5.7 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăSpecialREPORTAJ: Panourile solare – soluţia pentru independenţa energetică?

REPORTAJ: Panourile solare – soluţia pentru independenţa energetică?

Panourile solare termice sunt expresia unei tehnologii performante, care prin eficienţa ridicată cu care valorifică energia solară face să ne punem serios întrebarea, dacă avem soare…de ce să mai ardem cărbune, gaz sau lemne?

Pentru a vedea ce înseamnă punerea în operă a unei asemenea idei, am vizitat recent un bloc de locuinţe de pe Calea Victoriei din Bucureşti, unica asociaţie de proprietari din ţară, conform afirmaţiilor domnului administrator, care a recurs la soluţia panourilor solare pentru obţinerea apei calde menajere.

Procesul a parcurs trei etape diferite, cu menţiunea că asociaţia de proprietari a beneficiat de câteva avantaje care lipsesc majorităţii blocurilor de locuinţe din ţară.

Cel mai important avantaj a constat în faptul că blocul, cu 177 de apartamente, a fost prevăzut încă de la construirea sa, în 1962, cu o centrală termică proprie. Fără aceasta proiectul nu ar fi putut fi realizat. Faptul că centrala exista a generat deja o economie semnificativă în bugetul proiectului.

O asociaţie de proprietari conectată la un sistem centralizat de furnizare a agentului termic, ar trebui să achiziţioneze şi să monteze o asemenea centrală pentru ca sistemul cu panouri solare să devină viabil. Acest lucru însemnă existenţa spaţiului necesar montajului centralei şi a banilor pentru achiziţie şi instalare.

Deasemenea o problemă majoră este şi în situaţia în care ar exista în bloc apartamente cu centrală proprie, în acest caz decizia achiziţionării unei centrale noi pentru întreg blocul fiind foarte dificilă.

Datorită economiei generate de existenţa centralei a putut fi achiziţionată o a doua centrală, în condensaţie, cu o capacitate mai mică, pentru prepararea apei calde menajere. Aceasta funcţionează numai în perioada caldă a anului, cu un consum mult mai mic decât al centralei mari, datorită panourilor solare care preîncălzesc apa.

Al doilea avantaj a constat în faptul că asociaţia de proprietari posedă două surse de autofinanţare: un spaţiu comercial şi două antene GSM pentru care percepe chirie. Astfel, investiţia de 36.000 euro s-a făcut fără ca locatarii să plătească din propriile buzunare (în medie circa 200 euro pe apartament).

Practic, aceştia au decis ca banii acumulaţi din cele două surse să fie investiţi pentru dobândirea unui anumit grad de independenţă energetică. În acelaşi scop, la propunerea administratorului, proprietarii din imobil analizează oportunitatea montării şi a unui sistem de panouri solare voltaice, pentru producerea curentului electric. Acest lucru e posibil datorită spaţiului liber de pe terasa blocului, rămas după montajul panourilor solare termice.

În fine, în al treilea rând, blocul de locuinţe a fost inclus în programul de anvelopare desfăşurat de Primăria Sectorului 1, lucru care a generat izolaţia termică necesară funcţionării sistemului cu un randament ridicat.

Lucrarea în sine a constat în montarea a 100 mp de panouri solare pe terasa blocului. Acestea au rolul de a preîncălzi apa înainte ca aceasta să intre în centrala termică (spre exemplu, pe timpul iernii, apa este încălzită de la 4o C, temperatura cu care vine din reţeaua centralizată, până la 15O-16O C).

Datorită acestui proces, asociaţia de proprietari realizează o economie de 1.500 mc de gaz pe lună (aproximativ 1.900 RON), economie care se va regăsi în factura la întreţinere a fiecărui apartament. Astfel, conform celor afirmate de locatari, pe luna în curs factura la gaze a fost aproximativ la aceeaşi valoare ca şi cea din aceeaşi lună a anului precedent, dar aceasta în condiţiile în care preţul gazului a fost majorat.

Montajul este o operaţie uşoară care se face rapid şi fără ca locatarii să sufere vreun disconfort. Sub suporţii din ciment pe care au fost fixate panourile solare, la sugestia administratorului clădirii, au fost aşezate preşuri din cauciuc cu grosimea de 0,5 cm, care au rolul să protejeze hidroizlolaţia terasei.

O propunere de program de eficienţă energetică globală

Succesul acestui proiect l-a determinat pe Domnul inginer Victor Costache să iniţieze un Program de eficienţă energetică globală care are drept obiectiv principal independenţa energetică a României. Programul cuprinde trei axe diferite:

1. Descentralizarea sistemului de producere şi de distribuire a energiei termice.

2. Amplasarea de panouri solare termice pe terasele blocurilor de locuinţe.

3. Anveloparea termică a clădirilor de locuinţe.

În urma calculelor efectuate, iniţiatorul programului a ajuns la concluzia, că după procesul de descentralizare, ar fi eliminate pierderile actuale estimate la 30%.

În acelaşi timp, panourile solare montate pe blocuri ar avea o eficienţă de 25% în viitorul sistem de producere şi distribuţie a energiei termice, la care se mai adaugă cifra de 30% generată de anveloparea termică.

Cu alte cuvinte, însumarea celor trei măsuri conduce la o reducere cu 64% a consumului de combustibili clasici convenţionali pentru producerea energiei termice.

Mai mult decât atât, Victor Costache consideră că, deşi investiţiile sunt mari şi se recuperează greu în timp, aplicarea Programului de eficienţă energetică globală se poate realiza 100% prin proiecte eligibile cu atragerea de fonduri europene, fiind compatibilă cu cerinţele axei prioritare 4, care se referă la “creşterea eficienţei energetice şi a siguranţei aprovizionării în contextul combaterii schimbărilor climatice, valorificarea resurselor regenerabile de energie, reducerea poluării şi diminuarea efectelor schimbărilor climatice prin restructurarea sistemelor de încălzire urbană pentru atingerea ţintelor de eficienţă energetică.”

Pe lângă obiectivul principal, programul ar mai genera o serie de consecinţe deosebit de importante, printre care: reducerea noxelor degajate din arderea combustibililor pentru producerea energiei termice, o gigacalorie ieftină, locuri de muncă în domeniul producţiei şi al serviciilor, venituri la bugeteul de stat şi la bugetele locale prin înviorarea sectoarelor de producţie şi servici, etc.

 

Constantin Stefan
Constantin Stefan
Constantin Stefan
Cele mai citite

SUA extinde sancțiunile împotriva băncilor rusești, rubla atinge un minim istoric

Trezoreria SUA a anunțat noi sancțiuni împotriva Rusiei, vizând sectorul financiar prin includerea a 118 persoane și entități pe lista restricțiilor. Printre acestea se află...

Papa Francisc a anunțat că îl va canoniza pe Carlo Acutis, un adolescent italian decedat în 2006

Papa Francisc a anunțat că îl va canoniza pe Carlo Acutis, un adolescent italian decedat în 2006, în cadrul unui eveniment deosebit, care va...

Cea mai înaltă femeie din lume s-a întâlnit cu cea mai scundă femeie din lume – VIDEO&FOTO

Cea mai înaltă femeie din lume s-a întâlnit cu cea mai scundă, într-un eveniment organizat de Guinness World Records (n.r. Cartea Recordurilor). https://www.youtube.com/watch?v=yostZeDldGQ Cea mai înaltă...
Ultima oră
Pe aceeași temă