-0.2 C
București
luni, 18 noiembrie 2024
AcasăSpecialDiscuția lui Iohannis cu societatea civilă s-a încheiat. Primele reacții ale participanților...

Discuția lui Iohannis cu societatea civilă s-a încheiat. Primele reacții ale participanților și mesajul președintelui

UPDATE 16.00: Președintele Klaus Iohannis a anunțat după consultările cu reprezentanții societății civile că România nu mai poate fi condusă de un guvern politic. 

„Am constatat ca nu este nevoie de o simplă schimbare de guvern. Este nevoie de o schimbare complexă în politica romanească. Toți așteaptă să iasă în față politicieni noi, politicieni care nu au avut de-a face cu corupția”, a declarat Klaus Iohannis. 

Citește și: Klaus Iohannis, mesaj după consultările cu societatea civilă: Este o schimbare de paradigmă

UPDATE 15.40: Întâlnirea societății civile cu președintele Iohannis s-a încheiat. Cei mai mulți participanți i-au transmis șefului statului să vină în Piața Universității. Iohannis a promis că va veni, dar nu se știe când. 

Președintele organizației Salvați Bucureștiul, Nicușor Dan, a precizat că ar fi bine ca revendicările să fie centralizate și să stea la baza unui acord viitor. 

”Demnitate, adevăr și conștiință – cele trei lucruri de care are nevoie poporul român”, a punctat un alt participant, chirurgul estetician Dragoș Slăvescu. 

Sorin Ioniță, Expert Forum:„ Mai bine ca presedintele sa-si asume un premier care nu este atat de dorit de partidele politice si sa fie alegeri anticipate. Presedintele va avea agenda lui. I s-a spus presedintelui ca ar fi bine să vină în piață”. 

Liviu Mihaiu, Salvați Dunărea și Delta: ”Președintele va veni in piata, nu se stie cand si cum. Multi am cerut ce am cerut si in 1990. Demilitarizarea statului, meritocrație, libertate, vedem că avem un stat bine plătit pentru funcțiile sale represive, foarte pauper când vine vorba de profesiile liberale.Ne-a invitat să intrăm în partide, alte partide, nu neapărat să ne înscriem în cele existente”. 

Alexandru Bindar, președintele Uniunii Studenților Români: ”I-am cerut președintelui să nu facă nici un compromis când vine vorba de numirea noului prim-ministru. E nevoie să avem 6 la sută pentru Educație și 6 la sută pentru Sănătate”. 

Cristina Guseth, Freedom House: ”Am cerut punctual schimbarea membrilor Parlamentului, vot în două tururi, votul prin corespondență făcut corect. respingerea pachetului respingeri legislative în domeniul justiției și Agenția pentru Recuperarea Sechestrului”.  

UPDATE 15:05: 20 de manifestanţi, nemulţumiţi că nu au fost invitaţi la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis, protestează, vineri, la poarta Palatului Cotroceni.

Citește și: # Colectiv: Protest la poarta Palatului Cotroceni

UPDATE 13:48: Președintele Klaus Iohannis le-a spus reprezentanților societății civile, la începutul discuțiilor, că este o întîlnnire atipică, în vremuri deosebite, declanșatorul fiind tragedia din Clubul Colectiv.

„Tragedia care a avut loc în clubul Colectiv a fost un declanşator foarte puternic pentru o adevărată revoltă, pentru o mişcare care a dus la căderea Guvernului. Eu cred că mişcarea cu care avem acum de a face este considerabil mai mult decât o schimbare de Guvern. Este o schimbare de paradigmă”, a spus Iohannis, după ce i-a primit la Cotroceni pe membrii delegaţiei.

Preşedintele a afirmat că oamenii aşteaptă acum, pe bună dreptate, o schimbare a modului în care se face politică, iar consultările cu societatea civilă au un rol aici. Klaus Iohannis s-a angajat să transmită mesajele reprezentanţilor societăţii civile şi ai protestatarilor către politicieni.

UPDATE 13.20: 18 persoane, între care şi cântăreţul Adrian Despot, participă la consultările de la Cotroceni, în vederea numirii unui candidat pentru funcţia de prim-ministru. 

Citește și: Adrian Despot s-a prezentat la Cotroceni pentru consultări, după ce a spus că refuză

Deschideţi galeria foto de mai sus pentru a vedea cine s-a prezentat la consultările de la Palatul Cotroceni, din rândul protestatarilor. 

UPDATE 13.20: La Palatul Cotroceni au ajuns Adrian Despot şi preşedintele Expert Forum, Sorin Ioniţă. Mai sunt aşteptaţi directorul Freedom House Romania, Cristina Guseth, şi Tudor Benga. 

UPDATE 13.07:  Cele cinci organizaţii neguvernamentale care i-au transmis, joi, o scrisoare deschisă preşedintelui Iohannis, jurnalistul Liviu Mihaiu, dar şi reprezentanta mişcării Iniţiativa România, Claudia Postelnicescu, vor merge la consultările de la Cotroceni cu societatea civilă, potrivit Mediafax. 

Cele cinci organizaţii sunt: ExpertForum (EFOR), Centrul Român pentru Politici Europene (CRPE), Grupul pentru Dialog Social (GDS), Asociaţia Română pentru Cultură, Educaţie şi Normalitate (ARCEN) şi Asociația Pro.

UPDATE 12.55: Președintele Asociației Studenților Români, Alexandru Bîndar, se află pe lista liderilor societății civile care merg la consultările de la Cotroceni. 

UPDATE 12.49Profesoara universitară Oana Băluţă, invitată de Președinție să meargă la Cotroceni, a refuzat.

