-1.5 C
București
luni, 13 ianuarie 2025
AcasăSpecialResita, detronata de Caransebes

Resita, detronata de Caransebes

Investitorii straini sunt alungati din municipiul Resita din cauza birocratiei si a neputintei autoritatilor, in ciuda somajului foarte ridicat din aceasta parte a tarii. Parcul Industrial a ramas de cinci ani incoace doar pe hartie, pe motiv ca edilii nu sunt in stare sa rezolve problema juridica a terenului pe care ar trebui construit obiectivul.
In aceste conditii, investitorii au inceput sa se orienteze tot mai mult spre al doilea municipiu al judetului Caras-Severin, Caransebes, care are avantajul de a avea, din punct de vedere economic, o pozitionare mult mai buna, fiind situat pe drumul national Timisoara – Bucuresti.

Parc industrial, doar pe hartie

Resita este un oras atipic in peisajul economic al Banatului. Este concluzia la care au ajuns majoritatea investitorilor care au intentionat sa puna pe picioare o afacere in municipiul resedinta de judet. Companii straine puternice, cum sunt "Continental", "Iazaki" si "TMD Friction", manate de cele mai bune intentii, au renuntat, rand pe rand, la visul de a crea locuri de munca in aceasta zona. Din cauza birocratiei si neputintei administratiei locale, aceste societati au preferat sa se orienteze spre alte orase, cu populatie mult mai redusa decat a resedintei judetului, dar unde au gasit intelegere din partea autoritatilor.
Mai mult, de cel putin cinci ani, la Resita se vorbeste de construirea unui parc industrial si de tot atata timp se bate pasul pe loc. Locatia aleasa, perimetrul fostei Cocserii a Combinatului Siderurgic, beneficiaza de toate utilitatile necesare: apa, canalizare, retele de curent electric si de gaze. Numai ca administratiile care s-au perindat pe la conducerea municipiului in ultimii ani s-au dovedit incapabile sa rezolve problema juridica a parcelelor situate pe Valea Terovei.
Un numar de sapte persoane din cartierul cu acelasi nume revendica parcele din acel perimetru, judecandu-se cu Consiliul Local. Pentru ca s-a pierdut mult timp cu aceste procese, proiectul a fost dat uitarii, prioritatea reprezentand-o, in prezent, Zona Km 7, situata la iesirea din municipiu, spre Caransebes.

Aceeasi Marie, cu alta palarie

Peste 25 de miliarde lei vechi au fost alocate pentru noua zona industriala din Resita, gratie unui proiect castigat de Consiliul Judetean, dar din cauza unor complicatii juridice aparute ulterior, investitia sta sub semnul intrebarii. Viceprimarul Tiberiu Padurean a spus ca lucrarile de amenajare a zonei au inceput in 2006, dupa ce in prealabil purtase discutii cu cinci investitori straini, iar juristii Primariei il asigurasera ca cele 26 de hectare de teren erau libere de sarcini.
Cu cateva zile inainte de desfasurarea licitatiei de vanzare a terenurilor respective, in 27 noiembrie 2006, surpriza, insa: doua dintre parcelele cuprinse in Planul Urbanistic Zonal erau revendicate de locuitori ai aceluiasi cartier resitean. In consecinta, cei doi au deschis actiune in instanta impotriva Consiliului Local.
Cu toate ca situatia luase o turnura neasteptata, juristii Primariei nu s-au prezentat la nici unul din termenele de judecata. In urma anchetei interne, declansata acum doua luni, nu a fost descoperit nici un vinovat, in timp ce ancheta politiei, privind legalitatea revendicarilor, este in plina desfasurare. In aceste conditii, reprezentantii "TMD Friction" au renuntat la Resita si au cumparat 6,7 hectare de teren la Caransebes, unde au primit sprijinul necesar din partea forurilor locale.
Astfel, Resita a pierdut o noua oportunitate pentru crearea a cel putin 1.000 de locuri de munca, un numar foarte important pentru o localitate cu multi someri.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă