4.3 C
București
marți, 17 decembrie 2024
AcasăSpecialRepublica Ortodoxa Romania

Republica Ortodoxa Romania

» Primul punct din protocolul privind ajutorarea sociala, incheiat ieri intre Guvern si Patriarhie, da posibilitatea Bisericii Ortodoxe sa participe la elaborarea legilor.

» Ministrul Paul Pacuraru, din ograda caruia a iesit textul, crede ca "se subintelege" si ca nu ar fi vorba chiar de toate actele normative. si politicieni, si analisti cred ca este un pas periculos si ca se acrediteaza ideea unei biserici nationale intr-un stat care recunoaste 18 culte oficiale.

La doar doua zile de
la in-stalarea lui Daniel ca sef al Bisericii Ortodoxe Romane (BOR), Guvernul a incheiat cu Patriarhia un protocol de cooperare in domeniul "incluziunii sociale", pe o perioada de 10 ani. Pe scurt, obiectul actului este colaborarea celor doua institutii in ajutorarea persoanelor defavorizate social. Protocolul, elaborat de Ministerul Muncii si parafat de premier, socheaza inca de la primul punct, fiindca Guvernul se obliga, prin Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de sanse, precum si prin toate celelalte institutii publice aflate sub autoritatea sa, "sa solicite puncte de vedere si sa implice reprezentantii celeilalte parti semnatare (Patriarhia – n.r.) in procesul de consultare privind proiectele de acte normative".
Ministrul Muncii, Paul Pacuraru (PNL), socoteste ca in protocol, un text juridic de altfel, "se subintelege ca este vorba de proiectele de acte normative privind incluziunea sociala. Ganditi-va la fapta buna: ajutam saracii, care sunt si in curtea noastra, si a lor. In loc sa vedem partea buna, cautam cuvinte… Textul e cum e". Pe de alta parte, fostul ministru al Culturii si Cultelor, senatorul PSD Razvan Theodorescu, nu priveste cu aceeasi ingaduinta problema "omiterii" unor precizari din protocolul cu pricina: "Este un grav derapaj. Nu lucram cu subintelesuri in asemenea acte".

Ioan Stanomir, jurist si profesor la Facultatea de Drept, explica totusi ca "Guvernul poate incheia orice gen de protocol cu BOR, pentru ca in procesul legislativ Patriarhia nu va fi niciodata un for decizional." Juristul este de parere ca, de fapt, Guvernul a realizat o deschidere si un act de legitimare in plus fata de noua conducere a BOR. "Ar fi straniu ca biserica sa fie inclusa intre partenerii de dialog social, care legal sunt patronatele, sindicatele si ONG-urile", mai spune Stanomir. Pe ideea de citire printre randuri a unui act oficial, cum sugereaza ministrul Pacuraru, pare sa mearga si senatorul PNL Norica Nicolai. "Actul sesizeaza doar proiectele care vor implica Biserica. Nu pot fi proiecte care vizeaza somajul, de exemplu, ci doar cele de ajutorare sociala. E firesc ca Biserica sa se implice in proiectele sociale ale statului", crede Nicolai.
Desi prin lege sunt recunoscute oficial 18 culte religioase in Romania, Guvernul da exclusivitate BOR in colaborarea pentru operele sociale.
Pornind de la acest aspect, Cristian Pirvulescu trage concluzia ca "se recunoaste implicit existenta unei Biserici Nationale Ortodoxe". Nici fostul ministru al Muncii Gheorghe Barbu (PD) nu este de acord cu monopolul BOR: "Nu poti sa te rezumi in aceasta problema la BOR. Nu numai ei fac asta, multe alte biserici se ingrijesc de persoanele defavorizate. Implicarea Bisericii in zona sociala nu e gresita, dar pana la implicarea legislativa e un pas foarte mare". Mai mult, Razvan Theodorescu avertizeaza ca "riscam sa devenim un fel de Republica Ortodoxa Romania daca am ajuns sa consultam Biserica in probleme de acte normative, de orice fel or fi ele".

"Prima de instalare" pentru Daniel

Pentru prima data dupa decembrie 1989, in contul Catedralei Mantuirii Neamului au fost donati bani din partea statului, la pachet cu semnarea protocolului. Binefacatorul este tot Guvernul Romaniei, care a dat 10 milioane de euro. Suma este catalogata de analistul politic Cristian Pirvulescu drept "o prima de instalare pentru noul Patriarh. Pe fondul crizei politice, incepe licitatia pentru mantuire si cel care da 10 milioane de euro se mantuieste". De aceeasi parere este si Razvan Theodorescu, potrivit caruia "diversele puteri ale statului sunt intr-o cursa stahanovista in a face pe plac Bisericii". Explicatia pe care o gaseste pentru atentia de care se bucura Biserica din partea autoritatilor este ca in toate sondajele aceasta institutie este cotata ca fiind cea mai credibila spiritual: "Dupa 1990, au avut loc o crestere exponentiala a puterii Bisericii si o slabire a puterii statului. Fiecare om politic se teme sa nu se spuna ceva impotriva lui in Biserica". Colegul sau de partid, deputatul Victor Ponta, si-a exprimat indoiala ca Executivul se va consulta cu BOR in probleme ce tin de infrastructura sau de siguranta nationala: "Privesc Guvernul cu suspiciune, dar am incredere in buna-credinta a Bisericii".

Cele mai citite

ONU: Siria are nevoie de un „flux masiv de ajutoare”

Şeful Biroului pentru Afaceri Umanitare al Naţiunilor Unite (OCHA), Tom Fletcher, a afirmat luni că Siria are nevoie de un "flux masiv de ajutoare",...

Israelul amenințat de o rachetă lansată din Yemen

Armata israeliană a anunţat luni că în centrul ţării au sunat sirene de avertizare după lansarea unei rachete din Yemen, care a fost interceptată...

Rusia reafirmă că trebuie să fie gata pentru un război cu NATO

Ministrul rus al Apărării a declarat luni că Moscova trebuie să fie pregătită să lupte cu alianța militară NATO în Europa în următorul deceniu,...
Ultima oră
Pe aceeași temă