Citește și: Care a fost motivul pentru care Oana Băluță a refuzat invitația președintelui 

UPDATE 12.32: Artistul Tudor Chirilă refuză să participe la consultările de la Cotroceni. 

Citește și: Chirilă: Consultările sunt inutile

UPDATE 12:30: Directorul Asociaţia Pro Infrastructură, Cătălin Drulă, se va întâlni cu preşedintele Klaus Iohannis la Cotroceni, alături de alte persoane.

El a spus că a primit invitaţia în urmă cu 30 de minute şi că nu ştie cum s-a întocmit lista cu reprezentanţii. Însă, reprezentantul protestatarilor a spus că a pregătit 10 popuneri, pe care le va duce la Cotroceni.

––––

UPDATE: Președintele Klaus Iohannis a primit 5.520 de mesaje de la manifestanţi şi reprezentanţi ai unor ONG-uri, care cer să fie primiți la Cotroceni pentru discuții privind desemnarea premierului. Consultările, la care nu s-a decis încă cine va merge, vor începe la 13.30.

–––-

Preşedintele Klaus Iohannis îi aşteaptă, vineri, la Palatul Cotroceni, pe reprezentanţii protestatarilor, în vederea propunerii unui candidat pentru funcţia de prim-ministru.  Cu toate acestea, o parte a manifestanţilor a transmis în spaţiul public şi pe Facebook că strada nu are lideri, în timp ce o alta a lansat petiţii în care i-a propus pe liderul trupei „Viţa de Vie”, Adrian Despot, cântăreţul Tudor Chirilă şi solistul vocal al formaţiei rock „Trooper”, Alin Dincă, drept reprezentanţi ai protestatarilor. 

Însă, joi, manifestanţii i-au transmis preşedintelui, prin principala lor comunitate înfiinţată Facebook, ”Corupția ucide”, că nu există lideri ai străzii și că 70.000 de oameni nu o să încapă la Cotroceni. Astfel, soluția pe care au propus-o este să trimită online președintelui Klaus Iohannis cerințele protestatarilor.

Oamenii au spus că invitația lui Klaus Iohannis este discriminatorie față de românii din diaspora și față de protestatarii din alte orașe ale țării.

”Domnul președinte Iohannis invită vineri după-amiază la un dialog societatea civilă, cât și ceea ce se numește ‘stradă’.  Ce nu știe domnul Iohannis este că nu există lideri ai străzi, iar 70.000 de oameni nu o să încăpem la Cotroceni. Considerăm că o astfel de întâlnire, cel puțin partea de a trimite reprezentați din stradă, ar produce un deserviciu protestelor, având posibilitatea să producă o scindare a pieței, pentru că de ce s-a dus X la întâlnire, de ce nu a mers și Y, mie nu îmi place de Z  Este o încercare de a ne obliga sa ne alegem „niște” lideri in decursul unei zi. De ce domnule Iohannis ? De fapt nu contează răspunsul, important este că nu picăm în acestă capcană. Apropo, este discriminatoriu față de oamenii care ies în zeci de orașe din toată România și diaspora. Cu ei cum facem?”, au scris protestatarii.

Între cerinţele scrise de protestatari pe Facebook, se numără: ridicarea imunității parlamentare în toate cazurile solicitate de procurori, îndepărtarea lui Victor Ciorbea din poziția de Avocat al Poporului, dizolvarea CNA și refacerea acestei instituții cu oameni credibili, înăsprirea pedepselor şi confiscarea averilor celor condamnați pentru corupție, dar şi finalizarea tuturor dosarelor din ultimii 26 de ani – Revoluția, mineriadele, devalizarea băncilor, distrugerea economiei naționale.

De asemenea, protestatarii vor ca niciun individ cu cazier sa nu mai poată fi numit sau sa poata ocupa funcții publice.

Totuşi, câteva zeci de protestatari au semnat o petiţie online prin care i-au desemnat pentru întâlnirea cu Iohannis pe Adrian Despot, Tudor Chirilă şi Alin Dincă.

Adrian Despot a reacţionat la cererea manifestanţilor. Deşi le-a mulţumit pentru încredere, artistul le-a refuzat invitaţia. „Participarea mea în calitate de reprezentant la consultări nu ar fi decât o altă improvizație. Nu am nici pregătirea și nici priceperea necesară pentru așa ceva”, a scris Despot pe blogul său.

Citește și: O săptămână de la tragedia din Colectiv: Protestele care au zguduit clasa politică

La invitaţia preşedintelui Klaus Iohannis au răspuns, de asemenea, multe organizații neguvernamentale care au cerut desemnarea unui premier credibil, revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin şi a şefilor CJ prin vot direct, întărirea DNA, revocarea Avocatului Poporului şi dizolvarea comisiilor SRI şi SIE.

Vineri va fi cea de-a patra zi a protestelor, al căror punct de plecare a fost tragedia din clubul Colectiv, în urma căreia 32 de persoane au murit, iar alte 80 sunt în stare gravă şi critică la spital. Oamenii cer eradicarea corupţiei, reformarea clasei politice, un Parlament cu 300 de aleşi şi un guvern tehnocrat. 

 

 

Cele mai citite

Rezidențiat: Un sistem medical care strigă după ajutor

În timp ce peste 10.000 de candidați au susținut examenul de rezidențiat, România se confruntă cu un paradox cutremurător: avem un număr mare de...

Mircea Geoană, sprijinit de Sir George Iacobescu în cursa pentru președinția României

Sir George Iacobescu este singurul român înnobilat de Regina Marii Britanii pentru contribuțiile sale excepționale în domeniul caritabil, comunitar și al serviciilor financiare Mircea Geoană,...
Ultima oră
Pe aceeași temă