22.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialReţea secretă de baze aeriene în Africa

Reţea secretă de baze aeriene în Africa

Pe continentul african, armata americană dezvoltă cu cea mai mare discreţie o reţea secretă de baze aeriene în scopul lansării de operaţiuni de spionaj contra Al Qaeda şi a altor grupări de acelaşi tip, scrie Washington Post.

 

Avioane rapide şi discrete, echipate cu tehnologie de vârf şi tot materialul necesar pentru „a vedea fără a fi văzut” şi considerate aparate private traversează continentul african dintr-o parte în alta. Baze secrete destinate să le  adăpostească, fără existenţă oficială şi puse în funcţiune de armata americană. Washington Post relevă că acest program militar secret a debutat în 2007 şi reflectă multiplicarea în ultimii ani a misiunilor forţelor speciale americane şi militarizarea constantă a operaţiunilor de informaţii. Un program înscris în linia „războiului contra terorismului”, iniţiat de G.W. Bush şi continuat de Barack Obama, centrat la debut pe regiunea afgano-pakistaneză şi care se extinde la alte regiuni ale lumii.

Publicaţia americană relevă existenţa a 12 astfel de baze în Africa, implantate în Burkina Faso, Uganda, Mauritania, Somalia. Ţintele discretului spionaj aerian sunt grupurile teroriste islamiste, cărora armata americană le supraveghează activităţile: Al Qaeda, Aqmi (Al Qaeda din Maghrebul islamic) care operează în nordul statului Mali, în Somalia – insurgenţii islamişti shebab, recent integraţi în Al Qaeda, sau în Uganda – Armata de rezistenţă a Domnului (LRA) a lui Joseph Kony. Centrul operaţiunilor se bazează pe mici avioane fără arme, echipate cu captatoare ascunse ce pot înregistra casete video, pot folosi infraroşii, detecta semnale radio şi telefoane mobile. Avioanele sunt puţin costisitoare şi nu atrag atenţia, fiind similare cu cele folosite în Africa pentru legarea regiunilor izolate. Operaţiunile sunt dirijate de forţele de operaţiuni speciale americane, dar se bazează pe contractanţi militari privaţi şi pe o susţinere a unor forţe armate naţionale. Acestea obţin în schimb informaţii preţioase în lupta contra grupărilor islamiste sau a altor grupări.

Detaliile operaţiunilor de spionaj aerian sunt păstrate secrete de armata americană şi, în cadrul unei audieri în Congres, generalul Carter F. Ham, în fruntea Comandamentului american din Africa, a vorbit despre extinderea operaţiunilor ISR – informaţii, supraveghere, recunoaştere – pe acest continent, fără să divulge localizarea bazelor. Forţele pentru operaţiuni speciale, care joacă un rol preponderent în strategia de securitate naţională a administraţiei Obama, investesc din ce în ce mai mult în culegerea de informaţii şi în sferele altădată rezervate CIA. Agenţia şi-a extins activităţile antitero şi de colectare de informaţii în Africa, dar efectivele sale sunt mai puţin importante în raport cu cele ale forţelor de operaţiuni speciale – care depind de Pentagon – pe continent.

Uagadougu, capitala Burkinei Faso, pare a fi o bază-cheie pentru spionajul american sau a operaţiunilor începute în 2007 după un acord cu autorităţile acestei ţări africane. Programul secret, botezat „Creek Sand”, operează de pe o bază aeriană legată de aeroportul internaţional al capitalei. Avioanele patrulează peste Mali, Mauritania şi Sahara, unde caută să identifice combatanţii Aqmi, dar supraveghează şi acţiunile grupului islamist Ansar Dine din nordul Mali sau secta Boko Haram în Nigeria. Burkina Faso a fost aleasă  pentru stabilitatea ei şi absenţa radicalismului, ca şi pentru localizarea strategică, în apropiere de Sahel. Atât la Uagadougu, cât şi la Washington, responsabilii menţin parteneriatul cât mai discret. Guvernul din Burkina Faso se mulţumeşte să-şi exprime satisfacţia privind cooperarea securitară cu americanii.

În Africa de Est, avioanele americane decolează din Djibuti, Etiopia, Seychelles şi Kenya. Primele trei baze deţin drone Predator şi Reaper, modele utilizate pentru lichidarea combatanţilor Al Qaeda în Afganistan, Pakistan şi Yemen. În Djibuti, baza de la Camp Lemonnier este folosită pentru poziţia sa în Cornul Africii, apropiată de sudul Sudanului, de sudul Somaliei (zonă controlată de islamiştii Chebab) şi de Yemen. În Uganda, americanii folosesc contractanţii militari privaţi pentru a-l localiza pe Joseph Kony, sângerosul lider al Armatei de Rezistenţă a Domnului. Alte baze operaţionale sunt la Nzara, în Sudanul de Sud, în largul apelor Kenyei, la baza navală Manda Bay şi în Mauritania. Aceste baze aeriene permit serviciilor secrete americane să supravegheze discret Al Qaeda şi alte grupări teroriste sau rebele. Programul nu  reprezintă decât o parte a întregului program secret, dus pretutindeni pe planetă, implicând şi mici grupuri cu armament uşor destinate, potrivit Washington Post, urmăririi şi uciderii suspecţilor de terorism. 

Cele mai citite

Impact între un microbuz și un autobuz, în Gorj. Zece persoane au fost rănite

În aceasta dimineață la ora 5.50, polițiștii au fost sesizați prin apelul 112, cu privire la faptul că, în comuna Runcu, sat Răchiți, din...

Romgaz a încheiat un contract de creditare în valoare de 150.000 de milioane de euro

Linia de creditare este deschisă pentru 3 ani și va acoperi nevoile de capital de lucru ale Romgaz Romgaz a notificat investitorii de pe bursă...

Generația Z și „teatrul productivității”: schimbări în implicarea angajaților pe piața muncii

Experții observă o tendință în creștere printre angajați, din diverse industrii, de a participa la ceea ce se numește „teatrul productivității” – o activitate...
Ultima oră
Pe aceeași temă