18 C
București
sâmbătă, 5 octombrie 2024
AcasăSpecialReporter, depistat pozitiv dupa ce a luat aceleasi pastile de slabit ca...

Reporter, depistat pozitiv dupa ce a luat aceleasi pastile de slabit ca si Mutu

Adrian Mutu a fost depistat la inceputul lunii ianuarie cu sibutramina, o substanta inrudita cu amfetaminele. Jucatorul s-a aparat de acuzatiile de dopaj spunand ca a luat pastile de slabit 100% naturale, cumparate de mama sa dintr-o farmacie din Romania. Multi nu au crezut in aceasta explicatie, avand in vedere precedentul Chelsea. Este posibil totusi ca Adrian Mutu sa fi spus adevarul si sa se fi dopat, involuntar, cu „capsula de slabit”? Pentru a testa aceasta posibilitate, un reporter incognito s-a inscris fictiv la un club de fotbal din Divizia D, dupa ca¬re timp de sapte zile a luat exact pastilele de slabit de care vorbeste Mutu. Dupa o saptamana, jurnalistul s-a supus testului antidoping, iar rezultatul a fost socant: a fost testat pozitiv cu sibutramina.

Fotbalist in divizia judeteana
Prima etapa a experimentului a constat in obtinerea unei le¬gitimatii de fotbalist. Reporterul a fost acceptat la o echipa inscrisa in Liga a patra, judeteana. Astfel a obtinut un pretext bun care sa-l ajute in fata comisiei de control antidoping. Urmatorul pas a fost cumpararea suplimentului alimentar pe care Mutu sustine ca l-a consumat: „Capsula de slabit” comercializata de ArpFarm. Misiunea s-a dovedit a fi foarte usoara deoarece produsul se gaseste pe toate drumurile. De altfel, noi le-am cumparat din prima farmacie in care am intrat. Farmacista ne-a asigurat ca intr-adevar tratamentul este 100% natural si nu este „contaminat” cu „chimicale”. Aceasta ne-a sugerat chiar ca fotbalistul de la Fiorentina a mintit atunci cand a invocat numele respectivului supliment alimentar.

„Mutu a luat, de fapt, Reductil, cu scopul de a ascunde consumul altor substante”, ne-a explicat specialista razand, in timp ce ducea degetul la nas pentru a-i imita pe toxicomani. Am incercat sa aflam mai multe opinii pe aceasta tema. „Tot ceea ce gasiti in farmacii nu ridica probleme, nu poate fi un drog”, ne-a spus o alta farmacista. La o drogherie de langa Mall Bucuresti, vanzatoarea a insistat ca ceea ce scrie in instructiunile suplimentului alimentar este corect: „Daca pastilele ar contine altceva, ar scrie aici”.

Tratamentul, fara modificari de silueta
Reporterul a urmat exact indicatiile de pe prospectul „capsulei de slabit” si timp de sapte zile a inghitit cate o pastila.  Dupa o saptamana de „tratament”, nu am descoperit efecte vizibile asupra siluetei acestuia. Surprizele aveau insa sa apara dupa efectuarea analizelor medicale. Singura institutie din Romania abilitata sa depisteze eventualele substante interzise aflate in organismul unui sportiv este Agentia Nationala Anti-Doping (ANAD). Insotit de un alt reporter, care s-a prezentat ca fiind un oficial al clubului la care este legitimat, jurnalistul a mers la ANAD pentru a fi supus unui test complet.

Pretextul: sportivul trebuie sa fie transferat la o echipa din China, care este insa foarte stricta cu folosirea substantelor interzise. Conducerea ANAD a acceptat sa-l controleze. Era o premiera in istoria acestei institutii: pentru prima data, un fotbalist din liga a patra facea un control antidoping. Testarea s-a desfasurat cu profesionalism. „Fotbalistul” a semnat mai multe documente, a ales apoi recipientele pentru probe si trusa de testare, care erau sigilate. Probele au fost recoltate sub atenta supraveghere a unui ofiter antidoping.

Surpriza din cutie
Zece zile mai tarziu, ANAD ne-a trimis rezultatul controlului. Surpriza. Capsula de slabit „100% naturala” si care, potrivit etichetei, ar trebui sa contina doar mere, kiwi si plante medicinale precum „nuca koncing  Garcinia morella, Glucomanani, extract de radacina de tapinambur, Extract de Dioscorea esculenta” era plina de sibutramina. „Suntem obligati sa va atragem atentia ca sportivul utilizeaza aceasta substanta interzisa”, a fost concluzia presedintelui ANAD, Gratiela Vajiala, intr-o adresa remisa clubului de fotbal la care era legitimat fotbalistul-jurnalist.

