-1 C
București
marți, 19 noiembrie 2024
AcasăSpecialRepopularea Dunării cu sturioni, printr-un proiect unic în lume

Repopularea Dunării cu sturioni, printr-un proiect unic în lume

În cadrul unui proiect-pilot, a fost reluată popularea Dunării cu pui de sturion, programul fiind o premieră mondială prin faptul că sunt cipaţi toţi puii.

„Un program la această scară, care implică marcarea tuturor peştilor care au fost lansaţi, nu a mai fost făcut pe Terra niciodată. Noi suntem primii”, a declarat dr. ing. Radu Suciu, cercetător în cadrul Institutului de Cercetări „Delta Dunării”, din Tulcea. Obiectivul Proiectului „Evaluarea supravieţuirii şi răspândirii în Marea Neagră a puilor de sturion din speciile ameninţate critic lansaţi în Dunărea Inferioară 2013-2015”, finanţat din Fondul European de Pescuit, este popularea cu sturioni a Dunării, în condiţiile în care, dintre toate statele europene riverane Dunării, doar România şi Bulgaria mai au în apele teritoriale exemplare de sturioni sălbatici. Prin acest proiect este continuat un program guvernamental început în 2006, abandonat în 2009.

Programul guvernamental de populare a Dunării cu sturioni a fost demarat după ce în 2005 a fost interzis pescuitul la sturioni pentru o perioadă de 10 ani. Ambele măsuri erau motivate de scăderea severă a populaţiei de sturioni din apele noastre de la 685 tone în anii ’70, la 11 tone în 2004, principalele cauze fiind exploatarea sălbatică şi braconajul. În noiembrie 2006, au fost eliberaţi în Dunăre 67.000 de pui de morun şi păstrugă, la Plaja Lipovenească dintre Galaţi şi Brăila, în zona Cernavodă – Stelnicu de Feteşti, în zona Isaccea şi pe Canalul Sfântul Gheorghe. În 2009, programul a fost întrerupt. “Dacă în acel program s-ar fi putut popula în fiecare an 100.000 de pui ar fi fost posibil ca aceştia să fi permis refacerea populaţiei de sturioni. Din cauză că programul a fost întrerupt în 2009, deci în 2010, 2011 şi 2012, nu s-a făcut deloc populare cu pui de sturioni, programul nu şi-a atins scopul şi această evaluare, pe care o realizăm în cadrul acestui proiect-pilot, are tocmai acest scop, să vedem în ce măsură aceşti pui au supravieţuit, cum au crescut şi unde sunt”, a mai precizat dr. ing. Radu Suciu. Din 2006 şi până în 2009, statul român a eliberat în Dunăre, în total, 430.000 de pui de sturion.

Braconierii capturează 20% din puii de sturion

Profesorul universitar Tudor Ionescu de la Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi, expert în cadrul proiectului, spune că din cauza braconajului de pe Dunăre aproximativ 20% din puietul de sturion lansat în apă este pierdut. „Ca şi în cazul jafului din păduri, aşa se petrece şi în apă. Numai că în păduri rămân cioatele de la copaci, pe când în Dunăre nu se văd urmele distrugerii”, a declarat Ionescu.

SOLUŢIE. În Turcia, funcţionează parteneriatul pescari-experţi

Potrivit lui Dervim Meniş, şefa catedrei de Acvacultură de la Universitatea din Istanbul, şi în Turcia a fost derulat un program de populare a râurilor cu sturioni şi s-a ajuns la un parteneriat cu pescarii în protejarea sturionilor: „La început, când încă mai existau sturioni, pescarii ne dădeau informaţii despre aceste exemplare, dar în ultimii ani, astfel de informaţii nu au mai existat, pentru că sturionii au dispărut de tot. Văzând efortul făcut de statul nostru pentru a popula apele cu sturioni, peşti care, până la urmă sunt pentru pescari, aceştia au colaborat cu experţii şi chiar dacă au prins accidental pui de sturon, i-au eliberat în apă. Acest parteneriat între pescari şi experţi decurge foarte bine la noi”.

Cele mai citite

România-Cipru 4-1. Naționala va fi în urna a doua valorică pentru preliminariile Campionatului Mondial din 2026

România a încheiat cu o victorie campania excelentă din Nations League. Tricolorii s-au impus cu scorul de 4-1 împotriva reprezentativei din Cipru, pe Arena...
Ultima oră
Pe aceeași temă