Imaginează-ţi cum ar fi să bei cea mai bună cafea din viaţa ta într-un bar anonim din Paris, să te plimbi pe străduţe necunoscute în Londra sau să mănânci nişte tăiţei excelenţi, făcuţi în casă, la Tokyo. Toate acestea în compania unui localnic, dornic să îţi arate cele mai frumoase locuri din oraşul său, fără să aştepte nimic în schimb. 3500 de români au văzut deja lumea în acest fel şi au găzduit turişti dornici să vadă România.
Couchsurfing (CS) este o reţea globală de „canapele”, adică mai mult de două milioane de oameni care pot să te cazeze sau pe care ai putea să îi primeşti şi tu la tine acasă, fără nici un ban.
Proiectul CouchSurfing a luat naştere în 2004, datorită lui Casey Fenton, un consultant web american. Site-ul a pornit iniţial ca un chat pentru cei pasionaţi de călătorii. Acum, este un fenomen, cu membri din 238 de ţări şi peste 75000 de oraşe.
Ca să beneficiezi de avantajele couchsurfingului, trebuie să îţi faci cont pe site-ul couchsurfing.org, să îţi completezi profilul şi apoi, să cauţi cazare, oriunde în lume. Trebuie să începi căutarea cu cel puţin o săptămână înainte de perioada în care vrei cazare. Chiar şi în momentul în care ai găsit pe cineva, ia-ţi bani în plus, pentru câteva nopţi la un hostel. Întotdeauna este bine să ai un plan de rezervă, în cazul în care intervine ceva şi gazda nu îţi mai poate oferi cazare.
Regulile CS
Dacă îţi este teamă să găzduieşti un necunoscut sau să dormi pe canapeaua unui străin, trebuie să ştii că site-ul are un sistem de siguranţă foarte bine pun la punct, pe trei niveluri: verificarea numelui şi adresei, referinţele, adică părerile oamenilor pe care i-ai găzduit şi vouchingul, cel mai ridicat grad de încredere. Poţi da un vouch doar unei persoane pe care ai cunoscut-o personal.
Înainte de plecare, alege-ţi gazda cu grijă, citind cu atenţie profilul. Odată aflat la destinaţie, respectă regulile casei. Întreabă când trebuie să te întorci din oraş şi la ce oră poţi pleca, dar şi dacă ai voie să foloseşti aparatele electrocasnice, cum ar fi computerul, maşina de spălat sau telefonul. Nu invita persoane străine în casa gazdei şi, nu în ultimul rând, arată-ţi mulţumirea, spălând vasele sau gătind o masă tradiţională. Când te întorci acasă, lasă-i gazdei o referinţă pe profil, care va fi utilă următorilor turişti.
Când vine vorba să găzduieşti pe cineva, este important să ştii că nu eşti obligat să cazezi toţi turiştii. Poţi la fel de bine să ieşi cu ei doar la o cafea sau poţi refuza chiar şi asta. La fel ca şi în cazul în care tu eşti turistul, trebuie să citeşti cu atenţie profilul şi referinţele persoanei care va sta la tine acasă. Anunţă-ţi familia că timp de câteva zile va mai fi încă cineva în casă.
Spune-i musafirului ce îi este permis să facă şi ce nu, dar şi programul tău. Încearcă să îţi petreci măcar puţin timp cu invitatul tău. O cină împreună este suficientă, în cazul în care ai un program încărcat. Dacă te nemulţumeşte ceva, spune imediat. În cazul în care problema nu poate fi rezolvată, ai dreptul în orice moment să îi spui oaspetelui să plece.
Cum vad practicanţii experienţa CS
Fenomenul CouchSurfing s-a extins rapid şi în România. În prezent, peste 3500 de români au ales acest tip inedit de turism, iar cei mai multi au avut experienţe plăcute.
Vlad Dobre, de 27 de ani, a făcut couchsurfing timp de câteva luni, la începutul acestui an. A fost plecat o singură dată, la Belgrad, dar a găzduit mai mulţi turişti străini. O regulă pe care o aplică mereu este că nu acceptă să găzduiască persoane care nu au făcut acest lucru la rândul lor.
Îi place coachsurfingul pentru că poate vedea locuri necunoscute turiştilor, dar pe care localnicii le apreciază. Recunoaşte şi că este mai uşor: „Mai ales dacă nu ştii limba, este mai dificil să te descurci în altă ţară”.
Deşi i-a plăcut experienţa, Dobre spune că nu ar renunţa la turismul standard, ci că le va practica pe cele două în paralel, mai ales că nu costul mic al vacanţei l-a făcut să aleagă „schimbul de canapele”, ci curiozitatea.
Mihaela Năftănăilă (28 de ani) a vizitat oraşul Amsterdam prin couchsurfing şi a fost găzduită de un fotograf. Chiar dacă acest tip de turism nu presupune costuri de cazare, ea spune că i-a dus gazdei un mic cadou specific românesc. „I-am dat câteva ouă încondeiate. Este bine să duci un mic dar care să reprezinte ţara ta. Când am găzduit nişte nemţi, am primit acadele de la Berlin, de exemplu”.
Sfatul ei pentru toţi cei care îşi doresc să facă couchsurfing este să citească foarte atent profilul persoanei unde vor să stea, dar şi părerile celor care au fost găzduiţi acolo. „Site-ul publică toate comentariile, deci dacă cineva s-a purtat urât cu un turist, poţi afla foarte uşor. În plus, trebuie să vezi dacă ai puncte comune cu individul respectiv”.
Şi străinii sunt mulţumiţi de couchsurfing. „Am coborât din tren şi am întâlnit un străin. La plecare, mi-am luat la revedere de la un prieten. CS mi-a oferit mult mai mult decât o perspectivă diferită a unor oraşe, mi-a oferit o cu totul altă viziune asupra oamenilor”, a spus Kimmie Taylor, din Marea Britanie, pe site-ul CS.
„Decizia de a fi membru CouchSurfing a fost cea mai bună din viaţa mea. Cel mai neaşteptat şi minunat lucru care mi s-a întâmplat a fost în mai anul trecut, când am găzduit-o pe cea care avea să îmi devină soţie”, a spus Jon Degner, din Canada.