Dragomir: „Va pupa in fund”
Am solicitat si reactia sefilor fotbalului romanesc la faptul ca un jucator ce activeaza in Romania a fost depistat cu sibutramina. Conducatorii sportivi din tara noastra nu s-au aratat prea ingrijorati. Dumitru Dragomir, presedintele Ligii Profesioniste de Fotbal, ne-a asigurat ca sportivul nostru nu va avea nici o problema: „Va pupa in fund. Sa nu va faceti griji”, a fost raspunsul sec al lui „Mitica de la Liga”. Directorul Departamentului Competitii din cadrul Federatiei Romane de Fotbal (FRF), Dumitru Mihalache, ne-a sfatuit sa mai facem inca o data controlul si, daca iese mai bine, jucatorul scapa de orice sanctiune. „Mergeti la directoarea de la Antidoping si spuneti-i ca baiatul nu mai ia, vrem sa-l transferam, ca are si el nevoie, n-ar fi bine sa repetam testul? Si, daca repeta si iese bine, atunci esti bun de asta”, a explicat, intelegator, Dumitru Mihalache.
Ne-am putea intreba, pe buna dreptate. daca descoperirea sibutraminei in „capsula de slabit” l-ar putea ajuta pe Mutu in procesul care se judeca in acest moment la  Tribunalului Italian Antidoping? Este greu de dat un verdict in aceasta problema in conditiile in care, in alte situatii similare, deciziile judecatorilor antidoping au fost contradictorii. 

Iata cateva exemple: Gimnasta rusa Kristina Goriunova a fost suspendata chiar luna aceasta pentru o perioada de un an dupa ce la un control an¬tidoping a fost depistata po¬zitiv cu o substanta asemanatoare cu furosemidul (diuretic). Sportiva a precizat ca a luat suplimente alimentare pentru a slabi, fara sa stie ca acestea contineau esente interzise. Handbalista echipei Rulmentul Brasov, Simona Vintila, a fost declarata pozitiv cu sibutramina, in mai anul trecut. Ea a scapat de suspendare dupa ce a dovedit ca substanta provenea dintr-un medicament de slabit pe care scria ca este natural.Sportiva lituaniana Edita Daniute a fost gasita cu sibutramina in corp in 2006 la Open-ul Germaniei la dans sportiv, fiind descalificata. Ciclistul italian Lorenzo Bernucci a fost dat afara de la clubul unde activa dupa ce s-a descoperit ca a consumat aceeasi substanta.

Sibutramina – risc de infarct
Medicamentele cu sibutramina se folosesc in tratamentul obezitatii extreme, sub supravegherea doctorului,  potrivit Agentiei Europene a Medicamentului (EMA). Pacientul aflat sub influenta sibutraminei mananca mai putin, pentru ca are mai repede senzatia ca e satul. De asemenea, medicamentele cu sibutramina sunt folosite rar in unele afectiuni precum diabetul de tip 2 sau dislipidemia, boala care se manifesta printr-un nivel anormal de grasimi in sange.
 
Studiile arata ca beneficiile sibutraminei sunt mai mici in comparatie cu riscurile pe care le ridica, dintre care cel mai grav este cel de infarct. De aceea, este total contraindicata pacientilor cu probleme cardiovasculare.  Alte efecte identificate au fost stari de greata, insomnii, hemoragii nazale, dureri de cap.
 
Scaderea in greutate cu ajutorul sibutraminei este nesemnificativa. Prin urmare, EMA a recomandat ca autorizatia de comercializare  sa fie ridicata in toata Uniunea Europeana.
 
Sibutramina este interzisa sportivilor deoarece creste dispozitia la efort, ajuta la oxigenare si imbunatateste performantele.

Mutu, recidiva sau neglijenta
Fotbalistul risca o suspendare de patru ani daca se va considera ca a recidivat in folosirea de substante interzise sportivilor. Procurorul antidoping care se ocupa de caz a declarat ca va sustine ideea recidivei in cazul lui Mutu. Jucatorul a mai fost suspendat sapte luni, in 2004, dupa ce a fost descoperit cu cocaina in sange la un control efectuat pe cand juca la echipa Chelsea Londra. Aparatorii spera insa la o pedeapsa mai mica invocand faptul ca sibutramina a ajuns accidental in corpul sportivului. Jucatorul a fost audiat pe 3 martie de Tribunalul italian Antidoping, iar aparatorii sai s-au declarat optimisti. Potrivit presei, o decizie finala ar urma sa fie luata cel mai tarziu in aprilie.

Ce surprize pot ascunde suplimentele alimentare?
Experimentul realizat de Romania libera demonstreaza ca un supliment alimentar de pe piata libera poate ascunde substante dintre cele mai periculoase. Intrebarea legitima este daca nu cumva si alte preparate „suta la suta naturale” sunt in realitate pline de substante chimice. In editia de maine puteti citi partea a doua a acestui experiment in care aratam ca domeniul alimentelor naturiste nu este supravegheat in mod serios de nici o institutie a statului.

Cele mai citite

Incendiu la Întreprinderea de Rulmenţi Bârlad

Pompieri militari intervin, sâmbătă, la un incendiu izbucnit într-o hală de producţie a Întreprinderii de Rulmenţi Bârlad, afectat fiind acoperişul imobilului pe o suprafaţă...

PSD vrea reducerea taxării cu 5 procente pe salariile mici și medii. Câți bani ar rămâne în buzunarele românilor

Ministrul Adrian Câciu a declarat că măsura ar duce la creșterea puterii de cumpărare a românilor și la competitivitatea companiilor Ministrul investițiilor și proiectelor europene,...

De Ziua Educației, președintele Iohannis a decorat peste 100 de unități de învățământ

Președintele a transmis că educarea unor întregi generații este una dintre cele mai frumoase vocații Președintele Klaus Iohannis a transmis sâmbătă, 5 octombrie, un mesaj cu ocazia...
Ultima oră
Pe aceeași temă