4.9 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăSpecial"Respectul reciproc, coexistenta pasnica si armonioasa"

„Respectul reciproc, coexistenta pasnica si armonioasa”

In zilele de 3-5 iulie a.c., la Moscova s-a desfasurat Intrunirea Mondiala a Liderilor Religiosi, organizata de Consiliul Interreligios al Federatiei Ruse, Consiliul Interreligios al Comunitatii Statelor Independente si Patriarhia Moscovei.
Pe agenda de lucru a reuniunii, la care au participat lideri religiosi din intreaga lume – reprezentanti ai Bisericilor crestine, islamului, iudaismului, budismului, taoismului si hinduismului -, s-au aflat teme referitoare la rolul religiei in societatea de astazi, educatia si formarea morala a tineretului, sprijinirea valorilor familiei, vietii si egalitatii intre barbati si femei, respectul traditiilor religioase, responsabilitatea fata de creatie, moralitatea in economie, rolul mass-media, dialogul dintre comunitatile religioase, politicieni, societate si organizatiile internationale, caile de combatere a terorismului si extremismului etc.
In cadrul sesiunii din 4 iulie, Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist a adresat participantilor urmatorul mesaj din partea Bisericii Ortodoxe Romane:

Sanctitatea Voastra Alexei al II-lea al Moscovei si a toata Rusia,
Distinsi participanti la Intrunirea Mondiala a Liderilor Religiosi,

In primul rand, adresam multumirile noastre Sanctitatii Voastre si celorlalti organizatori ai Intrunirii Mondiale a Liderilor Religiosi pentru invitatia pe care ati binevoit sa ne-o trimiteti de a participa la lucrarile acestei reuniuni importante. Apreciem in mod deosebit alegerea Moscovei ca loc de desfasurare a intrunirii noastre deoarece, prin pozitia sa geografica si vocatia oamenilor din aceste tinuturi, actualul teritoriu al Federatiei Ruse a constituit, de-a lungul intregii sale istorii, o adevarata rascruce de drumuri pentru multe credinte religioase, in timp ce religia poporului rus, Ortodoxia, s-a dovedit dintotdeauna „topos” spiritual deosebit de prielnic dialogului constructiv intercultural si schimbului de valori autentice create de catre diferite popoare.
Intrunirea Mondiala a Liderilor Religiosi prezinta o mare importanta pentru lumea contemporana prin aceea ca, pentru oamenii de credinta de pretutindeni, ea constituie implinirea unei sacre datorii de constiinta si chiar a unui imperativ moral.
In ciuda progreselor remarcabile din domeniul economiei, vietii materiale si cunoasterii stiintifice a lumii ce ne inconjoara, omenirea de astazi intampina probleme greu de rezolvat. Combaterea terorismului, sub diversele sale forme, si a fanatismului de orice fel, convietuirea pasnica intre popoare si evitarea conflictelor militare si a conflictelor intre civilizatii, salvgardarea demnitatii si sacralitatii persoanei umane, lupta impotriva rasismului sunt doar cateva dintre provocarile lumii in care traim cu totii. La acestea se adauga si alte plagi morale, precum traficul de carne vie, drogurile, somajul si coruptia, decalajul economic dintre tarile bogate si cele sarace si prapastia tot mai adanca dintre grupurile inavutite si populatii intregi care, in multe parti ale planetei noastre, traiesc in neajunsuri si mizerie. Prin toate acestea, sunt afectate, in primul rand, unitatea si armonia umanitatii, ca microcosmos, iar, mai apoi, integritatea intregii creatii, ca macrocosmos.
La o analiza mai atenta, se poate constata ca la originea acestora se afla atitudini formulate si adoptate, la nivel de grup si individual, in virtutea anumitor convingeri si conceptii despre lume si viata. Astfel se deduce ca, in esenta lor, problemele mentionate sunt, in primul rand, de natura spirituala. De aceea, consideram ca, pentru solutionarea lor, este absolut necesar aportul tuturor religiilor ca factori determinanti in formarea mentalitatilor personale sau colective si a viziunii asupra realitatii inconjuratoare.
In acest sens, noi, liderii diferitelor religii, prin insasi intalnirea de fata, dovedim lumii ca impartasim cele mai inalte valori create de om sub inspiratie divina si ca asezam la temeliile vietii sociale principii comune. Unitatea noastra se sprijina pe doi piloni adanc infipti in constiinta intregii umanitati, concretizati si exprimati in certitudinea ca „cerurile spun slava lui Dumnezeu si facerea mainilor Lui o vesteste taria” (Psalmi 18, 1) si toti oamenii, indiferent de religie, din fire implinesc cele ale Legii divine, avand legea inscrisa in inimile lor (cf. Rom. 2, 14-15).
In spiritul acestei unitati, se cuvine ca omul contemporan sa constientizeze faptul ca existenta sa poate si trebuie sa fie orientata in sensul respectului reciproc, al coexistentei pasnice si armonioase si al intrajutorarii. Demn de subliniat este ca religiile ofera si mijloace pentru realizarea acestui deziderat. Suntem incredintati ca, prin intalnirea noastra, glasul miliardelor de credinciosi pe care ii reprezentam se va face tot mai auzit si urmat. Astfel, omenirea intreaga va putea pasi cu mai multa convingere, fermitate si sorti de izbanda pe calea solutionarii globale a gravelor probleme cu care este confruntata si pe calea progresului ei spiritual.

Cele mai citite

Românii vor călători fără buletin în Bulgaria după aderarea la Schengen terestru, dar controalele vor continua cel puțin șase luni

Românii vor putea călători în Bulgaria fără a fi necesar să prezinte buletinul imediat după aderarea la Schengen terestru, chiar dacă controalele de frontieră...

Până la ora 19,30, au votat 9.066.856 de alegători, reprezentând 50,34% din numărul celor înscrişi în listele electorale

Au votat peste 9 milioane de români, mai mulți decât la alegerile prezidențiale din 2019, la aceeași oră  Cristian Popescu Piedone a primit o amendă...

Incident armat la secția de votare din Giroc și suspiciune de fraudă la vot în Făget

Polițiștii din Timiș au deschis un dosar penal pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor Un bărbat în vârstă de 60 de ani, fost cadru...
Ultima oră
Pe aceeași temă