostul prim-ministru al Federatiei Ruse in Romania, Mihail Kasianov, la UPET Targoviste, aflat in vizita in Romania. Tinem sa precizam ca nu am reusit sa stam de vorba cu reprezentantii rusi ai UPET Targoviste, ei fiind de negasit.

Scandalurile UPET

Societatea UPET Targoviste, dupa privatizare, a fost implicata in mai multe scandaluri. Anul trecut, firma UPET era trecuta pe o lista ONU care nominaliza societati, concerne din toata lumea care au dat mita autoritatilor irakiene, in perioada Saddam Hussein, in cadrul programului „Petrol contra hrana”. Pe aceasta lista, ONU mentioneaza firma UPET cu o mita de 3,5 milioane dolari. Aceasta societate a exportat de pe vremea lui Ceausescu utilaj petrolier. Totodata, in 2004, in tara patronul rus a dat un tun de cateva milioane de euro Bancii de Import Export Eximbank. Este vorba despre obtinerea fara garantii a unor credite pentru bunuri si servicii destinate exportului. Afacerile Eximbank fac obiectul unui dosar la DNA.

Cele mai citite

Nicolo Barella, ținta Al-Hilal! Oferta uriașă din Arabia Saudită și răspunsul ferm al vedetei lui Inter

Mijlocașul italian Nicolo Barella, una dintre vedetele lui Inter Milano, a primit o ofertă impresionantă din partea clubului saudit Al-Hilal, însă a refuzat să...

Radu Drăgușin, remarcat în victoria lui Tottenham cu Liverpool! „Prestație de top în centrul apărării”

Radu Drăgușin a avut o evoluție solidă în partida câștigată de Tottenham împotriva lui Liverpool, scor 1-0, în prima manșă a semifinalelor Cupei Ligii...

Șomaj ridicat în rândul tinerilor români: unul din patru nu găsește loc de muncă

Rata șomajului din România a înregistrat o ușoară scădere, ajungând la 5,3% în noiembrie 2024, față de 5,4% în luna precedentă. Potrivit datelor publicate de...
Ultima oră
Pe aceeași temă