Membrii Comisiei Judetene de Fond Funciar au ajuns iarasi la mana reprezentantului Agentiei Domeniilor Statului. Ovidiu Popescu, juristul ADS la Constanta, a refuzat sa semneze documentele care trebuie sa ajunga la Bucuresti. Este pentru a doua oara cand functionarul da dovada de exces de zel cand vine vorba despre actele ce privesc aplicarea legilor fondului funciar.
Despre „festele” functionarului s-a dus vestea pana la conducerea centrala a ADS care, cu mai mult timp in urma, a promis ca va analiza situatia si va lua masuri in cazul in care se dovedeste ca reprezentantul institutiei blocheaza aplicarea legii. Popescu isi justifica atitudinea prin faptul ca, pentru apararea intereselor ADS, trebuie sa studieze in profunzime documentele pe care isi pune semnatura. Presedintele Comisiei Judetene de Fond Funciar, nimeni altul decat prefectul judetului, a considerat ca Popescu trebuie ajutat. Tocmai de aceea Comisia Locala Valu lui Traian si reprezentantul Prefecturii au incercat sa „deseneze” pentru Popescu ce sta scris in documentele pe care trebuie sa le vizeze. Unul din angajamentele asumate de Alianta la preluarea puterii este legat de accelerarea ritmului retrocedarii proprietatilor. Prin atitudinea sa, juristul ADS nu face altceva decat sa taraganeze procedurile prin care fostii proprietari sunt pusi in posesia terenurilor.
Protocoale pentru terenurile agricole
ADS si comisiile locale de fond funciar au semnat documentele prin care se pun la dispozitie terenuri agricole la Pestera, Dobromir, Ciocarlia si Mihail Kogalniceanu. Problema legata de plantatiile de vie si pomi fructiferi aflate in administrarea institutelor de cercetare ramane in continuare deschisa. Inainte de semnarea protocoalelor pentru judetul Constanta, actuala conducere a ADS a cerut un punct de vedere Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatii in legatura cu Decizia 77/2004, emisa de conducerea de la acea vreme a institutiei. Conform acestui document, pentru a intra in posesia terenurilor pe care sunt plantatii, proprietarii trebuie sa faca dovada vechilor amplasamente. Decizia era valabila pentru aplicarea Legii 1/2000 si nu ar mai trebui sa fie valabila pentru Legea 247 de anul trecut. Semnarea protocoalelor pentru plantatii se amana de la sine, iar fostii detinatori ai terenurilor nu au cum sa intervina. Singura varianta este aceea de a astepta pana cand ADS primeste unda verde pentru predarea terenurilor catre comisiile locale care trebuie sa-i puna in posesie pe detinatorii de drept.