0 C
București
marți, 19 noiembrie 2024
AcasăSpecialRepublica Moldova, în faliment, dar cu coada pe sus

Republica Moldova, în faliment, dar cu coada pe sus

Nicu Popescu, ministrul de Externe din Republica Moldova, ce a studiat la Moscova și Budapesta și-a amintit că limba oficială este româna și lasă să se înțeleagă că astfel ar fi mai ușoară integrarea în Uniunea Europeană, deși statul vecin e mai mereu în faliment.


Totodată, geografia, dar și faptul că avem aceeași cultură și limbă cu România, scurtează drumul R. Moldova către Europa, afirmă vicepremierul Nicu Popescu, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene din cel de al doilea stat românesc.
„ Legătura noastră cu România mai înseamnă că și limba noastră este o limbă oficială în UE. Acest lucru înseamnă că întreaga legislație europeană este deja tradusă în limba română și calea noastră către Europa este mai scurtă decât în cazul celorlalte state din PaE(Parteneriatul estic-n.r.), care trebuie să traducă aceste legi.
Totodată, dacă ne uităm la statisticile comerciale, vom vedea din nou că R. Moldova este statul cu cel mai mare grad de integrare a economiei noastre pe piața europeană”, a spus recent șeful diplomației moldovenești.


„Noi sperăm că R. Moldova va adera la UE. Pentru a ajunge la acest obiectiv, trebuie să consolidăm instituțiile statului, să combatem corupția și să modernizăm economia”, a mai afirmat ministrul de Externe, adăugând că statul său așteaptă de la Summitul PaE din decembrie o reconfirmare a susținerii UE pentru această zonă.


Cu toate acestea, față de alte state care au fost invitate să adere la UE, cum ar fi Serbia în 2009, Republica Moldova nu se bucură nici măcar de acest statut. În cazul Serbiei au trecut 12 ani de atunci și nu este clar când se va petrece acest lucru.

Republica Moldova e încă membru în CSI, precum și în PaE, dar tot nu reușește să iasă din faliment


În cazul Republicii Moldova, încă membru în CSI, alături de Belarus, Uzbekistan sau Tadjikistan, lucrurile sunt și mai complicate. Statele colege din PaE, Georgia și Ucraina, au părăsit de ceva vreme CSI pentru a avea cale liberă spre o eventuală integrare europeană, fără interferențe de la Kremlin.

Declarațiile lui Nicu Popescu i-ar entuziasma și pe unioniști.
Poziția vicepremierului Nicu Popescu a fost întărită în data de 1 decembrie și de Maia Sandu, președintele celui de al doilea stat românesc, care a avut un mesaj foarte cald cu ocazia Zilei Naționale a României.
Maia Sandu spune că cele două state sunt legate prin spirit, dar nu uită că apropierea trebuie consolidată prin fapte materiale.
„ De Ziua Națională a României, mulțumim pentru prietenie și pentru toate lucrurile bune pe care le-am făcut și le vom face împreună! Ne leagă trecutul istoric, ne leagă cultura comună și limba română, iar în față avem un viitor care poate să ne apropie și mai mult. O vom face prin oamenii care și-au găsit rostul pe o parte ori alta a Prutului, prin investiții reciproce, prin drumuri și poduri.”, a transmis Maia Sandu pe Facebook.

De asemenea, Maia Sandu arată că România este pentru Republica Moldova un stat de a cărui generozitate depinde.
„Dragă Românie, de ziua ta, îți doresc să rămâi puternică și generoasă. Să fii o voce distinctă în lume și în Europa unită, și un model de țară pentru care democrația și bunăstarea oamenilor sunt fundamentale. Să mergem spre viitor împreună.
La mulți ani, România! La mulți ani, dragi români!”

Frate, frate, dar, până la urmă, tot interesul poartă fesul!
Politica gâtului sucit este ceea ce caracterizează statul din stânga Prutului, de peste 30 de ani de la declararea independenței. Când trebuie să se adreseze partenerilor din Vest, Republica Moldova își aduce aminte brusc că România-i soră.

Dar atunci când caută bunăvoința Rusiei, Republica Moldova respectă dorința cetățenilor ei care nu văd cu ochi buni reunirea cu România și se declară pentru independența statului.
Despre acest lucru a declarat ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, Nicu Popescu, într-un interviu acordat postului de radio ”Эхо Москвы”, în urma vizitei recente la Moscova, transmite Noi.md.

La întrebarea prezentatorului, Alexei Venediktov, „Ce credeți despre unirea Moldovei cu România?”, Nicu Popescu a răspuns: „Majoritatea populației Republicii Moldova nu dorește unirea cu România. Noi reieșim din acel mandat politic… Eu nu sînt doar Nicu Popescu, sunt Ministrul Afacerilor Externe al Republicii Moldova, al unui stat independent.”

Curajul a definit elitele care au făcut istorie. Cel care se ascunde după glasul celor mulți, dar fără memorie, pentru a-și justifica neputința, riscă să piardă totul.
Maia Sandu a recunoscut că Republica Moldova a pierdut 1 milion de salariați în 30 de ani.

Pe lângă defectul gâtului sucit între Vest și Est, ministrul de externe a mai adăugat și mândria.
Fala că Republica Moldova este independentă, dar în faliment, după cum reiese din mandatul pe care l-au primit cei de la PAS.

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Plăți duble pentru 200.000 de pensionari în decembrie

Casa Națională de Pensii Publice estimează că sunt sute de mii de dosare restante, la nivel național Aproximativ 200.000 de pensionari din România vor primi...

Scandal în Polonia! Fotbaliști criticați pentru o fotografie cu Cristiano Ronaldo după înfrângerea cu Portugalia

Internaționalii polonezi Piotr Zielinski și Nicola Zalewski au fost aspru criticați în Polonia după ce s-au fotografiat cu Cristiano Ronaldo, imediat după ce naționala...

UE analizează piețele agricole post-invazie în Ucraina: măsuri urgente pe masa Consiliului Agricultură și Pescuit

Miniștrii Agriculturii pregătesc strategii pentru 2025 la reuniunea Consiliului UE de la Bruxelles Miniștrii Agriculturii din statele membre ale Uniunii Europene se reunesc luni, la...
Ultima oră
Pe aceeași temă