3.7 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăSpecialRestructurarea mineritului pune lacat pe primarii

Restructurarea mineritului pune lacat pe primarii

Simularea primului „buget depolitizat” a starnit revolta primarilor din orasele maramuresene ale caror mine urmeaza sa fie inchise. Formula prin care se calculeaza alocarea sumelor pentru echilibrarea bugetelor locale a fost criticata de catre edili, care sustin ca datele statistice incluse in calcul nu sunt reale, fapt care reduce semnificativ aportul statului la respectivele bugete.
„Domnilor, in aceste conditii inchidem Primaria, pentru ca intram in stare de faliment”, a afirmat primarul orasului Cavnic, Nicolae Bindiu. In aceasta localitate se afla cea mai mare exploatatie miniera de minereu din Muntii Gutai. In aceasta nota s-au desfasurat ostilitatile din Sala Mare a Prefecturii, unde primarii din judet au fost convocati pentru o simulare a alocarii sumelor defalcate din unele venituri ale bugetului de stat si a cotelor defalcate din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale.
Inceputa sub auspiciile sarbatoresti ale „La multi ani”-ului rostit de presedintele Consiliului Judetean, Marinel Kovacs, intalnirea primarilor cu directorul executiv al Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) din judet, Teodor Luputi, a degenerat, ieri, intr-un protest comun. Dupa ce seful institutiei a declarat ca modificarile noii legi a finantelor publice locale prevad faptul ca doar 20 la suta din sumele de echilibrare a bugetelor locale sa fie repartizate de catre CJ (si doar pentru co-finatarea proiectelor de drumuri judetene si comunale), lui Luputi i-a revenit misiunea de a-i consulta pe primari in privinta datelor care au fost luate in calcul, respectiv populatia si suprafata de intravilan a fiecarei localitati, conform statisticilor din 2005.
„Nu putem inteveni in nici un fel in programul de calculare”, a spus Luputi. Numai ca prezentarea datelor a starnit suficiente contestatii.
In afara de imposibilitatea primarilor de a se mai baza pe rectificari de buget negociate in functie de probleme ivite pe parcursul anului, sistemul de calcul al echilibrarii bugetare se bazeaza pe date eronate privind intravilanul unor localitati. Primarul din Rozavlea, Gheorghe Visovan, a remarcat faptul ca „desi extravilanul a fost extins, in unele locuri figureaza ca acesta s-ar fi redus, ceea ce inseamna ca exista o problema”.
Datele privind intravilanul au mai fost contestate si de primarii din Arinis si Asuaju de Sus. Singura concesie facuta in cazul primarilor revoltati de noul sistem de calcul (pe care primarul din Dragomiresti, Vasile Iusco, l-a caracterizat ca fiind „o anomalie”), a venit din partea directorului Luputi, care a declarat ca va sesiza Ministerului Finantelor problemele deosebite.

Mineritul pune lacat pe primarii

Procesul de restructurare a sectorului minier, initiat in 1997, a dus pana acum la inchiderea unor perimetre miniere situate in Baia Mare, Baia Sprie, Borsa, Cavnic, Ilba, Nistru, Rodna, Turt, Baiut, Herja, reducand drastic bugetele locale. In acest an, conform angajamentelor asumate de Romania in vederea integrarii europene, vor fi retrase subventiile pentru minele de lignit si minereuri, ceea ce va conduce spre inchiderea altor mine din Maramures. Cazul cel mai dramatic pare a fi al Cavnicului, oras cu peste 5.000 de locuitori, care in acest an va primi pentru echilibrarea bugetului doar 73.000 lei noi.

Cele mai citite

Dan Șucu a avut numele conspirativ „Mircea Crișan”. Ce a făcut în urma angajamentului cu Securitatea din 16.08.1984

În 2015, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) prezenta o adeverință cu extrase din multiple dosare despre legăturile lui Dan Viorel Șucu cu...

Avertizare meteo: Cod galben de ninsori viscolite și polei în sud-estul României

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare Cod galben pentru ninsori viscolite și polei în județele Tulcea, Constanța, și partea de est...

Modificări fiscale pregătite: Guvernul analizează măsuri care ar putea reduce venitul net al salariaților

În contextul unui deficit bugetar crescut și al presiunilor pentru reforme fiscale, guvernul și partidele politice dezbat propuneri care ar putea schimba semnificativ sistemul...
Ultima oră
Pe aceeași temă